NASHI

De nashi peer is een verfrissend en sappig fruit afkomstig uit Oost-Azië. Marco Polo was tijdens zijn reizen naar China naar alle waarschijnlijkheid één van de eerste Europeanen die een nashipeer proefde. Hij beschreef de bijzondere sappigheid en de aromatische geur van deze vrucht. Wilde peren komen nog altijd voor in delen van Europa, West-Azië en Noord-Afrika.

In Japan worden nashiperen onder andere gekweekt in de prefecturen Chiba, Ibaraki, Tottori, Fukushima, Nagano en Miyagi. In China worden nashi-peren gezien als een populaire en heilige vrucht.

De nashipeer werd in de 19e eeuw geïntroduceerd in Noord-Amerika en Europa.

Nashiperen worden geteeld in Nieuw-Zeeland en Japan (alsook in Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk) aan struiken en bomen. De struiken zijn ongeveer 2 meter hoog , de boom kan tot 10m hoog worden. Het blad is kleiner dan de bladeren van de gewone perenbomen maar hebben langere stelen. De bloemen van de nashi peer hebben vijf witte bloemblaadjes. De plant groeit in april, en de vruchten worden in de lente geplukt.

De sappige vruchten hebben de vorm van appels met een geelgroene schil maar kunnen ook geel, groen of bronskleurig zijn. Vanwege deze overeenkomst (ronde Aziatische broertje van de peer) worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt.

De NASHI peer is een seizoensfruit en bereikt zijn hoogtepunt in de late zomer en vroege herfst.

In Japan wordt de vrucht als zomervrucht meestal rauw gegeten. De schil wordt als oneetbaar gezien, en dan voor consumptie verwijderd. Oogst: augustus en september.

Er zijn verschillende cultivars van de nashipeer, zoals ‘Chojuro’, ‘Hosui’, ‘Kosui’, ‘Nijisseiki’ en ‘Shinko’. De Chinese variant (Pyrus bretschneider) is meer peervormig.

Voedingswaarde

Nashi peren bevatten vele vitamines. De voedingswaarden kunnen soms per ras verschillen.

Glycemische index 25.9-38,  glycemic load  3.36-6  Nutriscore = A

Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
/100g 46 kcal 0.4g 0.1g 11.1 g 10.6g 2.1g

 

ZUCSU: Met zijn lage caloriegehalte en vezelrijke samenstelling past de NASHI peer perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Er zijn 2 soorten nashi peren op de mark, je vindt ze hier meestal in de wintermaanden van september tot maart.  Van maart tot augustus zijn ze meestal beschikbaar vanuit Nieuw-Zeeland. Van augustus tot maart uit Azië.

  • het Chineses type met peervormige vruchten
  • het Japanse type met appelvormige vruchten.

Je vindt ze in de speciaalzaak, bio en Aziatische en Turkse supermarkten. Soms met een netje er omheen, want dan zijn ze helemaal komen vliegen uit Japan.

Rijpe peren voelen hard als een appel. Ze zijn direct na aankoop eetbaar. Zij zijn het hele jaar verkrijgbaar. In de wintermaanden verkrijgbaar bij de betere groenteboer, tegen de Kerst vaak ook in de supermarkt.

Bij aankoop hoort een peer stevig aan te voelen en er gaaf uit te zien zonder bruine vlekken.

Bepaal het rijpheidstadium door het vruchtvlees, naast het steeltje, zacht in te drukken. Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen. Koop alleen een nashi peer waarvan de schil volledig gaaf is om gen verrassingen te hebben.

Onrijpe Nashiperen kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur.

Inmiddels is deze perensoort ook biologisch geteeld verkrijgbaar.

BEWAREN:

In de koelkast kun je nashiperen ongeveer drie maanden bewaren (rijpe 2 dagen). Buiten de koelkast zijn nashiperen ongeveer één week vers. Ze zijn over het algemeen langer goed dan normale peren. Onrijpe Nashiperen kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur.

Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.

Bewaar nashiperen niet samen met andere vruchten, zoals appels of bananen. Deze vruchten geven ethyleengas af, wat de rijping van de nashipeer versnelt en de smaak vermindert.

De vruchten kunnen ook heel goed gedroogd worden (in een oven, droogoven of in de zon). Droog de nashipeer op een lage temperatuur tot ze krokant zijn. Bewaar de nashipeer in een luchtdichte pot of een zakje. Zo kun je de vrucht tot een paar maanden bewaren op een droge plaats.

Maak de nashipeer in met suiker, water, azijn, citroensap en kruiden naar smaak. Bewaar de nashipeer op een koele en donkere plaats. Zo kun je de vrucht tot een jaar bewaren in de voorraadkast.

Je kan ze ook wecken in water, suiker, citroensap en kruiden naar smaak. Zo kun je de vrucht tot een jaar bewaren in de voorraadkast.

INVRIEZEN

Vries de nashipeer in nadat je de vrucht hebt gewassen, geschild, gesneden en besprenkeld met citroensap. Bewaar de nashipeer in een diepvrieszak, een bakje of gevacumeerd. Zo kun je de vrucht tot een jaar bewaren in de vriezer.

Bereidingswijze

Portie: +/- 150-180g per stuk zonder schil noch klokhuis.

De Japanse is fijner van smaak en sappiger dan de Chinese peer. Deze peren zijn veel zoeter en aromatischer dan onze peren. De frisse smaak zit tussen peer, ananas en honing met een oosters smaakje. Tevens ruiken de vruchten lekker fris.

Nashi peren zijn erg goede dorstlessers: ze zitten boordevol sap.

De schil wordt als oneetbaar gezien, en dan voor consumptie verwijderd. Net als appels kleuren peren na het schillen snel bruin. Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap. Als je biologische nashiperen koopt kun je de schil gerust opeten. Bij niet-biologische nashiperen kun je dit ook doen aangezien peren weinig met pesticiden besproeid worden, maar als je zeker wilt zijn dat je geen pesticiden binnenkrijgt kun je beter de biologische peren aanschaffen.

Het fruit heeft een hoog watergehalte (sap) en is daarom niet zo geschikt voor gebak of confituur maar wel om te verwerken in een frisse salade of dessert.

Kook ze ook eens en vul ze met kwark, Stilton of gerookte makreel.

Je kan gepureerd nashi vlees ook gebruiken als marinade voor vlees (het vlees wordt mals o.i.v. een aanwezig enzyme).

Kalbi is een Koreaans gerecht waarbij het vlees gemarineerd wordt in een marinade met nashipeer.

Je kunt het sap ook fermenteren tot een sprankelende cider of een alcoholische wijn.

Maak eens een verrassende likeur met nashipeer, wodka, suiker, vanille en steranijs. Laat het mengsel een paar weken trekken in een afgesloten fles.

No Waste

Om verspilling te verminderen, kun je de schillen gebruiken voor het maken van een smaakvolle thee.

Het is ook mogelijk om overrijpe peren te gebruiken in smoothies of als ingrediënt in zelfgemaakte appel-perenmoes.

Info

In het Japans, is Nashi het woord voor de Japanse appelpeer, terwijl Europese peren (Pyrus communis) Yōnashi worden genoemd, wat letterlijk westerse nashi betekent.

Nashiperen kunnen ook bij ons groeien. Zij hebben wel wat extra warmte nodig.

Chef’s advies

Probeer de NASHI peer te combineren met zachte geitenkaas en walnoten voor een onweerstaanbare salade of gebruik het als topping voor een gourmet pizza.

Qua suikers zijn ze vrijwel gelijk aan appels.  Nashi peren zijn heerlijk zoet. Dit maakt het tot een ideale suikervervanger in tal van baksels, één nashi peer is meestal al voldoende om bijvoorbeeld een cake te zoeten.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!