Voeding en Nu : Zucsu maakt uit eten gaan met diabetes makkelijker

ANTWERPEN, 19 november 2016 15:15 | Hans Kraak

http://www.voedingnu.nl/Nieuws/Zucsu_maakt_uit_eten_gaan_met_diabetes_makkelijker-161119151502

Toevoegen aan Mijn Voeding Nu

Vergroten

Rog in `t zuur, handgerolde couscous, salade, kruidenmayonaise, 12,5 euro, 12 gr. KH. Wie naar de menukaart op de gevel van restaurant de Kleine Zavel in Antwerpen kijkt, ziet na de gerechten en prijzen ook de hoeveelheid koolhydraten staan. KH? Zal menig toerist denken. De aanduiding is speciaal bedoeld voor diabetici. De kaart van de restaurateur is doorgerekend door Zucsu, de Belgische organisatie die ervoor zorgt dat mensen met diabetes in de horeca volledig aan hun trekken komen, zonder bezorgd te zijn over hun gezondheid.

`In het begin zijn de deelnemende chefs wat huiverig om hun gerechten door ons te laten doorrekenen`, zegt Christina Pelckmans die Zucsu oprichtte. `Het zijn toch allemaal een beetje ego`s, zeker als ze hun recept wat moeten aanpassen.` Maar inmiddels zijn wel zo`n 300 restaurants in België bij Zucsu aangesloten en weten veel Belgen hun weg naar de diabetesvriendelijke gastronomie te vinden.

Behandelingen

Christina Pelckmans is medisch specialist en behandelde inmiddels duizenden patiënten met diabetes. Verbaasd over de lastige positie waarin zij verkeren als ze een keer uit eten willen of naar een feestje gaan, bedacht ze het concept van Zucsu: restaurants waarin rekening gehouden wordt met deze doelgroep die in België, net als in Nederland, enorme proporties begint aan te nemen.

Suikerklontjes

Deelnemende restaurants krijgen op basis van de inspanningen die ze doen voor diabetici een uitgebreide kwalificatie, uitgedrukt in suikerklontjes, kortweg: 1 klontje als de basiskennis rond diabetici wordt toegepast (een gelegenheid kan zich hiertoe zelf engageren), 2 klontjes als ook nog de gerechten zijn doorgerekend en 3 als minstens een jaar lang volgens de voorwaarden is gewerkt. De maaltijden die geserveerd worden in de restaurants die met de aangepaste menu’s werken, zijn niet alleen goed voor diabetici maar ook voor doorsnee bezoekers die op hun gezondheid letten. Mensen die koolhydraatbewust willen eten, weten de weg naar de Zucsu-restaurants steeds vaker te vinden.

Nieuwe App

Op diabetesdag, maandag 14 november, lanceerde Zucsu zijn nieuwe app. Ook werden toen, onder het toeziend oog van de Belgische staatssecretaris Philippe De Backer vijf ambassadeurs van Zucsu benoemd. Traditioneel worden op diabetesdag ook de kwaliteitslabels uitgedeeld aan zaken die drie ‘klontjes’ verdienen, dit jaar een tiental nieuwe restaurants.

Ambassadeurs

Eén van de ambassadeurs is restaurateur Jeremie Landweer van De Kleine Zavel in Antwerpen. Voor de feestelijkheden rond Zucsu was het interieur van zijn etablissement omgebouwd tot catwalk. Voor  een modeshow met jurken die als thema `suiker` hadden. De gasten kregen hapjes volgens Zucsu-berekening. Aanwezige diabetici prikten tijdens de feestelijke avond hun bloed. Zonder moeite konden ze meedoen aan de gastronomische feestelijkheid. Een andere Nederlandse gast uit de grensstreek vertelde dat ze vaak met gasten die diabetes hebben in de Belgische Zucsu-restaurants gaat eten.

Pelckmans wil het Zucsu-systeem in de komende jaren gaan uitbreiden naar Nederland, Duitsland en Frankrijk.

JONGERENPLANEET

do, 24/11/2016 - 20:32

ZUCSU zet zich in voor mensen met diabetes en zorgt ervoor dat iedereen die gezond wil eten gemakkelijker zijn of haar weg kan vinden binnen de horecawereld.

Hoe werkt ZUCSU? ZUCSU gebruikt een intuïtieve quotering ZUCSU hanteert een handig scoresysteem dat gebruik maakt van 1 tot 3 suikerklontjes, waarbij zaken met 3 suikerklontjes het kwaliteitslabel van ZUCSU kunnen behalen.

ZUCSU zet de chefs centraal Deelnemende chefs komen in een ledenlijst terecht en krijgen een biografie waarin aandacht wordt besteed voor hun opleiding, persoonlijkheid en interesses. Daarin wordt ook hun betrokkenheid bij ZUCSU benadrukt. Bovendien staat er vanzelfsprekend een link naar hun zaak en hun gerechten.

ZUCSU is dynamisch Voorlopig verscheen ZUCSU steeds in druk. Vanaf 14 november gooien we het echter over een andere, modernere boeg, die veel meer mensen zal bereiken: op die datum lanceren we tijdens een grootse (pers)dag, in het bijzijn van gemotiveerde BV’s, onze dynamische digitale gids. Niet alleen wordt onze ledenlijst voortdurend bijgewerkt, via de link naar de deelnemende horecazaken kan er gezocht worden op verschillende criteria, waaronder soort keuken, accommodatie en bereikbaarheid.

ZUCSU geeft klontjes Dankzij ons handig ratingsysteem kunnen potentiële klanten gemakkelijk inschatten hoe sterk een horecazaak rekening houdt met koolhydraten en diabetes. Voor de eerste 2 klontjes kan de chef of de zaak zich zelf engageren en de samenstelling van de gerechten doorsturen, zodat de experts van ZUCSU de koolhydraatwaarden kunnen berekend. Wie dat 1 jaar lang zonder onderbreken doet, kan de hoogste quotering van 3 klontjes binnenhalen. De rating wordt continu aangepast via de app, zodat ze een correcte representatie geeft van de ‘werkelijke’ deelname.

EXPLOSIEF :   ZUCSU lanceert vernieuwde website en app op Wereld Diabetes-dag

Op 14 november wordt over heel de planeet World Diabetes Day gevierd. En juist op die dag werd de vernieuwde ZUCSU-website en app voorgesteld in Antwerpen.

Dankzij referentiewerk ZUCSU zal het gemakkelijker dan ooit worden om eetadresjes te vinden waar je gezond (en dus ook diabetesvriendelijk) kunt tafelen.

De organisatoren stelden in aanwezigheid van tal van topchefs, politici en  BV’s ZUCSU voor en die avond werden er ook de ambassadeurs van ZUCSU voorgesteld.

René Mathieu (Château de Bourglinster), Olivier Bourguignon (Le d’Arville) en Jeremie Landweer (De Kleine Zavel) mogen zich vanaf heden ambassadeur van ZUCSU noemen.  Lionel Rigolet ????

Referentiewerk ZUCSU zet zich in voor mensen met diabetes en zorgt ervoor dat iedereen die gezond wil eten gemakkelijker zijn of haar weg kan vinden binnen de horecawereld.

Wij stellen graag ZUCSU aan u voor:

ZUCSU gebruikt een intuïtieve quotering

ZUCSU hanteert een handig scoresysteem dat gebruik maakt van 1 tot 3 suikerklontjes, waarbij zaken met 3 suikerklontjes het kwaliteitslabel van ZUCSU kunnen behalen.

ZUCSU zet de chefs centraal

Deelnemende chefs komen in een ledenlijst terecht en krijgen een biografie waarin aandacht wordt besteed voor hun opleiding, persoonlijkheid en interesses. Daarin wordt ook hun betrokkenheid bij ZUCSU benadrukt. Bovendien staat er vanzelfsprekend een link naar hun zaak en hun gerechten.

ZUCSU is dynamisch

Voorlopig verscheen ZUCSU steeds in druk. Vanaf 14 november gooien we het echter over een andere, modernere boeg, die veel meer mensen zal bereiken: op die datum lanceren we tijdens een grootse (pers)dag, in het bijzijn van gemotiveerde BV’s, onze dynamische digitale gids. Niet alleen wordt onze ledenlijst voortdurend bijgewerkt, via de link naar de deelnemende horecazaken kan er gezocht worden op verschillende criteria, waaronder soort keuken, accommodatie en bereikbaarheid.

ZUCSU geeft klontjes

Dankzij ons handig ratingsysteem kunnen potentiële klanten gemakkelijk inschatten hoe sterk een horecazaak rekening houdt met koolhydraten en diabetes. Voor de eerste 2 klontjes kan de chef of de zaak zich zelf engageren en de samenstelling van de gerechten doorsturen, zodat de experts van ZUCSU de koolhydraatwaarden kunnen berekend.

Wie dat 1 jaar lang zonder onderbreken doet, kan de hoogste quotering van 3 klontjes binnenhalen. De rating wordt continu aangepast via de app, zodat ze een correcte representatie geeft van de ‘werkelijke’ deelname.

http://explosief.jimdo.com/zucsu-lanceert-vernieuwde-website-en-app/

Bekijk HIER alle foto's

CARTOONPRODUCTION

28 november 2016 Ruddy Berghmans

Op 14 november was het verzamelen geblazen in Galerij De Zwarte Panter, Restaurant De Kleine Zavel en Hotel ’t Sandt in Antwerpen naar aanleiding van World Diabetes Day. Persmensen, BV’s en le beau monde waren aanwezig om extra glans te geven aan deze speciale dag.

In De Zwarte Panter werd iedereen toegesproken door de voorzitter van Zucsu, waarna de aanwezigen werden uitgenodigd voor een modeshow in restaurant De Kleine Zavel.

He slotevenement ging daarna door in hotel ’t Sandt.

De gevaren van suiker Lange tijd werd suiker vooral als medeoorzaak van tandbederf gezien. Ook nu nog wordt die reden vaak aangehaald om niet teveel zoetigheden te eten. Er is echter veel meer. Je zou zelfs kunnen stellen dat wie diabetes heeft eigenlijk gewoon wordt verplicht om gezond te eten, want de richtlijnen die hij of zij moet volgen, vormen gewoonlijk ook goede raad die iedereen best zou volgen. Straffer, nog: in veel landen is het overmatige gebruik van suiker de grootste bron voor obesitas en allerlei chronische ziekten. Dat we met zijn allen best minder suiker consumeren, is gemakkelijk af te leiden aan onze gemiddelde suikerinname. Een eeuw geleden was dat in de Verenigde Staten bijvoorbeeld nog 15 gram per dag; een groot verschil met de verrassend hoge 73 gram per dag die een gemiddelde persoon uit zijn of haar gezoete drankjes haalt. Erger: 25% van de bevolking consumeert meer dan 130 gram fructose per dag! in België krijgen zo’n 650.000 mensen medicatie omwille van hun diabetes, meteen goed voor 1 op 12 volwassenen. Dat cijfer zegt echter nog niet alles: als we ook iedereen die hoge bloedsuikerwaarden laat optekenen maar enkel een dieet moet volgen, mensen die slechts licht verstoorde waarden hebben en personen die nog niet gediagnosticeerd zijn in rekening brengen, hebben we het naar schatting zelf over 1 miljoen Belgen. Hoe werkt ZUCSU? ZUCSU gebruikt een intuïtieve quotering en hanteert een handig scoresysteem dat gebruik maakt van 1 tot 3 suikerklontjes, waarbij zaken met 3 suikerklontjes het kwaliteitslabel van ZUCSU hebben gekregen. ZUCSU zet de chefs centraal Deelnemende chefs komen in een ledenlijst terecht en krijgen een biografie waarin aandacht wordt besteed voor hun opleiding, persoonlijkheid en interesses. Daarin wordt ook hun betrokkenheid bij ZUCSU benadrukt. Bovendien staat er vanzelfsprekend een link naar hun zaak en hun gerechten. ZUCSU is dynamisch Voorlopig verscheen ZUCSU steeds in druk. Vanaf 14 november gooien we het echter over een andere, modernere boeg, die veel meer mensen zal bereiken: op die datum lanceren we tijdens een grootse (pers)dag, in het bijzijn van gemotiveerde BV’s, onze dynamische digitale gids. Niet alleen wordt onze ledenlijst voortdurend bijgewerkt, via de link naar de deelnemende horecazaken kan er gezocht worden op verschillende criteria, waaronder soort keuken, accommodatie en bereikbaarheid. ZUCSU geeft klontjes Dankzij ons handig ratingsysteem kunnen potentiële klanten gemakkelijk inschatten hoe sterk een horecazaak rekening houdt met koolhydraten en diabetes. Voor de eerste 2 klontjes kan de chef of de zaak zich zelf engageren; 3 klontjes behaalt een zaak pas als men gedurende minimum 1 jaar de samenstelling van de eigen gerechten doorstuurt, zodat de experts van ZUCSU er de koolhydratenwaarden van kunnen berekenen. De rating wordt continu aangepast via de app, zodat ze een correcte representatie geeft van de ‘werkelijke’ deelname.

Op 14 november stelt ZUCSU, in aanwezigheid van tal van topchefs, politici, BV’s en journalisten, de nieuwe website en app voor. Ook wordt aangekondigd welke Belgische restaurants de hoogste score van 3 suikerklontjes hebben verdiend, wie een kwaliteitslabel krijgt en wie de nieuwe ambassadeurs worden. Op die manier wil men voor een revolutie in het gastronomische landschap zorgen — een revolutie die rekening houdt met de tijdsgeest, moderne ontwikkelingen en de nieuwste inzichten rond gezond eten. Zo wil ZUCSU ook bijdragen aan een gezondere, op de toekomst gerichte maatschappij. Hoe werkt ZUCSU?

ZUCSU gebruikt een intuïtieve quotering

ZUCSU hanteert een handig scoresysteem dat gebruik maakt van 1 tot 3 suikerklontjes, waarbij zaken met 3 suikerklontjes het kwaliteitslabel van ZUCSU kunnen behalen.

ZUCSU zet de chefs centraal

Deelnemende chefs komen in een ledenlijst terecht en krijgen een biografie waarin aandacht wordt besteed voor hun opleiding, persoonlijkheid en interesses. Daarin wordt ook hun betrokkenheid bij ZUCSU benadrukt. Bovendien staat er vanzelfsprekend een link naar hun zaak en hun gerechten.

ZUCSU is dynamisch

Voorlopig verscheen ZUCSU steeds in druk. Vanaf 14 november gooien we het echter over een andere, modernere boeg, die veel meer mensen zal bereiken: op die datum lanceren we tijdens een grootse (pers)dag, in het bijzijn van gemotiveerde BV’s, onze dynamische digitale gids. Niet alleen wordt onze ledenlijst voortdurend bijgewerkt, via de link naar de deelnemende horecazaken kan er gezocht worden op verschillende criteria, waaronder soort keuken, accommodatie en bereikbaarheid. Dankzij ons handig ratingsysteem kunnen potentiële klanten gemakkelijk inschatten hoe sterk een horecazaak rekening houdt met koolhydraten en diabetes. Voor de eerste 2 klontjes kan de chef of de zaak zich zelf engageren en de samenstelling van de gerechten doorsturen, zodat de experts van ZUCSU de koolhydraatwaarden kunnen berekend. Wie dat 1 jaar lang zonder onderbreken doet, kan de hoogste quotering van 3 klontjes binnenhalen. De rating wordt continu aangepast via de app, zodat ze een correcte representatie geeft van de ‘werkelijke’ deelname. Buiten door prachtige klassieke muziek, zal ons ZUCSU & Friends-evenement ook opgeluisterd worden door twee grote namen in het Belgische en internationale artiestencircuit: niemand minder dan toppers Jean Bosco Safari en de inmiddels al legendarische Paul ‘Boogie Boy’ Ambachs zullen de infodag komen opluisteren met een hele rits fantastische songs. Info@zucsu.com http://www.cartoon-productions.be/2016/11/08/grootse-pers-en-infodag-rond-zucsu-op-14-november/

ANTWERPEN/BOECHOUT 15/11/2016 - 03u11      HNL  Hemiksem en omgeving

App bundelt diabetesvriendelijke restaurants

Jeremie Landweer van De Kleine Zavel wordt ambassadeur voor de restaurantgids Zucsu. - Foto Laenen

In Antwerpen zijn er vier diabetes-vriendelijke horecazaken. Dat maakte restaurantgids Zucsu, de 'Michelin voor diabetici', gisteren bekend. Jeremie Landweer van De Kleine Zavel zal komend jaar ook ambassadeur zijn van de gids.

Een week na de Gault&Millau punten en een week voor Michelin sterren uitdeelt of intrekt, maakt Zucsu zijn prijsbeesten bekend, niet toevallig op Wereld Diabetes Dag. Zucsu bundelt de restaurants waar diabetespatiënten op de kaart kunnen lezen hoeveel koolhydraten een gerecht bevat.

De hoogste onderscheiding, drie suikerklontjes en het kwaliteitslabel, gaat dit jaar naar De Kleine Zavel in Antwerpen en De Schone van Boskoop in Boechout. Twee suikerklontjes, en dus ook een opvallend resultaat, zijn er voor L'Epicerie du Cirque en Graanmarkt 13, ook geen onbekenden in Antwerpen.

Koolhydraten berekend

Het komende jaar zal Jeremie Landweer van De Kleine Zavel ook de boodschap verder uitdragen als ambassadeur voor de gids. "Het vergt van een kok een kleine inspanning, maar in ruil kunnen wel 500.000 diabetici komen eten", zegt Jeremie Landweer. "Dat zijn mensen die anders niet op restaurant kunnen gaan. Bij ons zijn alle koolhydraten berekend en die staan ook op de kaart vermeld. Daarnaast zorgen we voor brood aan tafel al voor het aperitief om bijvoorbeeld flauwtes tegen te gaan", vertelt chef Landweer.

Gisteren lanceerde Zucsu samen met zijn ambassadeur ook een app. "Zo kunnen mensen vooraf via de app opzoeken welke restaurants aangesloten zijn bij Zucsu." (NBA)

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-hemiksem/app-bundelt-diabetesvriendelijke-restaurants-a2982057/

Galerij

Deel dit artikel, kies uw platform!

recent posts