De glycemische index is een maat om weer te geven hoe snel de suiker in het bloed door het voedsel stijgen kan. Als maatstaf wordt het effect van 50g koolhydraten op de bloedglucosespiegel vergeleken met een reactie op 50g pure glucose (druivensuiker). Suikers kunnen al dan niet snel of traag opgenomen worden met invloed op de suikerspiegel.
Wij spreken van een snelle opname bij een GI > 70 en van een trage bij een GI < 55. Het onderscheid wordt aldus gemaakt tussen goede en minder goede koolhydraten (GI > 55). Deze glycemische index kan gebruikt worden als een bijkomend hulpmiddel voor fine tuning van de controle van de koolhydraten. Het geeft de mogelijkheid een keuze te maken, bij gelijkwaardig voedsel, voor dit met een lagere GI.
Wordt de GI beïnvloed ? Ja zeker.
- Hoe rijper het fruit, hoe hoger de GI.
- Fruitsap heeft een hogere GI dan het volle fruit.
- Langere kooktijd van voedsel, hoe hoger de GI (bv. bij pasta heeft al dente pasta minder GI)
- Rode en zoete aardappelen hebben een lagere GI dan gebakken aardappelen
De GI is dan ook vaak moeilijk te voorspellen gezien de hogergenoemde invloeden. Men spreekt ook nog van de Glycemische load . Deze meet in tegenstelling tot de glycemische index, het effect van de koolhydraten uit één portie van het voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte.
Christine Pelckmans©