Is er een verschil?

Laat ons eerlijk zijn, In feite niet! De basissen zijn dezelfde behoudens dat mensen met diabetes een evenwicht moeten vinden tussen hun voedsel, activiteiten en medicatie. (Verdeling van de koolhydraten over de maaltijden, tijdstip van de maaltijd, en activiteit worden belangrijk)

Voedsel dat koolhydraten bevat doet de suiker (glycemie) in het bloed stijgen. Het zijn deze koolhydraten die onder controle moet gehouden worden.Door de slechte werking van insuline (absoluut of relatief tekort) bij mensen met diabetes lukt dit niet meer.

Dit betekent geenszins dat suikers totaal vermeden moeten worden, maar de notie omtrent de hoeveelheid die men consumeert is noodzakelijk en belangrijk om de individuele grenzen te kennen en de behandeling aan te passen.

Ook bij “gezonde “mensen moet de koolhydratenconsumptie aangepast worden. Wij zijn er ons vaak niet van bewust dat een belangrijk deel van de voedselindustrie (door de verborgen suikers in de voeding) ons suikerverslaafd heeft gemaakt.  Deze inname ligt hedendaags zeer hoog, en moet dringend verlaagd worden (cf. Richtlijnen van de WGO). Ook voor mensen zonder diabetes is een teveel aan koolhydraten ongezond en nefast. Aldus is ook hier notie omtrent het content belangrijk. Waar ligt dan het verschil? M.i. is er geen: Een diabetes dieet is geen dieet maar een gezonde voedingsstijl die iedereen zou moeten volgen!

Groenten, fruit, granen, gezonde vetten en magere eiwitproducten alles mag men eten.

Door middel van het koolhydraten tellen groeit het inzicht in de diverse maaltijden en producten en kan iedereen zijn inname van koolhydraten controleren. Eéntonig dagelijks eten komt niet meer aan de orde. Weten en kennen wat goed voor je is, is de basis. Voedselkennis kan de weg tonen in het grote aanbod op de(super)markten zowel hier als in het buitenland... Op allerlei sites, apps e.a. kan men de nodige inlichtingen vinden (CAVE productreclame) , ook bij ZUCSU wordt de databank progressief aangepast : www.zucsu.com. Misschien wenst u hieraan mee te werken?

Bijzondere tipsgezonde voeding voor een gezonde voeding:

-        Eet veel verschillende groenten en fruit (hoe meer kleur, hoe beter), zij bevatten de nodige antioxidanten, vitamines en mineralen

-        Kies volkoren producten i.p.v. geraffineerde, zij bevatten de vezels en vertragen de absorptie van de suikers

-        Eet vis minstens 2 maal per week, vis bevat de noodzakelijke omega3 en aminozuren

-        Ga voor mager vlees, gevogelte en verwijder het vet, ook hier vinden wij de nodige bouwstoffen terug voor ons lichaam)

-        Kies water i.p.v. fruitsap, frisdranken, zoete thee e.a.

-        Ga voor plantaardige oliën om te bakken i.p.v. boter.

-        Vermijd calorierijke snacks, desserten, chips, ijs…Eet  realfood en vermijd al de luxeproducten! Beperk de porties, vul het bord met 50% zetmeelarme groenten, 25% granen of zetmeelrijke groenten en 25% eiwitrijke producten, als dessert een kleine portie fruit en als drank water, koffie of ongezoete thee

 

Bij het volgen van deze raadgevingen kan het uit eten gaan een speciaal moment worden. De restaurants van ZUCSU zullen U hier graag mede in helpen. DE lijst van de deelnemende restaurants (> 300) is  terug te vinden op onze APP of Website.

Wenst U meer inlichtingen ?o[o

Bent U restauranthouder en wenst U mee te doen? Contacteer ons via   : info@zucsu.com

Dr. Pelckmans MC. ©

 

 

 

Galerij

Deel dit artikel, kies uw platform!

recent posts