STENGELSLA-ASPERGESLA

Aspergesla is een eeuwenoude, Chinese slasoort die als een plumeau op een dikke stengel groeit. Het vindt zijn oorsprong in de Middellandse Zee (Oude Egypte) en werd vervolgens tijdens de Tang-dynastie, rond 600-900 n.Chr., naar China gebracht. De smaak is moeilijk te omschrijven en zit een beetje tussen sla en bladselderij in, de structuur is als van een stevige komkommer zonder zaadjes en de kleur prachtig doorschijnend groen.

Aspergesla kan tot 50cm lang en ca 5 cm dik worden, met donkergroene bladeren die lijken op romeinse sla bovenop een lange, dikke stengel. De bladeren zijn zacht, buigzaam en enigszins gerimpeld. De bladeren bovenaan de aspergesla zijn zacht met een milde smaak, terwijl de bladeren die langs de stengel groeien, taai en      bitter kunnen zijn en vaak bij de oogst worden verwijderd. De dikke, lichtgroene stelen hebben een vezelige buiten laag en van binnen is het vlees waterig, delicaat. Niet alleen de bladeren zijn eetbaar maar ook de stengel.

De stengel wordt geoogst als deze ca. 3-4 cm dik en 15-20 cm lang is. De planten staan heel sierlijk als palmboompjes te pronken!

Het is een groente die vooral populair is in zowel het vasteland van China als Taiwan.  In Azië is de stengel als gesneden rauwkost zeer gewild!

Voedingswaarde

Aspergesla is een uitstekende bron van vezels, kalium, mangaan en vitamine A, B9 en C. Het bevat ook kleine hoeveelheden ijzer, magnesium en sommige essentiële aminozuren.

Lage glycemische index en load, gunstige nutri-score.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
/100g 18 kcal 0.85g 0.3g 3.65g   1.7g

ZUCSU: Stengelsla is een uitstekende keuze voor een koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage caloriegehalte (het is voornamelijk water (94,5% per gewicht). en de vezelrijkdom. Het kan een verfrissend alternatief zijn voor zwaardere koolhydraatbronnen en past goed in een gebalanceerd dieet. Gebruik het als alternatief voor wraps of brood.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Asperges sla is beschikbaar in het voorjaar, van de lente tot de vroege herfst. Het is in deze periode dat de groente zijn optimale smaak en textuur bereikt. Bij het kopen van stengelsla is het belangrijk om op het seizoen te letten voor de beste kwaliteit.

Hij is terug te vinden in de gespecialiseerde Aziatische (Chinese) supermarkten of bij gespecialiseerde groenteboeren.

Kies stengels die stevig aanvoelen en vermijd verkleurde of verlepte exemplaren.

BEWAREN

Ze blijven een aantal dagen goed als de bladeren van de stengel worden verwijderd en apart worden bewaard in de groentelade van de koelkast.

De stengel is een week in de koelkast houdbaar. Voor langere houdbaarheid kunt u de stengels in een vochtige doek wikkelen en in een plastic zak bewaren.

INVRIEZEN

Stengelsla is ook geschikt voor invriezen, waarbij u het eerst moet blancheren voor optimale textuurbehoud.

Bereidingswijze

Aspergessla is een unieke groente, knapperig, sappig en heeft een smaak die lijkt op selderij, maar met een sterkere aardse toon. Wanneer gekookt, heeft de stam een ​​nootachtige smaak met tonen van paksoi en waterkastanje.

De structuur is als van een stevige komkommer zonder zaadjes en de kleur prachtig doorschijnend groen.

Aspergessla is extreem veelzijdig en kan zowel rauw worden gebruikt, gegrild of gekookt in roerbakgerechten, salades, soep …

Combineer stengelsla met citrusvruchten voor een smaakvolle salade of met geroosterde sesamolie, sojasaus en gember voor een smaakexplosie.

De zachte bladeren aan de bovenkant van de stelen worden gestoomd, geroerbakt of toegevoegd aan soepen en pasta.

Kontje eraf snijden, maar let op, als die gelig is moet er meer af, want gelig = bitter en wo sun hoort niet bitter te smaken. Daarna niet te zuinig schillen, weet dat de buitenste huid taai is. . Na het schillen moet je het opnieuw schillen om onder de vezels te komen,  de witte strepen zijn namelijk van een harde, houtige structuur die het eetplezier flink zullen bederven. Dan in plakjes of reepjes snijden en kort wokken of blancheren. Een minuutje is genoeg. Rauw in een salade kan ook.

No waste

Gebruik de bladeren en stengels samen in gerechten om verspilling te minimaliseren. Overgebleven delen kunnen worden verwerkt in bouillons of worden toegevoegd aan compost.

Info

Stengelsla gedijt goed in het voor- en najaar. . De zaden kunnen worden gezaaid van april tot mei op het noordelijk halfrond. Zaai haar buiten of in een koude kas ongeveer 5 weken voor de oogst. Na het zaaien kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken, en een paar weken later kun je de zaailingen al uitplanten. De stengel is klaar om te oogsten wanneer deze ongeveer 3 tot 4 centimeter dik is (ongeveer 2 maanden na het zaaien).

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!