DJAMBOE SEMARANG-JAVA APPEL

De djamboe semarang komt van nature voor in Maleisië, Indonesië, op de Filipijnen en op eilanden in de Indische Oceaan, in gebieden met langere droge tijden. De plant wordt ook gekweekt in Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam, India, Zanzibar en Pemba.

De waterappel, of “mận nước”, is een populaire vrucht in Vietnam en wordt gekenmerkt door zijn kleine formaat en roze tot roodachtige schil.

Het is een tot 15 m hoge, groenblijvende boom met een open, brede kroon en een afbladderende schors. De bladeren zijn tegenover geplaatst, kor gesteeld, langwerpig-ovaal, geelachtig tot blauwachtig groen en 10-25 × 5-12 cm groot. De bloemen groeien in overhangende trossen van drie tot dertig stuks aan de uiteinden van de takken of in kleinere groepen in de bladoksels van afgevallen bladeren. De bloemen zijn 2-4 cm breed, geurend en gelig wit van kleur. Ze bestaan uit vier kroonbladeren en vele tot 2,5 cm lange meeldraden.

De vruchten zijn rijp wasachtig en crèmekleurig, groenig-wit of lichtrood van kleur. Ze zijn 3-4,5 × 4,5-5,5 cm groot, klok-, peervormig, versmald aan de basis, breder wordend naar de onderkant en aan de onderkant ingedeukt en bedekt met vier vlezige, kelkslippen. De schil is dun en het vruchtvlees is wit, sponsachtig, sappig en smaakt mild zoetzuur. De vruchten zijn zaadloos of bevatten één of twee, afgeronde, 0,5-0,8 cm brede zaden. De vrucht kan lichtgroen van kleur zijn, rood en zelfs paars-zwart.

De vruchten groeien in trossen van enkele tot wel dertig stuks bijeen. Een volwassen boom produceert een niet onaanzienlijke 700 vruchten per jaar.

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g 22 kcal 0.7g 0.2g 4.5g 1.9g

Australia

ZUCSU: Met zijn gematigde glycemische index en natuurlijke suikers past de vrucht in een gezonde koolhydraatbewuste voeding, mits met mate geconsumeerd. De Vietnamese waterappel past goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding, omdat het natuurlijke suikers bevat in combinatie met voedingsvezels en antioxidanten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Voor zo ver bekend is er weinig aanbod in het westen, en is de teelt vooral lokaal/regionaal. Eén van de redenen daarvoor is de kwetsbaarheid van de vrucht door de dunne schil in combinatie met het hoog watergehalte.

Het kopen van Vietnamese waterappels is een uitdaging buiten Vietnam, maar ze kunnen beschikbaar zijn in Aziatische supermarkten of online.

Het is het beste om waterappels te kopen wanneer ze vers en sappig zijn.

Koop Syzygium Semarang op lokale markten of bij gespecialiseerde groenteboeren tijdens het hoogseizoen voor de beste kwaliteit. Kies vruchten die zwaar aanvoelen en een levendige roze tot roodachtige kleur hebben.

BEWAREN

Bewaar op een koele, donkere plaats, maar consumeer ze snel voor optimale versheid. Deze vrucht reageert goed op gewoon bewaren, maar vermijd direct zonlicht om smaakverlies te voorkomen.

Net als andere vruchten, kunnen ze ook worden bewaard in de koelkast en worden ingevroren voor langdurige opslag.

Bereidingswijze

Bij het bereiden van waterappels, zorg ervoor dat ze goed gewassen zijn.

De vruchten smaken licht zoetzuur en zijn verfrissend sappig.  Hoe donkerder de soort hoe zoeter de vrucht.  Ze worden vers gegeten of verwerkt tot compote en in vruchtensalades.  Ook worden ze gekookt tot een saus

De schil van de vrucht is waxy, maar dun en eetbaar. Hij hoeft niet geschild te worden.

Er wordt ook sap van gemaakt, dat afhankelijk van de kleur van de vrucht licht of donker van kleur is.

No waste

De schil kan worden gebruikt voor jams en siropen, terwijl het sappige vruchtvlees een heerlijke aanvulling is op gebak en drankjes.

De schillen kunnen ook worden gedroogd en gebruikt voor aromatische thee.

Gebruik restjes Syzygium Semarang om zelfgemaakte vruchtensappen of fruitige ijslolly’s te maken.

Info

De djamboe  semarang  wordt  bij  ons  als  kuipplant  opgekweekt.

De vruchten worden wel vaak verward met de djamboe  aer waarvan de vruchten echter kleiner en meer gedrongen zijn.

Chef’s advies

  • Combineer waterappel met verse kruiden zoals munt voor een smaakvolle salade.
  • Maak een verfrissend drankje door waterappel te mengen met limoensap en ijs.
  • Voeg het toe aan stoofschotels voor een subtiele zoetheid.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!