DJAMBOE AER – WATERAPPEL
De waterappel komt van nature voor in tropische klimaten van het zuiden van India tot in het oosten van Maleisië.
De plant wordt ook gekweekt in Zuidoost-Azië, onder meer in Indonesië en de Filipijnen. Ook groeit de plant in Hawaï, Suriname en Trinidad. De boom vereist zware regenval en kan overleven in tropische habitats tot 1600 m boven de zeespiegel. Het is een 3-20 m hoge, groenblijvende boom met een korte stam die dicht bij de grond vertakt en een open, asymmetrische kroon heeft. Je ziet ze op veel plaatsen langs de weg
De bladeren zijn tegenoverstaand, 1-5 mm lang gesteeld, eirond tot elliptisch-langwerpig, lichtgroen aan de bovenzijde, gelig groen aan de onderzijde en 5-25 × 2,5-16 cm groot.
De geurende bloemen groeien met drie tot zeven stuks in losse, eind- of bladokselstandige bloeiwijzen. De vierdelige kelk en kroon zijn bleekgeel, gelig-wit of roze. Er zijn talloze, tot 2 cm lange meeldraden die dezelfde kleur hebben als de bloem. Boven de meeldraden steekt de stijl nog uit.
De vruchten zijn dunschillig, glad, glanzend, wasachtig en zijn rijp wit-roos tot geel-roos of roodvan kleur. Ze zijn 1,6-2 × 2,5-3,4 cm groot en klok- of peervormig met een smalle hals en een breed uiteinde. Het uiteinde is concaaf en draagt de overblijfselen van de bloemkelk en de tot 3 cm lange stijl. Het vruchtvlees is wit of roze, licht geurend, droog of sappig, knapperig of sponzig van consistentie en heeft een zoete tot zure, doch flauwe smaak.
De vruchten zijn zaadloos of bevatten drie tot zes (vaak één of twee) zaden.
Het hoogtepunt van de waterappeloogst valt meestal in de warmere maanden van het jaar.
Het is een hoofdbestanddeel van Zuidoost-Aziatische fruitkraampjes, waar het goedkoop is tijdens het seizoen.
Pommerak is er in veel kleuren, de rode is degene welke in Suriname groeit de kleinste en de sappigste, de groene is alleen in Maleisie te vinden, en knapperig en droog, de witte is zuur.
Voedingswaarde
De bladeren, zaden, vruchten, schors, stengelschors en bloemknoppen rijk zijn aan fytochemische bestanddelen zoals flavonoïden, terpenoïden, tannines, glycoside,.
Glycemische index 64
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Vezels | |
100 gram | 25 kcal | 1g | 0g | 6g |
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Van de Djamboe Aer zijn twee variëteiten in de handel:
- een met roze vruchten
- een met witte vruchten.
Het beste kun je ze kopen op lokale markten of bij gespecialiseerde groenteboeren tijdens het hoogseizoen voor de meest verse kwaliteit.
Import een jaarrond uit Thailand, Vietnam, China, India, Maleisië, Indonesië, Filipijnen. Ook is er aanplant in Ghana, Florida, Hawaï, Trinidad en Suriname.
Bewaren
Syzygium aqueum is een robuust fruit dat niet gemakkelijk kneust en lang in een huishoudelijke koelkast kan worden bewaard.
Kort bewaren, ca 5 dagen bij 3° C. Vermijd luchtdichte verpakkingen om vochtophoping te voorkomen.
Bereidingswijze
De vrucht heeft bijna geen smaak, behalve misschien een zeer milde en lichtzoete smaak die vergelijkbaar is met appels, en een knapperige waterige textuur. Het is vol sap en wordt gebruikt als dorstlesser, daarom wordt de vrucht ook djamboe air genoemd, het laatste woord betekent water.
Ze worden vers gegeten of worden verwerkt in fruitsalades. Ze worden als handfruit gegeten, zoetzuur ingelegd of verwerkt in fruitsalades.
De overrijpe exemplaren zijn een heerlijke basis voor een smoothie of sorbet.
Ook verwerkt in jam of kruidige marmelade.
De harde (onrijpe) vruchten opgelegd in azijn of citroensap zijn klaar om na enkele dagen te eten bij bv. een warme maaltijd.
De jonge pommerak blaadjes worden gebruikt in de sla en om op te kauwen, ze hebben een frisse smaak.
Info
De vruchten worden wel verward met de djamboe semarang waarvan de vruchten echter groter en minder gedrongen zijn.