REUZENBOVIST

Deze saprofyt groeit razendsnel op de grond in onder meer weilanden, tuinen, wegbermen en ruigtes. Hij vormt daar soms heksenkringen. Het is een vrij algemeen voorkomende paddenstoel, met name op zandige of verstoorde klei- en veengrond en op plaatsen waar schapen geweid zijn. Van zomer tot herfst is de soort aan te treffen in hooi- en weilanden, vochtige loofbossen en parken en tuinen. De reuzenbovist is een van de “zomer” paddenstoelen, een indrukwekkende paddenstoel die tot de grootste ter wereld behoort. Hij houdt van redelijk warm en vochtig weer.

Er zijn verschillende soorten reuzenbovisten, waaronder Calvatia gigantea en Calvatia cyathiformis Ze zijn ook te vinden van het laagland tot in de bergen, maar behoren wel tot de zeldzame soorten.

Het bijna bolvormige witte vruchtlichaam heeft een doorsnede tot 80 cm, soms zelfs nog groter (tot 150cm). Vaak is hij leerachtig, rimpelig of glad en soms glanzend. Het heeft geen steel en is via myceliumdraden verbonden met de voedingsbodem. Aan de onderzijde is hij iets gegroefd. Het inwendige is eerst wit en stevig vlezig.

Als de sporen rijp zijn, verandert de kleur van de paddenstoel in olijfbruin en het geheel wordt zacht en poederig. Het rijpe vruchtlichaam scheurt geleidelijk open en valt in delen uiteen. De paddenstoel is de meest sporenproducerende zwam. Als je de bruine exemplaren aanraakt komt een hele wolk van sporen vrij.

Het aantal sporen in een exemplaar van 38.5 × 37 × 22.5 cm is onlangs bepaald op 5 biljoen. Hiermede is hij het vruchtbaarste organisme op aarde.

Vooral na een langdurige regenperiode komen reuzenbovisten tevoorschijn, zowel in groepjes als afzonderlijk. Stikstofrijke grond heeft hun voorkeur

Voedingswaarde

Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen (zoals vitamine B12) en mineralen (zoals kalium en fosfor). Per 100 gram bevatten ze ongeveer 24 kcal, met een lage glycemische index en lage glycemische lading. De nutri-score van reuzenbovisten is hoog vanwege hun voedingsdichtheid en gunstige voedingsstoffen.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g 24 kcal 3.1g 0.5g 3.1g 1.5g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hoewel reuzenbovisten soms in het wild kunnen worden gevonden, is het raadzaam om paddenstoelen te kopen bij erkende leveranciers of boerenmarkten. De beste tijd om reuzenbovisten te kopen is tijdens hun seizoen, dus laat in de zomer tot vroege herfst.

Bewaren

Reuzenbovisten kunnen het beste vers worden geconsumeerd. Als ze niet direct worden gebruikt, kunnen ze enkele dagen worden bewaard in de koelkast. Het wordt afgeraden om ze te bewaren in een afgesloten zak of bakje, omdat ze vochtigheid kunnen vasthouden en sneller kunnen bederven.

Ja kan ze ook invriezen, maar de structuur gaat daarbij verloren.

Bereidingswijze

Als het vlees nog wit is, is de reuzenbovist eetbaar maar voor de een niet erg smakelijk, voor anderen wel. Ze moeten voor consumptie in plakken worden gesneden en grondig worden verhit door ze te bakken.

Gebruik alleen kleine jonge exemplaren. Hij is jong zolang hij er van buiten smetteloos wit uitziet en ook van binnen nog wit is. Bij het snijden hoor je dan een piepend geluid. De textuur is stevig en vlezig, waardoor ze goed samengaan met verschillende kruiden en smaken.

De reuzenbovist heeft in verse vorm een sterke champignongeur. De smaak is echter slechts licht champignonachtig.

De reuzenbovist is redelijk goed te bakken, maar zuigt daarbij makkelijk olie op. Om dit te voorkomen wordt paneren aanbevolen. Snijd hiervoor de bovist in 2 cm dikke plakken en verwijder dan de huid. Paneer ze en bak de plakken in hete boter of olie.

Van de reuzenbovist kan je een mooi concentraat maken dat je gebruiken kan in soepen, sauzen en risotto. Het geeft een sterk paddenstoelaroma aan het gerecht.

Info

Exemplaren die langs wegen of op vervuilde grond groeien kan men beter niet verzamelen, aangezien de zwam zware metalen in zijn vruchtlichamen kan ophopen.

De reuzenbovist is de grootste stuifzwamsoort in Nederland. De grootste exemplaren werden vermeld in New York (1877) met een doorsnee van 162.5 cm en in Tsjechië met een omtrekt van 212 cm, deze laatste woog zo’n twintig kg en deed er twee weken over om tot volle wasdom te komen.

Chef’s advies

Hoewel de reuzenbovist niet veel smaak heeft, kun je hem creatief gebruiken:

  • Gevulde Reuzenbovist: Vul het vruchtlichaam met een mengsel van kruiden, knoflook, en kaas. Bak het in de oven tot het gaar is.
  • Reuzenbovist Risotto: Snijd de reuzenbovist in stukjes en verwerk hem in een smeuïge risotto.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!