LEKKERBEK

De lekkerbek vindt zijn oorsprong in de traditionele visserijgemeenschappen langs de kusten van Europa. Het wordt het hele jaar door genoten, maar visvangst kan seizoensgebonden zijn, afhankelijk van de locatie en het type vis dat wordt gebruikt.

Lekkerbek wordt vaak gemaakt van witvis zoals kabeljauw, schelvis of heek. Deze vissoorten worden voornamelijk aangetroffen in de koude wateren van de Atlantische Oceaan en de Noordzee, hoewel ze ook in andere wateren te vinden zijn.

Vroeger werd voor lekkerbekjes wijting en kabeljauw gebruikt. In Nederland was wijting altijd ‘vis voor de poes’, een goedkope vissoort. Men heeft daarom gezocht naar een lekkere wijze om dit vetarme visje een nieuw imago te geven. Zo is het lekkerbekje ontstaan. De lekkerbek is een heel toepasselijke naam voor deze vis die zich voedt met garnalen, een delicatesse uit de zee.

Op verzoek kan er bij vele vishandels wel een lekkerbekje van kabeljauw besteld worden, vaak met een hogere prijs. Er wordt tegenwoordig voor lekkerbekjes gebruikgemaakt van verschillende vissoorten zoals heek, pollak of schelvis, omdat wijting en kabeljauw schaars zijn geworden door overbevissing. Ook de heek wordt inmiddels overbevist en de jonge wijting wordt vaak als bijvangst gevangen als te kleine vis.

 

Sinds een aantal jaren wordt ook voor een lekkerbekje de gekweekte zoetwatervissoort Pangasius pangasius gebruikt, die door veel liefhebbers van het lekkerbekje wordt bekritiseerd vanwege de grondsmaak. De Pangasius pangasius komt veelal uit de verontreinigde Mekong-delta in Vietnam, waar de vis massaal in grote bassins wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de eerdergenoemde vissoorten.

Steeds meer vishandelaren geven aan welke vissoort ze gebruiken voor lekkerbekjes, speciaaltjes of kibbeling.

Het lekkerbekseizoen loopt van het vroege voorjaar tot de late zomer.

België

In België wordt opgerolde zure haring overgoten met saus als lekkerbekje verkocht.

De zure haring, in Vlaanderen vaak foutief pekelharing genoemd, wordt opgerold samen met de zure ajuin en vervolgens overgoten met tartaarsaus of cocktailsaus.

 

 

Voedingswaarde

De voedingswaarde van lekkerbek kan variëren afhankelijk van de gebruikte vis en de bereidingswijze.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g (Vis) 235 kcal 23.5g 15g 2g 0.2g 0g
100 g (Haring) 318 kcal 7.1g 31g 2.2g 1.2g 0.7g

ZUCSU: Omdat de lekkerbek gepaneerd of in beslag is gedoopt en vervolgens is gefrituurd, is het gerecht relatief rijk aan koolhydraten en vetten. Het past minder goed in een strikt koolhydraatbewust dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Het ganse jaar verkrijgbaar in viswinkels en vele snackbars. Om de meest kwalitatieve lekkerbek te kopen, is het raadzaam om te winkelen bij viswinkels of markten met een goede reputatie. Verse vis heeft de voorkeur boven bevroren vis, maar bevroren lekkerbek kan ook van goede kwaliteit zijn als het snel na de vangst is ingevroren.

Voor de lekkerbekjes van iglo diepvries wordt 100% Alaska koolvisfilet gebruikt. Deze is verantwoord gevangen en MSC gecertificeerd.

Er is een groot verschil tussen zeevis (heek, wijting etc.) en zoetwatervis (Pangasius). Niet alleen in prijs maar vooral ook in smaak. Om zeker te stellen dat men geen gekweekte zoetwatervis krijgt is het zaak om vooraf naar de vissoort te vragen.

Bewaren

Lekkerbek kan het beste vers worden geconsumeerd voor optimale smaak en textuur. Als het niet onmiddellijk wordt gebruikt, kan het kort worden bewaard in de koelkast. Diepvriezen wordt niet aanbevolen, omdat dit de textuur van de vis kan beïnvloeden.

Bereidingswijze

Lekkerbek zelf maken: De visfilets worden eerst door een beslag gemaakt van water, meel en zout gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd op 180°C.

Lekkerbek kan op verschillende manieren worden geserveerd, zoals op een broodje met tartaarsaus, bij frietjes als een klassieke fish and chips, of gewoon met een frisse salade

Traditioneel geserveerd met een schijfje citroen en soms tartaarsaus of remouladesaus.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!