PIQUILLO

De oorsprong van paprika’s ligt in Zuid-Amerika en dateert uit de pre-Inca tijd. Op zijn eerste reis bracht Christoffel Columbus Amerikaanse pepers naar Europa. In de loop der jaren zijn er in Spanje verschillende soorten paprika’s ontwikkeld, waaronder deze piquillo .

Ze worden traditioneel geteeld in het noorden van Spanje, in de buurt van het stadje Lodosa. Deze peperplanten hebben een voorkeur voor goed doorlatende grond en een zonnige locatie, wat bijdraagt aan hun optimale groeiomstandigheden.

De vruchten zijn een tikkeltje heet en ongeveer 7 cm lang met een stevige donkerrode huid en een conische vorm (vogelbek).

Piquillo-pepers worden  gevonden in 2 hoofdvarianten:

Verse Piquillo-pepers zijn seizoensgebonden en worden geoogst in de late zomer en vroege herfst. Ze worden vaak in hun geheel of in plakjes geserveerd in salades, gegrild of gevuld met heerlijke vullingen zoals kaas of gehakt.

Geconserveerde Piquillo-pepers een populair ingrediënt in Spaanse keukens. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden met de hand geplukt vanaf september, geroosterd boven plantaardige houtskolen, wat ze een zoete, kruidige smaak geeft. Daarna met de hand gepeld en van hun zaad ontdaan. Deze pepers worden meestal verpakt in glazen potten of blikjes en zijn perfect voor het gebruik in verschillende gerechten zoals stoofschotels, tapas, sauzen en zelfs in vullingen voor empanadas.

Voedingswaarde

Piquillo’s bevatten veel vezels en vitamine C, E, A en B. Met name hun vitamine C-gehalte is erg hoog, vergelijkbaar met een citrusvrucht.

Lage glycemische index – Nutri-score=A

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers
Ferrer 30.8 kcal 1.1g 0g 5.6g 4.8g

ZUCSU: Piquillo-pepers passen zeker in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Met hun lage calorie- en koolhydraatgehalte, evenals hun rijke voedingsstoffen en vezelgehalte, zijn ze een uitstekende keuze

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Verse Piquillo-pepers zijn het meest overvloedig verkrijgbaar van eind augustus tot oktober, wanneer ze op hun rijpste en smaakvolste zijn. Ze zijn het beste te vinden op lokale markten of speciaalzaken, vooral tijdens het hoogseizoen in de herfst.

Bij het selecteren van verse Piquillo-pepers moet je letten op stevige, helderrode exemplaren zonder tekenen van verkleuring of beschadiging.

De in Spanje geproduceerde pepers worden beschermd door de oorsprongsbenaming: Denominación de Origen Piquillo de Lodosa

Bewaren

Om ze langer vers te houden, bewaar je ze in de koelkast in een papieren zak of een vochtige doek, waar ze tot een week kunnen blijven.

Geconserveerde Piquillo-pepers moeten worden bewaard op een koele, droge plaats, weg van direct zonlicht.

Bereidingswijze

Het vruchtvlees is rood, zoet en iets kruidig van smaak. Onrijp groen zijn de pepers fris, kruidig en dus helemaal niet pittig. Rijp rood wordt de smaak zoeter en voller, en dus soms met een klein beetje pittigheid rond de zaadlijsten.

Als je gegrilde Piquillo-pepers maakt, verwijder dan voorzichtig de zwarte blaren door ze onder stromend water af te spoelen.

Ze worden vaak gevuld met vlees, vis of kaas, geroosterd en opgediend als tapas. Ze kunnen in zijn geheel gegeten worden of in stukjes gesneden en toegevoegd aan risotto, pasta, sauzen, pizza’s of soepen.

Geconserveerde piquillo’s worden over het algemeen in de oven bereid.

No waste

De zaden en zaadlijsten van Piquillo-pepers zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan sauzen, soepen of salsa’s voor extra smaak en textuur.

Overgebleven geconserveerde Piquillo-pepers kunnen worden verwerkt tot een heerlijke romige dip of worden gebruikt als topping voor bruschetta of flatbreads.

Tip

Mildhete pepers zijn altijd ietwat gevaarlijk, in zoverre dat ze niet heel consistent zijn: afhankelijk van de tijd van het jaar, zon, warmte, vocht, voeding, kan de heetheid wat variëren.

Info

Zeer geschikt om in potten te kweken vanwege de compacte groei: de hoogte is ongeveer 60 cm.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!