NAAN

Naan, een essentieel onderdeel van de Indiase keuken, is een zacht, luchtig platbrood. Het brood dient vaak ter vervanging van bord en bestek. Ook kan het brood heel gemakkelijk gebruikt worden om het eten naar de mond te brengen.

Naan vindt zijn oorsprong in het oude Perzië en verspreidde zich vervolgens naar Zuid-Aziatische landen, met name India (Punjab), Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. Tegenwoordig wordt naan wereldwijd genoten, vooral in restaurants met Indiase gerechten en bij liefhebbers van internationale keukens. Naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal- en Zuid-Azië.

Naan is een platbrood dat wordt gemaakt van tarwemeel en gist. In tegenstelling tot veel andere platbroden, bevat naan wel gist, desem of rijsmiddelen. Dit geeft het brood een lichte en luchtige textuur. Soms wordt er ook melk of yoghurt aan het deeg toegevoegd om het extra volume te geven.

Naan wordt meestal bereid met zuurdesem, maar ook de ongedesemde variant (zoals roti) komt voor. Het wordt meestal gebakken in een tandoor of kleioven maar kan ook op een licht bolvormig ijzeren rooster, de tava, gebakken worden.

De typische smaak van naan komt voort uit de toevoeging van knoflook en kruiden zoals komijn, koriander en zwarte komijn (nigella).

In de moderne keuken wordt vaak bakpoeder in plaats van gist gebruikt. Ook kan melk of yoghurt aan het deeg worden toegevoegd om de naan meer volume te geven.

Naan komt in verschillende varianten, waaronder knoflooknaan, kaasnaan, kruidennaan en zelfs zoete naan met bijvoorbeeld kokos of rozijnen.

  • Knoflooknaan: Dit is een klassieke variant waarbij knoflook aan het deeg wordt toegevoegd voor extra smaak.
  • Kaasnaan: Hierbij wordt naan gevuld met gesmolten kaas, waardoor het een heerlijk hartig brood wordt.
  • Peshawari-naan: Deze variant is gevuld met noten en gedroogd fruit, wat een zoete en knapperige textuur geeft.

Voedingswaarde

De glycemische index van naan varieert, afhankelijk van de bereidingswijze en eventuele toevoegingen, maar het is over het algemeen hoger vanwege het tarwemeel. Het kan echter een lagere glycemische lading hebben als het wordt gecombineerd met eiwitten en vezelrijke voedingsmiddelen.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suiker Vezels
100g 311 kcal 8.49g 11.59g 42.72g 1.93g 1.6g
1 stuk (25cm) 550 kcal 15.03g 20.51g 75.61g 3.42g 2.8g

Hoewel naan heerlijk is, is het belangrijk om te weten dat het relatief hoog is in koolhydraten. Het is belangrijk om de portiegrootte te controleren en naan te combineren met voedzamere opties om een evenwichtige maaltijd te creëren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Naan is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het is vooral populair tijdens de koudere maanden. Je kunt het kopen bij de meeste supermarkten, maar voor de meest authentieke ervaring kun je naan vinden bij lokale Indiase of Pakistaanse bakkerijen.

Naanbrood koop je ook kant-en-klaar in de supermarkt en online en is zeer makkelijk thuis op te warmen.

Bewaren

Naan kan worden geserveerd als bijgerecht bij curry’s, stoofschotels, gegrilde gerechten of gewoon als snack met dips zoals hummus of chutney. Het kan ook worden gebruikt als basis voor pizza’s of gevuld met verschillende ingrediënten zoals gegrild vlees, groenten en kaas voor een heerlijke maaltijd.

Bereidingswijze

Naan wordt heet geserveerd met ghee (geklaarde boter) en is een onmisbaar onderdeel van traditionele Indiase maaltijden. In India wordt naan zelfs gebruikt als een soort lepel om andere gerechten mee op te scheppen.

Versgebakken naan heeft natuurlijk onze voorkeur. Simpel, enkel wat tijd en geduld.

Bereiding

  • Meng in een kom het gist, suiker en water tot het gist is opgelost.
  • Laat eventjes staan, totdat er belletjes ontstaan.
  • Roer daarna de olijfolie, yoghurt en het ei door het gistmengsel.
  • Voeg de bloem beetje bij beetje toe.
  • Laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur
  • Verdeel en rol elk stukje tot een naan.
  • Bak de broden in een hete pan.

Opwarmen: besprenkel de naan licht met water en 1 min. In de magnetron of ingepakt in een aluminiumfolie in een gloeihete grillpan, ongeveer 1 minuut per kant of in de oven: 4-5 minuten op 200 graden.

No waste

Als je naan over hebt, kun je het gebruiken om croutons te maken voor salades of soepen, of het te verwerken tot paneermeel voor het bakken van kip of vis.

Info

Chef’s advies

De keema nan is een naan die gevuld is met een fijngehakt vleesmengsel.

 

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!