KERSTOMAAT

Kerstomaten zijn kleine ronde tomaten die variëren in grootte van een duimtip tot de grootte van een golfbal, en kunnen bolvormig dan wel eerder een meer langgerekte, cilindrische vorm hebben.

Hun kleur is meestal rood als ze rijp zijn, maar er zijn variëteiten met fruit die alle kleuren vertonen die mogelijk zijn in tomaten (geel, groen, gestreept, paars, indigo, enz.).

Kerstomaatjes zijn inheems in Midden- en Zuid-Amerika, waar ze al eeuwenlang worden geteeld. Ze zijn tegenwoordig wereldwijd te vinden en worden geteeld in bijna elk land dat ook grotere tomatensoorten produceert. Ze zijn door de eeuwen heen getransporteerd en aangepast aan verschillende klimaten en omgevingen over de hele wereld.

In gematigde klimaten worden kerstomaten typisch geteeld in de late lente tot vroege herfst. In tropische en subtropische gebieden kunnen ze het hele jaar door worden geteeld.

Er zijn veel ondervariëteiten of cultivars waaronder de klassieke rode cherrytomaat, gele kerstomaatjes, oranje kerstomaatjes en zelfs paarse en gestreepte variëteiten.

Vermeldenswaard is de Santorini- variëteit, gekweekt op het eiland Santorini (Griekenland ), en bekend om zijn smaak. Op Santorini worden regelmatig internationale conferenties gehouden over de teelt van cherrytomaatjes.

Kerstomaten zijn een soort die gemakkelijk groeit in kleine ruimtes, mits ze voldoende water en zonlicht hebben. Ze groeien de hele zomer en de telers kunnen er van eind juni tot september (of zelfs oktober, afhankelijk van de regio) van genieten.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C, K, A en B-vitaminen. Bevat ook mineralen zoals kalium, magnesium en calcium. Ze zijn rijk aan antioxidanten (Lycopeen).

Glycemische index +/- 30  Nutri-score: A

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 stuk (10g) 3 kcal 0.1g 0.1g 0.4g 0.4g 0.1g
100g (DH) 14 kcal 0.9g 0g 1.9g 1.9g 1.4g

ZUCSU: Kerstomaatjes zijn een uitstekende keuze voor een gezonde, koolhydraatbewuste voeding vanwege hun lage calorie- en koolhydraatgehalte.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hoewel kerstomaatjes het hele jaar door verkrijgbaar zijn dankzij moderne teeltmethoden, bereiken ze hun piekseizoen tijdens de zomermaanden, wanneer ze op hun zoetst en sappigst zijn.

Kerstomaten zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten, boerenmarkten en biologische winkels. Kies voor stevige, onbeschadigde vruchten met een levendige kleur en zonder tekenen van bederf.

Bewaren

Bewaar kerstomaatjes op een koele plek. Bewaar op een koele, droge plaats, weg van direct zonlicht voor maximaal een week. Het wordt niet aanbevolen om tomaten in de koelkast te bewaren, omdat dit hun smaak en textuur kan aantasten. Binnen de 3-5u vermindert de afgifte van aroma’s! Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar.

Je kan kerstomaten op een traditionele wijze zondrogen of in de oven. Een methode om de tomaten te conserveren en hun smaak te concentreren. Als de tomaten volledig zijn gedroogd, kun je ze in een luchtdichte pot doen en eventueel overgieten met olijfolie. Bewaar de pot op een koele, donkere plaats.

Invriezen

Ze kunnen worden gewassen en ingevroren voor toekomstig gebruik, hoewel dit hun textuur kan veranderen.

 

Bereidingswijze

1 tomaatje = 10-15g  (100g = +/- 7 stuks)

Kerstomaten worden veelvuldig gebruikt als rauwkosthapje, eventueel met een dipsaus zoals cocktailsaus, als een van de ingrediënten voor een belegd toastje of als onderdeel van een salade. Je hoeft ze enkel te wassen voor gebruik.

Je eet deze tomaatjes meestal rauw, wens je ze toch te bereiden dan kan je ze roosteren, stoven …..

Ze kunnen ook in sauzen worden gebruikt of worden toegevoegd aan pastagerechten.

Snijd de kerstomaten doormidden en rooster ze +/- 10-15 min. met olijfolie, zout en kruiden voor een smaakvol bijgerecht. Het grillen versterkt de zoetheid en geeft ze een geroosterde smaak.

Ze kunnen worden gemarineerd met kruiden en azijn voor een snelle pickles.

Bereidingstijd

Koken Roerbakken Magnetron Grillen Smoren
10-15min 2-4min 4-8min 3-5min 15-20min

No waste

Gebruik overrijpe kerstomaten in soepen, sauzen of smoothies.

De zaden en pulp kunnen worden gebruikt om een tomatenbasis voor sauzen of soepen te maken.

Info

Chef’s advies

Een tip van de chef is om kerstomaatjes in tros te gebruiken, die je dan met de steeltjes er nog aan in de oven zet. Die steeltjes zorgen voor extra aroma.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!