MONNIKSBAARD

Monniksbaard is een zoutminnende plant die groeit in zanderige kustgebieden. Het is een eenjarige plant die groeit in de zoute moerassen langs de Middellandse Zee en de Atlantische kust van Portugal. Tot in de achttiende eeuw was deze plant belangrijk voor de productie van natriumcarbonaat, beter bekend als soda. Het is inheems in Eurazië en Noord-Afrika.

Het is een kleine (tot 70cm) plant met een zeer verscheiden uitzicht. Jong lijkt het bijna een grassoort, volwassen heeft het meer weg van een vetplant. Het heeft vlezige groene bladeren met groene of rode sterk vertakte stengels. De bloemen zijn klein, groen en onopvallend, en zitten in de bladoksels. De vruchten zijn droge, harde dopvruchten, die door de wind worden verspreid.

Doordat de plant zout uit de bodem opneemt, is hij erg geschikt voor het ontzilten van zoutrijke grond.

Met zijn sappige, langwerpige ronde bladeren heeft deze plant de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen vanwege zijn culinaire veelzijdigheid en voedingswaarde. Het wordt inmiddels ook in kassen gekweekt als een groente die in Italië en bij fijnproevers over de hele wereld enorm populair is.

Monniksbaard groeit vooral in zoutmoerassen, duinen en kustgebieden, waar het zoutgehalte van de bodem hoog is. Het is een halofyt, wat betekent dat het zout kan verdragen en zelfs nodig heeft om te groeien.

 

Voedingswaarde

Monniksbaard is een uitstekende bron van vitamines A, C, en K, evenals mineralen zoals calcium en ijzer. Het vet bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur.

Lage glycemische index en lading – Nurti-score = A.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Agretti (Sab) 51 kcal 4.8g 0.5g 5.6g 2.3g

ZUCSU: Met zijn lage caloriegehalte en verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten past monniksbaard perfect in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Het levert essentiële voedingsstoffen zonder de suiker- en koolhydraatbelasting. Het is belangrijk om de portiegrootte en de bereidingswijze in de gaten te houden, om te voorkomen dat je te veel natrium, vetten, suikers of zout binnenkrijgt.

Voordelen / Nadelen

Combineer monniksbaard met olijfolie, knoflook en citroensap voor een eenvoudige en smaakvolle bereiding. Experimenteer met verschillende kruiden zoals tijm of rozemarijn om de smaak te versterken.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Monniksbaard is niet gemakkelijk te vinden in de reguliere winkels, maar je kunt het online bestellen of zoeken in gespecialiseerde winkels die mediterrane producten verkopen. Koop monniksbaard bij voorkeur op lokale markten of gespecialiseerde groenteboeren in het voorjaar en de vroege zomer (van maart tot juni) voor optimale versheid en smaak.

Monniksbaard kan je soms vinden in een Italiaanse delicatesse- of natuurwinkel. De groente wordt verkocht in bundels en is kort houdbaar.

Let er bij het kopen op dat de monniksbaard vers, knapperig, groen en onbeschadigd is. Vermijd monniksbaard die slap, bruin, geel of beschimmeld is.

Bewaren

Bewaar monniksbaard (tot 1 week) in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek om uitdroging te voorkomen. Het is ook geschikt voor invriezen, waarbij het zijn knapperigheid behoudt.

Als je de monniksbaard langer wilt bewaren, kun je hem in een glazen pot doen en onder water of azijn zetten. Zo blijft hij tot een maand goed. Je kunt hem ook op smaak brengen met kruiden, knoflook, peper of citroen.

Als je de monniksbaard wilt drogen, kun je hem in een dunne laag uitspreiden op een bakplaat of een rooster. Je kunt hem dan in de oven, de zon of een droogmachine drogen. Zorg ervoor dat je hem regelmatig omdraait en controleert op de gewenste droogte.

Gedroogde monniksbaard kun je in een luchtdichte verpakking bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Hij blijft dan tot een jaar goed.

Bereidingswijze

Monniksbaard is een veelzijdige groente, die je op verschillende manieren kunt gebruiken in de keuken. Je kunt de monniksbaard rauw, gekookt, gestoomd, gebakken, gefrituurd of gegrild gebruiken.

Monniksbaard heeft een knapperige textruur en een licht zoute smaak.

In Italië is monniksbaard erg populair vanwege deze milde zilte/zoute smaak. De smaak wordt ook wel eens vergeleken met die van zeekraal. Anderen beschrijven het als ‘zoutige spinazie’

Monniksbaard kan je rauw eten. Heerlijk om in salades te verwerken, bijvoorbeeld met groene asperges en een gepocheerd ei.

Je kunt de monniksbaard koken in water of bouillon om een soep of een stoofpot te maken. Hij wordt dan zachter en milder van smaak, en geeft een aangename textuur aan het gerecht.

Je kunt de monniksbaard stomen in een stoommandje of een vergiet boven een pan met kokend water. Hij behoudt dan zijn kleur, smaak en voedingswaarde, en wordt niet te zacht.

Je kunt de monniksbaard bakken in een koekenpan of een wok met een beetje olie of boter. Hij wordt dan knapperig en goudbruin, en krijgt een nootachtige smaak.

Je kunt de monniksbaard frituren in een pan met hete olie of in een friteuse. Hij wordt dan krokant en zout, en kan dienen als een snack of een garnituur.

Je kunt de monniksbaard grillen in een grillpan of op een barbecue. Hij wordt dan licht geschroeid en rokerig, en kan geserveerd worden als een salade of een hoofdgerecht.

Je kunt hem ook marineren met olijfolie, citroensap, knoflook, tijm, rozemarijn of andere kruiden voor een meer intense smaak.

No Waste

  • Gebruik ook de steeltjes van monniksbaard in soepen of sauzen. De hele plant is eetbaar en bevat waardevolle voedingsstoffen.
  • Je kunt de wortels van de monniksbaard gebruiken als een natuurlijke kleurstof voor je stoffen, papier of haar. Ze geven een gele, oranje of rode tint, afhankelijk van de concentratie en de zuurgraad.
  • Je kunt de bloemen van de monniksbaard gebruiken als een natuurlijke decoratie voor je huis, tuin of tafel.
  • Je kunt de zaden van de monniksbaard gebruiken als een natuurlijk zaad voor je volgende oogst. Ze zijn gemakkelijk te verzamelen, te bewaren en te planten.

Info

Hij wordt wel eens verward met “Okahijiki” of Landzeewier (Salsola komarovi), een Japanse verwant die er heel sterk op lijkt.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!