KAASJESKRUID

Kaasjeskruid is met dertig soorten wijdverspreid over gematigde, subtropische en tropische gebieden van Afrika en Eurazië. Het gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en gedurende warme seizoenen. Het is een vaste plant die ongeveer 10 tot 40 cm hoog wordt. Het groeit voornamelijk langs wegen en struiken, velden en dijken, en geeft de voorkeur aan poreuze grond en zon.

De vrucht is een splitvrucht. Kaasjeskruid wordt zo genoemd omdat de vrucht met aaneensluitende zaden de vorm heeft van een plat rond kaasje.

Verschillende soorten worden toegepast als tuinplant, bijvoorbeeld groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) met meerdere cultivars en dessertbladen (Malva verticillata). Andere soorten worden dan weer beschouwd als onkruid, met name in Noord- en Zuid-Amerika, waar ze niet van nature voorkomen. Ze gedragen zich daar als invasieve soort, dat wil zeggen dat de planten zich zo succesvol vestigen dat de lokale biodiversiteit bedreigd wordt.

Kaasjeskruid bloeit voornamelijk van laat in de lente tot vroeg in de herfst, maar de exacte bloeitijd kan variëren afhankelijk van de specifieke soort en de lokale klimaatomstandigheden.

Groot kaasjeskruid

Het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), ook genoemd hemdeknoopjes, juvverrooske, kasekenskruid, kattekaasjes, kerkbloem, mastellekens, mastellekenskruid en pastellekens is een 1-1½ m hoge vaste plant Het verspreidingsgebied beslaat het grootste deel van Europa.

De plant kan men aantreffen in warme bermen, langs wegranden, hagen en muren. De plant wordt ook in de siertuin gebruikt. De plant heeft drie- tot zevenlobbige, handvormige bladen. De 2,5-4 cm grote, roze bloemen hebben veel meeldraden, die tot een androgynofoor samengegroeid zijn. De bloemen groeien met twee of meer bijeen in de bladoksels.

De bloeiperiode loopt van mei tot in september. De vijf roze kroonbladen zijn iets ingesneden en hebben donkere strepen. Er zijn ook varianten die meer donker- roze zijn, richting paars.

Men kan de bladeren en jonge spruiten beter voor de bloei verzamelen. De bloemen kan men bij droog weer van juni tot in de herfst oogsten.

Vijfdelig kaasjeskruid

Vijfdelig kaasjeskruid (Malva alcea) is inheems in de Benelux en eveneens eetbaar. Hij kan tot 120 cm hoog worden en heeft vijflobbige bladeren. De bloemen hebben een karakteristieke klokvormige structuur en kunnen variëren in kleur, waaronder tinten roze, paars of wit. Het vijfdelig kaasjeskruid bloeit met roze bloemen. De bloem bestaat uit vijf kroonbladen.

De bladeren van Malva alcea zijn eetbaar en kunnen worden toegevoegd aan salades of als garnering worden gebruikt. De smaak is vaak licht en delicaat.

Voedingswaarde

De plant bevat vitamine A, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2 en caroteen. Het heeft ook een hoog gehalte aan antioxidanten, slijmstoffen, en polyfenolen.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten
100gr +/- 43 kcal 4.9g 3.16g 5.43 g

ZUCSU: kaasjeskruid past perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Het voegt smaak en voedingswaarde toe zonder de koolhydraatbalans te verstoren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Kaasjeskruid kan worden gevonden bij gespecialiseerde kruideniers, gezondheidswinkels, of online retailers die gespecialiseerd zijn in culinaire kruiden en eetbare bloemen.

Kies voor frisse, groene bladeren zonder tekenen van verwelking. Het is het beste verkrijgbaar in de lente en zomer, wanneer het op zijn hoogtepunt is.

Natuurlijk gedroogde kaasjeskruid bloemen kan je kopen in de gespecialiseerde bioform winkel of internet.

BEWAREN

Verse bladeren en bloemen van kaasjeskruid moeten koel, bij voorkeur in een vochtige papieren handdoek, worden bewaard en worden het best binnen een paar dagen na aankoop gebruikt.

Als alternatief kunt u het vacuüm verpakken of invriezen voor langdurige opslag.

Kaasjeskruid is een winterharde plant die goed bestand is tegen droogte. Het kan buiten worden bewaard op een zonnige plek, of eventueel halfschaduw.

Bereidingswijze

Kaasjeskruid is lange tijd als groente in trek geweest. Het blad kan gebruikt worden zoals spinazie. Je kan het blad koken of toevoegen aan een salade, het heeft een milde nootachtige smaak.

Kaasjeskruidbladeren geeft smaak aan soepen en sauzen, ze worden toegevoegd aan soepen als verdikkingsmiddel vanwege hun slijmstofgehalte.

Kaasjeskruidbladeren en -bloemen worden vaak gebruikt om kruidenthee te maken, die mild en aangenaam van smaak is.

De bloemen zijn ook te eten. De Malva-bloemen hebben vijf zachte bloemblaadjes en smaken mild, zacht-zoet, een échte delicatesse!

De jonge zaden kunnen ook rauw of gebakken gegeten worden als ze nog groen zijn. Ze hebben een nootachtige smaak.

No waste

Gebruik de stelen en bladeren van kaasjeskruid om heerlijke thee te zetten. Gedroogde bladeren kunnen worden vermalen tot een smaakvolle kruidenmix voor later gebruik.

Info

Chef’s advies

Experimenteer met kaasjeskruid in combinatie met geitenkaas, noten of verse vruchten voor een verrassende smaakbeleving.

Gebruik het ook als garnering voor visgerechten of als ingrediënt in zelfgemaakte kruidenboter.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!