AZAROLE

De plant is afkomstig uit Zuid-Europa en Azië. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied en is daar een veel voorkomende plant, die groeit op plaatsen die vergelijkbaar zijn met die van de Europese meidoorn. Azarole gedijt goed in zonnige en droge klimaten.  Hij wordt vaak nog onderverdeeld in ondersoorten of variëteiten.

De azarooldoorn is een zelfbestuivende winterharde bladverliezende boom die 10 meter hoog kan worden. Hij heeft donzige twijgen. De bladeren zijn bleekgroen en hebben een lengte van 3-7 cm. Ze hebben stompe lobben die meestal ongetand zijn. Op de onderzijde van het blad zijn ze behaard.

Hij bloeit in juni met witte bloemen gevolgd door gele tot oranjerode vruchten.  De bloemen zijn klein en wit. Ze hebben meeldraden met paarse helmknoppen. Ze vormen een bloeiwijze van 5-7,5 cm in doorsnede. De bloemen hebben een stinkende geur die enigszins doet denken aan rottende vis. Dit trekt muggen aan, het belangrijkste bevruchtingsmiddel. Als ze pas open zijn, hebben de bloemen een aangenamere geur met balsamico-ondertonen.

De vruchten van de azarooldoorn worden azarole (niet te verwarren met de acerola) of Middellandse Zeemispel genoemd. De vruchten zijn ongeveer 2-2,5 cm in doorsnede.

De schil kleurt bij het rijpen van bleekwit via geel naar rood. Elke vrucht bevat één tot drie pitten. De zaden plakken vaak aan elkaar en zo is het alsof je een kersachtige vrucht eet met een enkele pit. De vrucht wordt zoals zijn alternatieve naam al zegt geproduceerd in de landen rond de Middellandse Zee.

Azarole komt het best tot zijn recht in de late lente tot vroege zomer. Tijdens dit seizoen bereiken de vruchten hun maximale rijpheid en smaakprofiel. Azaroles rijpen in september – oktober.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C. Hoewel erverder geen specifieke voedingswaarde-informatie beschikbaar is voor azarole, is bekend dat de vruchten suikers, zuren en totale polyfenolen bevatten.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100gr 82 kcal 2.25g 0.2g 19.72g 4.5g

ZUCSU: Met zijn lage glycemische index past Azarole in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Geniet van deze smakelijke vrucht als een verfrissend tussendoortje of als toevoeging aan lichtere maaltijden

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De beste kwaliteit Azarole is te vinden op lokale markten en bij gespecialiseerde groenteboeren in de late lente en vroege zomer. Kies vruchten die stevig aanvoelen en een diepe, levendige kleur hebben.

Azarole (mosphila of mosfilo) jam kan je online terugvinden.

Bewaren

Azaroles kan je 1 week bewaren bij kamertemperatuur.

Azarole kan het beste worden bewaard in de koelkast om de versheid te behouden. Als je de vruchten langer wilt bewaren, overweeg dan invriezen na het verwijderen van de pit, of maak er een smaakvolle jam van.

. De vruchten kunnen ook worden gedroogd voor later gebruik.

Bereidingswijze

De vruchten hebben een unieke smaak die doet denken aan een kruising tussen rozenbloemen en appel-peer.

In warme gematigde streken ontwikkelt het fruit meer fruitsuikers en heeft het een geurig, suikerachtig vruchtvlees met een lichtzure smaak. Gebruik het in fruitsalades, desserts, of maak er verfrissende sappen en sorbets van. De subtiele zoetheid voegt een uniek accent toe aan zowel zoete als hartige gerechten.

In koelere zones ontwikkelt het fruit zich echter niet zo goed en kan het het beste worden gekookt of in conserven worden gebruikt.

De vruchten zijn enigszins zuur en wrang van smaak. Ze zijn eigenlijk niet geschikt voor verse consumptie, maar wel voor de productie van jam, compote, sap en wijn.

De Azarole Mosphila Jelly is een gelei uit Cyprus op basis van azarole vruchten. Verscheidene recepten zijn terug te vinden op de website.

No Waste Tips

Gebruik de schillen en pitten van Azarole om zelfgemaakte siropen of infusies te maken. Op deze manier maximaliseer je het gebruik van de vrucht en verminder je voedselverspilling.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!