INULINE

Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden. Het wordt opgeslagen in de vacuole van plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant. Het werkt ook als cryoprotectant. Dit wil zeggen dat het de plant beschermt tegen bevriezing.

Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline-preparaten bevatten vaak afbraakproducten (fructo-oligosachariden) met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt. Inuline heeft een witte kleur en is vrij goed in wateroplosbaar.

Inuline wordt door de mens niet vanuit de dunne darm opgenomen, omdat het nodige enzym ontbreekt, in de dikke darm vinden wij de nodige bifidobacteriën terug die inuline afbreken kunnen. Daarbij worden diverse afbraakproducten gevormd evenals gassen die bij daarvoor gevoelige personen tot flatulentie kunnen leiden.

Inuline en oligofructose zijn in staat de bifidoflora te stimuleren. Om deze reden worden inuline en oligofructose onder de zogenoemde prebiotica geschaard.

Belangrijke fysiologische voordelen van deze onverteerbare koolhydraten kunnen toegeschreven worden aan het vergroten van de bulk in het maagdarmkanaal, waardoor de opname van voedingsstoffen in het lichaam vertraagd wordt. Anderzijds bekomt men ook een vlottere transit en wordt het lumen iets zuurder.

Het menselijk lichaam kan inuline niet afbreken in monosachariden. Als gevolg daarvan zorgt inuline niet voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Een gevolgd hiervan is dat inuline nuttig kan zijn bij de preventie en behandeling van type 2-diabetes.

Hoewel inuline het hele jaar door beschikbaar is, kan het seizoensgebonden zijn afhankelijk van de plantbron. Bijvoorbeeld, cichoreiwortels worden vaak geoogst in de herfst, terwijl aardperen typisch beschikbaar zijn in de late zomer en herfst.

Voedingswaarde

Inuline fungeert als een prebiotische vezel, wat betekent dat het de groei van gunstige bacteriën in de darmen bevordert. Het kan helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Caloriereductie: inuline bevat de helft minder kcal (2 kcal/gram) dan suiker (4 kcal/ gram).

Het heeft een lage glycemische index en glycemische lading, waardoor het geschikt is voor mensen met diabetes of die een koolhydraatbewuste voeding volgen.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
/100g  210 kcal 0g 0g 96g 9g 87g

Inuline past goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege zijn lage glycemische index en het vermogen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het biedt voedingsvezels zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan een gebalanceerd dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Er zijn een aantal producten op de markt, de zogenaamde bulkvormers of bulkvormende laxeermiddelen.

De wortel van de cichoreiplant (Cichorium intybus) is een van de bekendste bronnen van inuline. Veel verschillende makers van gezondheidssupplementen gebruiken cichoreiwortel als het belangrijkste ingrediënt in hun inuline supplementen.

Hoogwaardige inuline is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, online retailers en sommige supermarkten. Kies voor inuline van betrouwbare merken en controleer de herkomst en productiemethoden voor de beste kwaliteit.

Bewaren

Inuline kan het beste worden bewaard op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Het hoeft niet gekoeld te worden bewaard en kan langdurig worden bewaard als het op de juiste manier wordt opgeslagen.

Bereidingswijze

De uit cichoreiwortel gewonnen inuline wordt toegepast in brood- en banketproducten, zuivel, ontbijtgranen. Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte (diabetes mellitus), aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloedt.

Als prebioticum wordt inuline ook gebruikt door mensen met het prikkelbare darm syndroom, bij obstipatie en diarree. De dosering is dan meestal 5-15 gram per dag

Info

Ondanks de duidelijke aanwijzingen van de gezondheid bevorderende eigenschappen van deze korte keten koolhydraten, bestaat er een kleine groep van de bevolking die deze koolhydraten niet goed verdraagt en slecht reageert op hun minder goede absorptie in de dunne darm.

Chef’s advies

  • Voeg inuline toe aan zelfgemaakte muesli of granola voor een vezelrijke start van de dag.
  • Gebruik inuline als vervanger voor suiker in recepten voor een gezondere zoetheid en textuur.
  • Experimenteer met inuline als verdikkingsmiddel in soepen, sauzen en dressings voor een romige consistentie zonder toegevoegd vet.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!