GREMOLATA

Gremolata is ontstaan in de Italiaanse keuken, specifiek in de regio Lombardije in het noorden van Italië. Het wordt traditioneel gebruikt als een smaakmaker voor Osso Buco alla Milanese, een gerecht van gestoofde kalfsschenkel. Gremolata is populair geworden in de bredere Italiaanse keuken en wordt nu wereldwijd gebruikt als een smaakvolle en gezonde toevoeging aan tal van gerechten.

Traditioneel gemaakt met slechts drie ingrediënten – peterselie, knoflook en citroenschil – wordt gremolata vaak gebruikt als een smaakvolle topping voor vleesgerechten. Het biedt een heerlijke balans van frisheid, scherpe knoflooktonen en de lichte bitterheid van citroenschil, wat de rijkdom van vleesgerechten uitstekend aanvult.

In de gremolata draait het allemaal om de verse peterselie. Neem een groot handvol van de platte variant. Daarnaast heb je citroenzeste nodig, bij voorkeur van een onbehandelde citroen. Zo ben je zeker dat de schil helemaal schoon is. Met nog een teentje knoflook en wat olijfolie ben je helemaal klaar om gremolata te maken.

Gremolata kan het hele jaar door worden bereid, maar is vooral populair tijdens de lente en zomer, wanneer verse kruiden zoals peterselie op hun best zijn.

De ingrediënten zijn echter het hele jaar door beschikbaar, waardoor gremolata op elk moment van het jaar gemaakt kan worden.

Hoewel de klassieke gremolata slechts drie ingrediënten bevat, zijn er verschillende variaties die nieuwe smaakdimensies toevoegen.

Soorten

  • Traditionele Gremolata: Gemaakt met verse peterselie, knoflook en citroenschil.
  • Kruidengremolata: Extra kruiden zoals munt, basilicum of dille kunnen worden toegevoegd voor een twist.
  • Citrusgremolata: De citroenschil kan worden vervangen door sinaasappelschil of limoen voor een andere smaaknuance.
  • Notengremolata: Fijngehakte noten zoals amandelen, hazelnoten of pijnboompitten kunnen worden toegevoegd voor extra textuur en smaak.
  • Pecorino of Parmezaan Gremolata: Geraspte harde kaas zoals pecorino of Parmezaanse kaas kan worden toegevoegd voor een rijkere smaak.

Lekker over Italiaans stoofvlees, gegrilde kip of vis of de pastasalade met wortel, feta & sinaasappel.

 

Voedingswaarde

De voedingswaarde van gremolata kan variëren afhankelijk van de exacte ingrediënten en verhoudingen die worden gebruikt bij het bereiden ervan. Het is een goede bron van vitamine C (uit citroenschil) en vitamine K (uit peterselie).

Over het algemeen wordt gremolata meestal in kleine hoeveelheden gebruikt als smaakmaker en garnering, waardoor de voedingswaarde meestal verwaarloosbaar is.

De glycemische index en -load zijn verwaarloosbaar, omdat het voornamelijk bestaat uit kruiden en citroenschil zonder toegevoegde suikers.  Nutri-score A

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie (= 1el) 6.2kcal 0.4g 0.1g 1.4g 0.3g 0.8g

ZUCSU:  Gremolata is een uitstekende keuze voor een koolhydraatbewuste voeding. Het bevat vrijwel geen koolhydraten en is laag in calorieën, terwijl het rijk is aan smaak en voedingsstoffen. Het kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten zonder de noodzaak van zware sauzen of dressings, wat het ideaal maakt voor mensen die hun inname van koolhydraten en vetten willen beperken. Het kan een smaakvolle manier zijn om gerechten op smaak te brengen zonder het gebruik van zout of suiker.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De smaken van gremolata komen het beste naar voren als je het vers klaarmaakt en op het laatste moment toevoegt aan je bereiding. De afzonderlijke componenten kunnen afzonderlijk worden gekocht.

Peterselie en citroenen zijn het hele jaar door beschikbaar, maar de kwaliteit en smaak zijn vaak beter in het voorjaar en de zomer. Kies voor biologische citroenen om de schil te gebruiken, aangezien deze vrij is van pesticiden. Verse peterselie moet helder groen zijn en geen verwelkte blaadjes hebben.

Bewaren

Het is mogelijk om gremolata kortstondig te bewaren als je wat over hebt of het van tevoren wilt bereiden.

Gremolata kan gedurende 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Plaats het in een luchtdichte container of bewaar het in een afgesloten zakje. Hierdoor blijven de smaken behouden en voorkom je dat de kruiden verwelken.

Als je gremolata maakt is het belangrijk om te weten dat de citrusschil na verloop van tijd bitter kan worden. Het is daarom raadzaam om gremolata met citrusschil binnen een paar dagen te gebruiken voor de beste smaakervaring. Als je het langer wilt bewaren, kun je ervoor kiezen om alleen de verse kruiden en knoflook te gebruiken en de citrusschil toe te voegen vlak voordat je de gremolata gebruikt.

Invriezen

Als je gremolata voor een langere periode wilt bewaren, kun je het invriezen. Dit is vooral handig als je grote hoeveelheden gremolata hebt gemaakt en het niet allemaal binnen een paar dagen kunt gebruiken. Plaats de gremolata in ijsblokjeshouders of verdeel het in kleine porties in luchtdichte zakjes. Label de verpakkingen met de datum en leg ze in de vriezer. Gremolata kan ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard.

Bij het ontdooien van bevroren gremolata, laat je het geleidelijk in de koelkast of op kamertemperatuur ontdooien.

Bereidingswijze

De traditionele samenstelling van gremolata bestaat uit drie hoofdingrediënten:

Verse peterselie: Peterselie is de belangrijkste component van gremolata. Er wordt meestal platte peterselie (krulpeterselie kan ook)gebruikt, die een frisse smaak en heldergroene kleur heeft. De peterselie wordt fijngehakt om textuur en aroma toe te voegen.

Citrusrasp: Citrusrasp, meestal afkomstig van citroenschil, wordt toegevoegd om een verfrissende citrusachtige smaak te geven. Het is belangrijk om alleen het helder gele deel van de schil te gebruiken, terwijl je het witte gedeelte vermijdt, dat een bittere smaak kan geven. De fijne zestes van de schil bevatten essentiële oliën die een intense smaak en aroma hebben.

Knoflook: Knoflook voegt een aromatische en hartige smaak toe. Het wordt meestal fijngehakt of geperst, zodat de smaak gelijkmatig in de mix wordt verdeeld. Het is aan te raden om verse knoflook te gebruiken, omdat dit een intensere smaak en aroma geeft.

Wat betreft de hoeveelheden is er eigenlijk geen vaste regel, maar kun je het beste blijven proeven tot je de gewenste smaak hebt bereikt.

Deze combinatie zorgt voor een harmonieuze mix van citrustonen, hartige aroma’s en een vleugje scherpte. Houd er wel rekening mee dat de smaken na een minuut of tien veel sterker worden.

Culinaire toepassingen

  • Vleesgerechten: Strooi gremolata over gegrild of geroosterd vlees zoals lamsvlees, kip of varkensvlees voor extra frisheid.
  • Visgerechten: Gremolata past uitstekend bij gegrilde vis, vooral bij vette vissoorten zoals zalm of makreel.
  • Groentegerechten: Voeg gremolata toe aan gegrilde of geroosterde groenten zoals asperges, broccoli of bloemkool om ze op te frissen.
  • Salades: Gebruik gremolata als een topping voor salades voor extra smaak zonder de noodzaak van zware dressings.
  • Pasta en Risotto: Strooi gremolata over een romige pasta of risotto voor een knapperige, frisse tegenhanger van de rijke smaken.

No waste

Minimaliseer verspilling door alleen zoveel gremolata te bereiden als nodig is voor het gerecht. Restjes kunnen echter worden toegevoegd aan dressings, marinades of worden gebruikt als smaakmaker voor andere gerechten.

Als u wat over heeft, kunt u het in een ijsblokjesbakje invriezen en de bevroren blokjes in een diepvrieszak bewaren voor gebruik in de komende maanden

 

Info

Chef’s advies

Je kunt de gremolata 1 dag van tevoren bereiden. De knoflook voeg je best de dag zelf toe. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast.

Sommige varianten voegen andere verse kruiden toe, zoals munt of basilicum, om extra smaaklagen toe te voegen.

Om de gremolata wat smeuiger te maken kan je eveneens wat olijfolie gebruiken.

Gremolata is de klassieke topping van de gekende ossobuco milanese.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!