GREMOLATA

  In de gremolata draait het allemaal om de verse peterselie. Neem een groot handvol van de platte variant. Daarnaast heb je citroenzeste nodig, bij voorkeur van een onbehandelde citroen. Zo ben je zeker dat de schil helemaal schoon is. Met nog een teentje knoflook en wat olijfolie ben je helemaal klaar om gremolata te maken.

Lekker over Italiaans stoofvlees, gegrilde kip of vis of de pastasalade met wortel, feta & sinaasappel

 

Voedingswaarde

De voedingswaarde van gremolata kan variëren afhankelijk van de exacte ingrediënten en verhoudingen die worden gebruikt bij het bereiden ervan.

Over het algemeen wordt gremolata meestal in kleine hoeveelheden gebruikt als smaakmaker en garnering, waardoor de voedingswaarde meestal verwaarloosbaar is.

De glycemische index en -load zijn verwaarloosbaar, omdat het voornamelijk bestaat uit kruiden en citroenschil zonder toegevoegde suikers.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie (= 1el) 6.2kcal 0.4g 0.1g 1.4g 0.3g 0.8g

ZUCSU: Het bevat weinig koolhydraten en kan smaak toevoegen aan gerechten zonder extra suikers of zetmeel. Het kan een smaakvolle manier zijn om gerechten op smaak te brengen zonder het gebruik van zout of suiker.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

De smaken van gremolata komen het beste naar voren als je het vers klaarmaakt en op het laatste moment toevoegt aan je bereiding. De afzonderlijke componenten kunnen afzonderlijk worden gekocht.

BEWAREN

Het is mogelijk om gremolata kortstondig te bewaren als je wat over hebt of het van tevoren wilt bereiden.

Gremolata kan gedurende 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Plaats het in een luchtdichte container of bewaar het in een afgesloten zakje. Hierdoor blijven de smaken behouden en voorkom je dat de kruiden verwelken.

Als je gremolata maakt is het belangrijk om te weten dat de citrusschil na verloop van tijd bitter kan worden. Het is daarom raadzaam om gremolata met citrusschil binnen een paar dagen te gebruiken voor de beste smaakervaring. Als je het langer wilt bewaren, kun je ervoor kiezen om alleen de verse kruiden en knoflook te gebruiken en de citrusschil toe te voegen vlak voordat je de gremolata gebruikt.

INVRIEZEN

Als je gremolata voor een langere periode wilt bewaren, kun je het invriezen. Dit is vooral handig als je grote hoeveelheden gremolata hebt gemaakt en het niet allemaal binnen een paar dagen kunt gebruiken. Plaats de gremolata in ijsblokjeshouders of verdeel het in kleine porties in luchtdichte zakjes. Label de verpakkingen met de datum en leg ze in de vriezer. Gremolata kan ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard.

Bij het ontdooien van bevroren gremolata, laat je het geleidelijk in de koelkast of op kamertemperatuur ontdooien.

Bereidingswijze

De traditionele samenstelling van gremolata bestaat uit drie hoofdingrediënten:

De traditionele samenstelling van gremolata bestaat uit drie hoofdingrediënten:

Verse peterselie: Peterselie is de belangrijkste component van gremolata. Er wordt meestal platte peterselie (krulpeterselie kan ook)gebruikt, die een frisse smaak en heldergroene kleur heeft. De peterselie wordt fijngehakt om textuur en aroma toe te voegen.

Citrusrasp: Citrusrasp, meestal afkomstig van citroenschil, wordt toegevoegd om een verfrissende citrusachtige smaak te geven. Het is belangrijk om alleen het helder gele deel van de schil te gebruiken, terwijl je het witte gedeelte vermijdt, dat een bittere smaak kan geven. De fijne zestes van de schil bevatten essentiële oliën die een intense smaak en aroma hebben.

Knoflook: Knoflook voegt een aromatische en hartige smaak toe. Het wordt meestal fijngehakt of geperst, zodat de smaak gelijkmatig in de mix wordt verdeeld. Het is aan te raden om verse knoflook te gebruiken, omdat dit een intensere smaak en aroma geeft.

Wat betreft de hoeveelheden is er eigenlijk geen vaste regel, maar kun je het beste blijven proeven tot je de gewenste smaak hebt bereikt.

Deze combinatie zorgt voor een harmonieuze mix van citrustonen, hartige aroma’s en een vleugje scherpte. Houd er wel rekening mee dat de smaken na een minuut of tien veel sterker worden.

No waste

Minimaliseer verspilling door alleen zoveel gremolata te bereiden als nodig is voor het gerecht. Restjes kunnen echter worden toegevoegd aan dressings, marinades of worden gebruikt als smaakmaker voor andere gerechten.

Als u wat over heeft, kunt u het in een ijsblokjesbakje invriezen en de bevroren blokjes in een diepvrieszak bewaren voor gebruik in de komende maanden

 

Info

Chef’s advies

Je kunt de gremolata 1 dag van tevoren bereiden. De knoflook voeg je best de dag zelf toe. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast.

Sommige varianten voegen andere verse kruiden toe, zoals munt of basilicum, om extra smaaklagen toe te voegen.

Om de gremolata wat smeuiger te maken kan je eveneens wat olijfolie gebruiken.

Gremolata is de klassieke topping van de gekende ossobuco milanese.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!