COINTREAU

In 1849 werd Cointreau voor het eerst gemaakt door de twee broers Cointreau, Adolphe en Édouard-Jean, die zochten naar nieuwe likeuren met ingrediënten uit de regio. Een zoon van Édouard-Jean merkte dat de likeuren na enige tijd hun smaak verloren en ging op zoek naar likeur die zijn smaak vast zou houden tot wanneer men het ging drinken.

Na veel proberen kwam hij uiteindelijk terecht bij een likeur op basis van zoete en bittere sinaasappels uit exotische landen. Cointreau haalt zijn sinaasappels van over de hele wereld, vooral Spanje en Haïti. Cointreau heeft een alcoholpercentage van 40%, wat erg sterk is voor een triple sec: normaal gesproken heeft deze een alcoholpercentage van 23%.

In totaal worden er een vijftal verschillende sinaasappelsoorten gebruikt: Bigarade, Comuna, Cadanera, Salustiana en Pera. Een aantal zijn zoet en een aantal zijn bitter.

Alleen de schillen van deze sinaasappels worden gebruikt. De vruchten worden geplukt voor ze rijp zijn en de schillen worden verwijderd. Vervolgens worden de schillen in de zon gedroogd en naar de fabriek in Frankrijk verscheept. De schillen worden vervolgens in alcohol geweekt, waardoor zij hun smaak afgeven.

Om Cointreau te onderscheiden van andere likeuren ontwierp Édouard-Jean een opvallende fles. Deze vierkante fles met afgeplatte hoeken wordt nog steeds gebruikt.

Er is één hoofdvariant van Cointreau, maar er zijn verschillende premium edities en varianten.

Soorten Cointreau

  1. Cointreau Original: De standaard versie, helder van kleur en intens citrusaroma.
  2. Cointreau Noir: Een blend van Cointreau en cognac, die rijker en complexer is met warme vanilletonen.
  3. Cointreau Blood Orange: Een variant met een extra krachtige smaak van bloedsinaasappel.

Voedingswaarde

Cointreau is, net als de meeste likeuren, calorierijk en bevat een significant alcoholpercentage (40%), maar is laag in koolhydraten door het ontbreken van toegevoegde suikers.

Glycemische index (GI): 35 (gematigd, door de geringe hoeveelheid suikers), Glycemische load (GL): 2,4 (lage impact per portie)

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100ml 330 kcal     7g    

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Cointreau is wereldwijd verkrijgbaar in de meeste supermarkten, slijterijen en gespecialiseerde drankwinkels. Het is ook online te koop via bekende webshops.

Bewaren

Cointreau blijft onbeperkt goed wanneer het ongeopend en op een koele, donkere plaats wordt bewaard. Eenmaal geopend, blijft de smaak tot een jaar behouden, mits de fles goed wordt afgesloten.

Bereidingswijze

De sinaasappelsmaak van Cointreau is stylish en elegant. Cointreau kun je op verschillende manieren drinken; heerlijk puur, of met een klontje ijs, bij de koffie of met een toefje slagroom in de koffie. De bitterzoete smaak van de sinaasappellikeur is heerlijk in longdrinks en cocktails.

Cointreau wordt veelvuldig gebruikt in de keuken, zowel in zoete als hartige gerechten:

  1. Cocktails: Cointreau is een essentieel ingrediënt in beroemde cocktails zoals de Margarita, Cosmopolitan, Sidecar, en White Lady.
  2. Desserts: Het geeft een verfijnde citrustoets aan desserts zoals crêpes Suzette, sinaasappeltaart en chocolademousse.
  3. Sauzen: Een scheutje Cointreau kan sauzen voor eend, kip of zelfs vis verrijken met een subtiele, citrusachtige smaak.
  4. Flamberen: Cointreau is ideaal om te flamberen, vooral voor desserts zoals crêpes of gekarameliseerde fruitgerechten.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!