COGNAC

De drank is afkomstig uit de streek rond de gelijknamige Franse stad. Deze streek beslaat de departementen Charente en Charente-Maritime (regio Nouvelle-Aquitaine).

Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen

  • Er moeten bepaalde druivenrassen gebruikt worden. Zes druivenrassen mogen gebruikt worden voor de productie van cognac. Deze zijn: Ugni Blanc, Colombard; Folle Blanche; Montils; Follignan en Sémillon. Het merendeel van de gebruikte druiven (90%) is de Ugni Blanc.
  • Er moet dubbel gedestilleerd worden. De destillatie moet gebeuren met een alambic Charantais, volledig uit koper. De wijn wordt een eerste maal gedestilleerd (première chauffe) tot een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30%. Na een tweede destillatie die bonne chauffe heet, wordt de cognac verkregen.
  • De drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn. De tannine in het hout en de luchtvochtigheid van de opslagplaats spelen een belangrijke rol bij de smaakvorming van de cognac.
  • Het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen. Voor het bottelen wordt de cognac verdund met gedemineraliseerd water tot hij een alcoholpercentage heeft van 40%. Vooral aan jonge cognacs wordt ook nog suiker of karamel toegevoegd.
  • De drank moet uit de streek van Cognac komen.

De cognacstreek is onderverdeeld in zes districten met elk hun  kenmerken

  • Grande Champagne
  • Petite Champagne
  • Borderies
  • Fins Bois
  • Bons Bois
  • Bois Ordinaires

Hoe kalkrijker de bodem, hoe verfijnder de cognac. De kalkrijkste bodems zijn die van ‘Grande Champagne’. Meestal worden de cognacsoorten uit verschillende districten gemengd, zodat ze de beste eigenschappen van elk in zich hebben. De Grande Champagne levert de beste kwaliteit en ligt in het centrum van de cognacstreek.

Voedingswaarde

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten
40% 220 kcal 0g 0g 1g

Ondanks het gebrek aan suikers en koolhydraten, draagt cognac aanzienlijk bij aan de calorische inname vanwege het hoge alcoholgehalte. Daarom moet het met mate worden genoten, vooral in een koolhydraatbewust dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Cognac is te vinden in de meeste slijterijen, gespecialiseerde drankwinkels, en online. Bekende merken zoals Hennessy, Martell, en Rémy Martin hebben een breed scala aan soorten, van betaalbare VS-cognacs tot luxe XO-varianten. Voor een authentieke ervaring kun je ook bezoeken brengen aan producenten in de Cognac-regio zelf.

Op het etiket van cognac staat uiteraard het huis, maar ook de ouderdom (tijd dat het distillaat op vat gerijpt heeft) van de jongste cognac in de blend (die is bepalend voor de ouderdom) en soms ook het district waaruit de basiswijnen afkomstig zijn.

  • S. of *** : minimale rijptijd twee jaar. V.S staat voor Very Special of Very Superior.
  • S.O.P, VO of Reserve: minimale rijptijd van vier jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale, V.O. voor Very Old.
  • Extra, X.O, Napoléon, Hors d’Age of Ancestrale: minimale rijptijd zes jaar. X.O. staat voor Exceptionally Old.
  • XXO: minimale vatrijping van 14 jaar staat voor extra extra old (nieuw sinds 2018).

Sinds 1988 mogen ook jaartallen op een fles geplaatst worden, als de producent kan aantonen dat in de fles enkel cognac van dat jaar zit.

Bewaren

Cognac kan onbeperkt worden bewaard zolang het ongeopend blijft en wordt bewaard op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend is cognac tot 6 maanden houdbaar zonder merkbaar verlies van smaak, mits de fles goed wordt afgesloten.

Cognac hoeft niet te worden ingevroren, omdat de kwaliteit stabiel blijft bij kamertemperatuur. Invriezen kan de smaak en textuur van de drank negatief beïnvloeden.

 

Bereidingswijze

Cognac kan ook in de keuken worden gebruikt, vooral in klassieke Franse gerechten en desserts. Hier zijn enkele populaire toepassingen:

  1. Cognacsaus: Een rijke, romige saus gemaakt met cognac, perfect voor vleesgerechten zoals biefstuk of wild.
  2. Flamberen: Cognac wordt vaak gebruikt om gerechten te flamberen, zoals bij crêpes Suzette of geroosterde eend, wat een diepe, gekarameliseerde smaak aan het gerecht toevoegt.
  3. Marinades: De sterke smaak van cognac kan worden gebruikt in marinades voor vlees, vooral rundvlees of wild, om de smaken te verdiepen.
  4. Desserts: Cognac kan worden toegevoegd aan desserts zoals chocolademousse, tiramisu of zelfs kerstpudding, voor een subtiele, warme kick.

Info

Chef’s advies

Wanneer je cognac in een saus gebruikt, verwarm deze langzaam en vermijd oververhitting, omdat dit de alcohol kan verdampen en de smaak kan veranderen.

Gebruik VS of VSOP cognac voor koken, omdat deze iets betaalbaarder zijn en toch een rijke smaak hebben. XO-cognac is het beste om puur te drinken.

Cognac en donkere chocolade vormen een iconische combinatie. Probeer een stukje pure chocolade met een slok cognac voor een verrukkelijke pairing.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!