CITROENTIJM
Citroentijm is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. De Romeinen gebruikten het kruid als natuurlijke luchtverfrisser voor in huis. De geur verdreef ongedierte maar ook het kwaad. Citroentijm werd dus als wierrook gebruikt, maar ook op grafkisten geplaatst om de doorgang naar een volgend leven mogelijk te maken.
Het is een meerjarige winterharde tijmsoort die je herkent aan de gele randjes op de blaadjes van de plant. Citroentijm groeit aan stevige struiken met houtige stelen en kleine blaadjes, hij wordt tot 30cm hoog. Hij bloeit met kleine lilaroze bloemen in juli – augustus. Citroentijm staat graag op een zonnige, niet te natte standplaats in goed doorlatende grond.
CULTIVARS
- Thymus citriodorus, Golden Queen, een laagblijvend struikje waarvan de blaadjes deels groen, deels geel zijn. De blaadjes kunnen ook in de keuken en thee worden gebruikt.
- Thymus citriodorus, Silver Queen, de blaadjes zijn deels wit, deels groen. Dit struikje wordt veel verkocht, maar is niet echt winterhard en laat het bij strenge vorst afweten.
- Thymus citriodorus Aureus, deze gele bodembedekker heeft mooie lichtgele blaadjes, en vergt geen onderhoud. Een prima plant voor de tuin, maar kan tijdens strenge winters gedeeltelijk afsterven. De blaadjes zijn geschikt voor de keuken en in de thee.
Citroentijm is een meerjarige plant en is het hele jaar door beschikbaar, vooral in milde klimaten. De beste tijd om citroentijm te oogsten is echter in de late lente en zomer, wanneer de bladeren het meest aromatisch zijn. Gedurende de herfst en winter kan het kruid ook worden gebruikt, maar de intensiteit van de smaak neemt dan iets af.
Voedingswaarde
Net als andere kruiden wordt citroentijm in kleine hoeveelheden gebruikt, waardoor de voedingswaarde per portie gering is. Citroentijm is rijk aan vitamine A, vitamine C, calcium, magnesium, en ijzer. Het bevat ook krachtige antioxidanten zoals thymol en carvacrol.
Glycemische index +/- 5 GL < 1 Nutri-Score A
100 gram | Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten |
Vers | 101 kcal | 5.96g | 1.68g | 24.25g |
Het kruid bevat nauwelijks koolhydraten en calorieën, maar voegt wel veel smaak toe aan gerechten zonder dat je suikers of vetten hoeft toe te voegen
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Citroentijm is beschikbaar in supermarkten, tuincentra, en bij gespecialiseerde kruidenwinkels.
Citroentijm is hele jaar door verkrijgbaar. Dit kruid komt alleen in de maanden juni tot en met september vers uit eigen land.
Je kunt citroentijm als kruidenplantje kopen voor in de tuin of op het balkon. Citroentijm is ook los te koop. Koop je citroentijm los? Kies dan voor stevige takjes die niet verlept zijn.
Vooral de kleine blaadjes en jonge takjes hebben de meeste smaak en zijn erg geschikt om mee te koken. De bloemetjes van de plant kun je ook gebruiken maar hebben een iets minder sterke citroenachtige smaak.
Bewaren
De beste manier om citroentijm te bewaren, is in de groentelade van je koelkast, gewikkeld in een licht vochtige doek of keukenpapier, in een afgesloten zak of container.
Vacuümverpakt in de koelkast blijft citroentijm ongeveer 2 tot 3 weken vers. Voor langere bewaring kun je citroentijm invriezen. Leg de bladeren los op een bakplaat en vries ze in, waarna je ze in een luchtdichte zak kunt bewaren. Dit verlengt de houdbaarheid tot 6 maanden, hoewel de textuur na het ontdooien iets zachter zal zijn.
Je kan citroentijm drogen:
- De takjes vlak voor het bloeien afsnijden
- De takjes onderste boven te drogen hangen.
Gedroogde citroentijm is iets sterker dan vers.
Bereidingswijze
Citroentijm heeft een hartige smaak en smaakt naar citroen. De smaak is sterk, dus gebruik citroentijm spaarzaam. In tegenstelling tot veel andere kruiden voeg je (citroen)tijm zo vroeg mogelijk tijdens het bereiden toe.
Vooral in stoofgerechten komt de smaak van citroentijm helemaal tot zijn recht. Op deze manier kan het aroma goed intrekken.
Vooral de kleine blaadjes en jonge takjes hebben de meeste smaak en zijn erg geschikt om mee te koken. De bloemetjes van de plant kun je ook gebruiken.
Citroentijm is een klassieker bij vis, vooral bij witte vissoorten zoals kabeljauw of zeebaars. Voeg een paar takjes toe tijdens het bakken of grillen voor een frisse, citrusachtige smaak.
Voeg citroentijm toe aan marinades voor kip of lam. Het geeft een verfrissende smaak en past goed bij knoflook en citroen.
Het is een perfecte aanvulling bij geroosterde groenten zoals wortelen, courgette en aardappelen.
Citroentijm is ook erg lekker in fruitsalades en andere zoete gerechten.
Van citroentijm kun je theezetten.
– Gewoon een klein takje toevoegen (en even laten trekken) aan je gewone thee voor een frisse smaak.
– Of maak een heerlijke zomerse thee met citroentijm:
- Gebruik 3 à 4 takjes per kopje.
- Laat de takjes ongeveer 6 minuten trekken en voeg er eventueel wat groene thee of muntthee toe.
Maak een citroentijmolie door de bladeren in olijfolie te laten trekken. Dit is heerlijk om te druppelen over salades of gegrilde groenten. Maak zelf kruidenboter met citroentijm, knoflook, en een vleugje citroensap. Dit is perfect voor op gegrild vlees of om een stuk vis mee af te werken.
No waste
Heb je te veel citroentijm? Droog de bladeren door ze aan de lucht te laten drogen of gebruik een voedseldroger. Zo kun je het hele jaar door van dit kruid genieten.
In plaats van de stelen weg te gooien, kun je ze gebruiken om smaak te geven aan bouillons, stoofschotels, of sauzen. Verwijder de stelen voor het serveren.
Meng gedroogde citroentijm met zout voor een zelfgemaakte kruidenzoutmix, perfect voor het op smaak brengen van gerechten.
Info
oentijm doet het erg goed als bodembedekker of in een pot op het balkon.