CITROENGRAS

Citroengras is een grassoort van oorsprong uit India, maar wordt nu overal ter wereld in warme gebieden gekweekt. Citroengras gedijt in tropische en subtropische klimaten, met zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, India en Sri Lanka. Dit aromatische gras met zijn citroenachtige geur gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een aromatisch kruid met een kenmerkende citrusgeur, en wordt vooral als smaakmaker gebruikt in de Aziatische keuken.  Citroengras is al heel lang geliefd. In de eerste eeuw zetten de Perzen er al thee van.

De plant kan maar liefst 180 centimeter hoog worden. Hij groeide aanvankelijk alleen in India. Van daaruit verspreidde het gras zich naar de rest van Azië en vervolgens Australië, Afrika en Amerika. Als de temperatuur beneden de 10 graden komt, gaat de plant dood.

Deze grasachtige plant groeit in bundels en heeft kleine, dikke magentaachtig gekleurde wortels en groene, spits uitlopende halmen, die onderaan wit en vlezig zijn.

Het is dit gedeelte dat veel citroenolie bevat. Alle delen van de plant zijn geurig maar alleen de onderkant is zacht genoeg om eetbaar te zijn. Het buitenblad is eerder stug.

In de plant zijn er gespecialiseerde cellen die citral afscheiden. Naargelang de plantensoort zit die geurstof in holtes in het blad of op de bladhaartjes. Wie een blad kneust, verspreidt die geur…

De plant bloeit zelden, maar als het gebeurt, produceert het kleine, witte of paarse bloemen, die in pluimen groeien.

Soorten

Er bestaan vele soorten, ieder met een iets andere smaak:

  • Oost-Indisch citroengras (Cymbogon flexuosus) ook Malabar citroengras genoemd komt oorspronkelijk uit Cambodja, Vietnam, Laos, India, Sri Lanka, Birma en Thailand.
  • West-Indisch citroengras (Cymbopogon citratus ) is inheems in het maritieme Zuidoost-Azië .
  • Australisch citroengras (Cymbopogon ambiguus) is een (Australisch gras met citroengeur.

Hoewel velen door elkaar kunnen worden gebruikt, is C. citratus meer geschikt om te koken de overige worden vooral gebuikt in de parfum- en cosmetica-industrie.

Citroengras is het hele jaar door beschikbaar maar bereikt zijn piek in groei tijdens de warmere maanden. Zijn frisheid komt het best tot uiting wanneer geoogst in de lente of zomer.

Voedingswaarde

Het is rijk aan antioxidanten en essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A en C. Het is ook een goede bron van ijzer, mangaan, foliumzuur, en kalium.

 /100gr Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
Poeder 216 kcal 5g 3g 30g
Vers 99 kcal 1.82g 0.49g 25.31g
Thai Delicht 39 kcal 0g 0.6g 8.5g
Puree 142 kcal 0.9g 10.3g 13.1g

Citroengras heeft een lage glycemische index en nutri-score.

ZUCSU: Citroengras past perfect in een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Met zijn lage caloriegehalte en toevoeging van smaak zonder extra suikers, is het een uitstekende keuze voor de bewuste eter.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Citroengras kun je vers, gedroogd, of ingevroren kopen. Vers citroengras is het meest smaakvol en aromatisch, maar ook het minst lang houdbaar. Kies voor biologisch citroengras, dat geen pesticiden, herbiciden, of kunstmest bevat. Kies voor lokaal of fair trade citroengras, dat een duurzaam en eerlijk productieproces heeft.

Citroengras is het hele jaar te koop in de Aziatische winkel, supermarkten, de biowinkel en toko’s. Koop citroengras bij voorkeur vers. Kies stelen die stevig aanvoelen en een intense citroengeur hebben. De beste plek om kwalitatief citroengras te vinden, is bij lokale markten of Aziatische supermarkten.

1 stengel = +/- 25 gr

Bij het kopen is het belangrijk dat de stengel er fris en niet uitgedroogd uitziet. Lange lichtgroene stengels zijn de beste. Droge gele stengels vermijd je. Vermijd ook citroengras dat te veel bladeren heeft, want die zijn minder smaakvol.

Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar. Bij het drogen gaat er wel wat smaak verloren. Eén theelepel citroengraspoeder komt overeen met één kleine verse stengel.

Je kunt ingevroren citroengras kopen in de diepvriesafdeling van de Aziatische winkel of de toko.

BEWAREN

Vers citroengras kan je ongeveer drie weken in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic zak of strak omwikkeld een vochtige doek om uitdroging te voorkomen of eventueel met vershoudfolie. Je kan het ook vacuüm verpakken.

Gedroogd citroengras is langer houdbaar, maar ook minder geurig en krachtig.

INVRIEZEN

Je kan het ook tot zes maanden invriezen zonder dat het zijn aroma verliest. Snij de stengels vooraf in stukken van +/- 7cm. Je kan het eventueel hakken en zo invriezen in kleine in kookklare porties.

Bewaar ingevroren citroengras in de originele verpakking, in de vriezer. Je hoeft ingevroren citroengras niet te ontdooien voor gebruik, je kunt het direct in stukjes snijden en toevoegen aan je gerecht.

Bereidingswijze

Citroengras wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in de Thaise, Vietnamese, Indische, en Indonesische keuken. Het is een onmisbaar ingrediënt in veel gerechten, zoals tom yum soep, pho, curry, en saté. De smaak ligt ergens tussen citroen en limoen. Hoe intens de smaak van het citroengras is hangt af van het klimaat in de streek waar het gekweekt is.

1 koffielepel gedroogd citroengras (poeder) = 1 kleine stengel.

Citroengras is taai van structuur, en kan meestal niet opgegeten worden. Het wordt aldus niet rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten.

Bij het schoonmaken van vers citroengras worden de buitenste bladeren en het onderste stukje met de wortels weggegooid. Gebruik de onderste zes tot zeven centimeter van de stengels.

Je kan ervoor kiezen om de stengels in stukjes te hakken of te kneuzen. Bij beide manieren komt de smaak naar boven, maar het in stukjes snijden geeft sneller resultaat. Kneuzen is handiger als je het citroengras lange tijd laat trekken en het gerecht de tijd krijgt om z’n smaak te ontwikkelen zoals bv. in marinades. Verwijder citroengras steeds op het ende van de bereiding (blijft stug). Leg eventueel een knoop in (lang) gedroogd citroengras (dan is het later makkelijk uit een gerecht te verwijderen).

De malse stengels (alhier moeilijker te krijgen) kan je fijnwrijven tot pasta of vers in salades verwerken.

Sereh wordt ook wel eens gebruikt om te dienen als satéstokje, voor garnalen of vis. Het geeft de saté een heerlijke citroensmaak.

Met de buitenbladeren kan je eventueel een kruidenthee trekken. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water.

Citroengras past zeer goed bij met kokosmelk, curry, vis, kip, rijst, en noedels.

Je kunt ook citroengrasolie maken, door een paar stukken citroengras in een pot met een neutrale olie, zoals zonnebloemolie of olijfolie, te doen. Zet de pot op een zonnige plek, en laat het een paar weken staan. Schud de pot af en toe, en zeef de olie na een paar weken.

Bewaar de olie in een donkere fles, op een koele en donkere plaats. Je kunt citroengrasolie gebruiken als een smaakmaker, een massageolie, of een aromatherapie.

No Waste

Gebruik de buitenste bladeren en uiteinden van citroengras om zelf een aromatische bouillon te maken.

De bladeren kun je ook gebruiken, bijvoorbeeld om thee, limonade, of siroop van te maken, of om een verfrissende geur te geven aan je badwater, je massageolie, of je luchtverfrisser.

Je kunt de stengel in zijn geheel gebruiken, bijvoorbeeld om een spies te maken.

Info

Citroengras kan ook in potten of bakken gekweekt worden, mits het voldoende water en voeding krijgt. Citroengras is niet winterhard, en moet dus binnen gehaald worden als de temperatuur onder de 10°C daalt.

Thuis citroengras kweken op de vensterbank is dus mogelijk. Koop bij de toko een paar stengels citroengras, zet deze in een vaas met water. Na ca drie weken kunnen de citroengrasstengels in potten.

Een stengeltje citroengras in een potje water houdt muggen op afstand.

Chef’s advies

Voor een intensere smaak kneus je de stelen voor gebruik. Verwijder de buitenste bladeren en hak de onderkant fijn voordat je het toevoegt aan gerechten.

Snijd het citroengras zo fijn mogelijk, als je het wilt eten. Zo maak je het minder vezelig en makkelijker te kauwen. Je kunt het citroengras ook raspen, malen, of pureren, om het nog fijner te maken.

Rooster het citroengras, om het nog meer aroma en smaak te geven. Je kunt het citroengras in een droge koekenpan roosteren, of op de barbecue leggen. Zo krijgt het citroengras een lichtbruine kleur en een rokerige geur.

Zie Recept: “Hot en sour soup” http://: https://zucsu.com/recipes/hot-en-sour-soup/

 

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!