DRESSING

Dressing is culinaire een essentieel ingrediënt. Het voegt niet alleen smaak en textuur toe aan salades maar dient ook als veelzijdige aanvulling op diverse gerechten. Al in de oudheid gebruikten de Grieken en de Romeinen olie, azijn, honing, kruiden en kaas om hun salades en andere gerechten te verrijken. Ook in andere culturen, zoals de Chinese, de Indiase, de Arabische, de Mexicaanse, de Franse, de Italiaanse, de Amerikaanse, en de Japanse, werden en worden er verschillende soorten dressings gemaakt en gebruikt.

Dressing komt in vele vormen voor, zoals vinaigrettes, mayonaises, en sauzen. De oorsprong van dressing is rijk en gevarieerd, met historische wortels in verschillende culinaire tradities over de hele wereld. Van Franse vinaigrettes tot Aziatische sesamsaus, dressing weerspiegelt de diversiteit van smaken en ingrediënten. Dressing kan gemaakt worden van verschillende ingrediënten, zoals olie, azijn, citroensap, yoghurt, mayonaise, mosterd, honing, kruiden, specerijen, kaas, noten, zaden, fruit, groenten, en nog veel meer.

Dressing kan koud of warm geserveerd worden, afhankelijk van het gerecht en de voorkeur.

Dressing kan een gerecht compleet maken, of juist een contrast bieden. Dressing kan ook helpen om de verschillende ingrediënten van een gerecht te binden of te mengen.

Een dressing bestaat meestal uit een combinatie van olie, water en een zuur (citroensap, azijn..) en een smaakmaker (bv. kruiden) . Aangezien olie en water niet mengen, wordt voor een langer houdbare dressing een emulgator toegevoegd, zodat een emulsie ontstaat. Een emulgator is bijvoorbeeld eigeel. Om die reden worden in een dressing soms ook andere sauzen, zoals mayonaise en mosterd, yoghurt toegevoegd. Voor een zure dressing wordt vaak azijn of citroensap gebruikt. Voor een zoute dressing wordt (uiteraard) zout toegevoegd en voor een zoete dressing suiker of honing.

Aan vetarme dressings wordt vaak een verdikkingsmiddel toegevoegd.

Er zijn ontelbaar veel soorten dressings, van klassiek tot exotisch, van romig tot fris, van zoet tot hartig.

In de westerse cultuur, zijn er drie basistypen van salade dressing:

  • Vinaigrette (dressing op basis van olie, azijn/ citroensap).
  • Romige dressings, meestal met mayonaise, maar ook met yoghurt, zure room, karnemelk, melk of crème fraîche
  • Gekookte dressings, die lijken op romige dressings, maar meestal verdikt zijn met eierdooiers en verwarmen.

Voedingswaarde

De voedingswaarde varieert afhankelijk van de ingrediënten, maar gemiddeld bevat een portie dressing (30 ml) ongeveer 80 kcal.

Meeste dressings hebben een lage glycemische index en lading maar wel een hoge nutri-score : C tot D.

 

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Kant en klaar +/- 457 kcal 0.8g 45g 16g 16g 0g
Caesar 633 kcal 67g 3g
Honing 394 kcal 34g 18g
Yoghurt 134 kcal 11g 6g
Balsamico 224 kcal 20g 11g
Oosters 204 kcal 18g 9g

ZUCSU: Let op de portiegrootte en vermijd overdreven gebruik om het koolhydraatgehalte te beheersen. Over het algemeen geldt dat hoe meer olie, mayonaise, suiker, of kaas je gebruikt, hoe hoger de calorieën, de vetten, de suikers, en het zout zijn. Hoe meer water, yoghurt, azijn, citroensap, of groenten je gebruikt, hoe lager de calorieën, de vetten, de suikers, en het zout zijn.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Dressings zijn in alle soorten verkrijgbaar in supermarkten, de delicatessenwinkel, de biowinkel, of de markt en online,  maar het is ook de moeite waard om lokale ambachtelijke varianten te verkennen. Je vindt er een ruim assortiment aan dressings, van verschillende merken, smaken, en prijzen.

Afhankelijk van de beschikbaarheid en de versheid van de ingrediënten, en de temperatuur en de sfeer van het moment kan je in de lente en de zomer kiezen voor frisse en lichte dressings, zoals yoghurtdressing, citroendressing, of munt-dressing. In de herfst en de winter kun je kiezen voor warme en hartige dressings, zoals mosterddressing, kaasdressing, of paddenstoelendressing.

Kies bij voorkeur voor dressing die lang houdbaar is, die natuurlijke en biologische ingrediënten bevat, die weinig calorieën, vetten, suikers, en zout bevat, en die een duurzaam en eerlijk productieproces heeft.

BEWAREN

Dressing kun je meestal een paar dagen tot een week bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten pot, fles, of bakje. Zorg ervoor dat je dressing schoon en droog is, en dat je geen vuile lepels of vingers in de dressing steekt. Schud of roer de dressing voor gebruik, want de ingrediënten kunnen gaan scheiden of bezinken.

Sommige dressings kun je ook invriezen, zoals yoghurtdressing, honing-mosterddressing, of dressing met kruiden. Doe de dressing in een diepvrieszakje of een diepvriesbakje, en laat wat ruimte over voor de dressing om uit te zetten. Laat de dressing ontdooien in de koelkast, en schud of roer hem goed door voor gebruik.

Bereidingswijze

Reken ongeveer 100-150 gram per persoon.

Dressings zijn gemakkelijk zelf te maken en aan te passen aan eigen smaak. Ze zijn niet seizoensgebonden, maar de keuze van ingrediënten kan variëren afhankelijk van het beschikbare verse product. Zomerse salades kunnen profiteren van lichte, fruitige dressings, terwijl herfstige gerechten baat hebben bij rijkere smaken zoals honing-mosterd of balsamico.

Je hebt meestal maar een paar ingrediënten nodig, die je in een kom, een pot, een fles, een blender, of een keukenmachine kunt mengen. De basis van een dressing bestaat meestal uit een olie en een zuur, zoals azijn of citroensap. Dit zorgt voor een balans tussen vet en frisheid. Daarna kun je naar smaak andere ingrediënten toevoegen, zoals zout, peper, suiker, mosterd, honing, kruiden, specerijen, kaas, noten, zaden, fruit, groenten, enzovoort. Je kunt je dressing zo dik of dun maken als je wilt, door meer of minder olie of water toe te voegen.

Kies een dressing met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden.

Meng de ingrediënten in een schaaltje, Proef je dressing altijd voordat je hem gebruikt, en pas hem aan naar je eigen smaak. Voeg meer of minder zout, peper, suiker, zuur, of kruiden toe, tot je de perfecte balans hebt gevonden. Je dressing is nu klaar voor gebruik!

Gebruik dressing als saus, marinade, dip, topping of zelfs als glazuur voor gebak.

No waste

Gebruik overtollige dressing als marinade voor vlees of als smaakmaker in soepen.

Je kunt dressing ook maken van allerlei restjes die je nog in de koelkast, de voorraadkast, of de fruitschaal hebt liggen.

Info

Chef’s advies

Gebruik verse en kwalitatieve ingrediënten, en maak je dressing zo kort mogelijk voor het serveren. Zo blijft je dressing vol van smaak, kleur, en geur, en voorkom je dat hij bederft of verzuurt.

Varieer met de textuur en de temperatuur van je dressing.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!