CHINA PEER
De China peer heeft zijn oorsprong in Oost-Azië, met name in China, Japan en Korea. Het wordt al duizenden jaren gecultiveerd in deze regio’s en heeft een belangrijke plaats in de culinaire tradities van deze landen.
De chinapeer is een tot 18m hoge boom die wel 300 jaar oud kan worden en oorspronkelijk uit het noorden van China komt. Hij bloeit in april met witte bloemen. De vruchten hebben dezelfde vorm als gewone peren en een dunne gele schil. Het zijn sappige witvlezige peren en hebben een zoete peer-, ananas-, honingachtige smaak. Het oogstseizoen van de ya-peer is van juli tot augustus, de leveringstijd voor koudeopslag is november tot volgend jaar mei. Deze peren rijpen vanuit de binnenkant naar buiten waardoor hun textuur en smaak verbeteren na de pluk.
Aziatische peren bereiken topkwaliteit wanneer ze aan de boom rijpen. Deze peren zullen knapperig, sappig en licht zoet zijn met wat scherpheid dichtbij de kern. De Ya-peer uit Hebei is een gewilde perensoort in binnen- en buitenland en profiteert van de superieure geografische omstandigheden, de peer van dit gebied is groot, geurig, sappig, fris en zoet, ook met een mooie vorm. Oost-Europese landen zijn de belangrijkste invoermarkt van Chinese Ya-peren.
Soorten China Peren
- Ya-peer: Dit is de meest gangbare variant, met een goudgele schil en sappig vruchtvlees.
- Hosui-peer: Een donkerder, koperkleurige variant met een intensere zoetheid.
- Shinsei-peer: Een lichte, geelachtige peer met een milde smaak en zeer knapperige textuur.
China peren zijn meestal verkrijgbaar in de late zomer tot de herfst, met een piekseizoen in augustus tot november. Dit is het moment waarop de vruchten het sappigst en rijpst zijn.
Niet te verwarren met de nashi peer uit Oost-Azië die meer op een appel lijkt.
Voedingswaarde
Rijk aan water, vezels en essentiële vitamines.
Glycemische index 42 GL 6-8 Nutri-Score A
100 gr | Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Vezels |
Vers | 47 kcal | 0.2g | 0.1g | 12.7g | 1.4g |
De China peer een uitstekende keuze voor mensen die een koolhydraatbewust dieet volgen. De peer levert natuurlijke suikers en vezels, wat zorgt voor een langzame afgifte van energie.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
1 stuk = +/- 100gram.
Ze zijn te vinden in de meeste grote supermarkten, Aziatische speciaalzaken en markten.
Vaak worden de peren in een netje ter bescherming verkocht. Let erop dat de peren er stevig en onbeschadigd uitzien. Ze zijn verkrijgbaar tussen september en mei.
Onrijpe peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Zodra een peer rijp is, is hij maar een paar dagen lekker.
Bewaren
Bewaar de peren op een koele, donkere plaats. Ze blijven zo 1 tot 2 weken goed. In de koelkast kun je ze tot 3 weken bewaren. Onrijpe peren kun je maximaal 2 weken in het groentevak van de koelkast bewaren.
Als je peren vacuüm verpakt, blijven ze tot 4 weken vers in de koelkast.
Hoewel de textuur van de peer na het invriezen wat kan veranderen, kun je China peren tot 6 maanden invriezen. Snijd ze in plakjes, blancheer kort en bewaar in luchtdichte diepvrieszakken.
Bereidingswijze
Het zijn sappige peren met wit vruchtvlees, ze smaken zoet. Sommigen zeggen dat de smaak ergens tussen ananas is en roos.
Of een peer helemaal rijp is, is niet makkelijk vast te stellen omdat deze vrucht, in tegenstelling tot andere vruchten, van binnenuit rijpt. Afhankelijk van het ras duurt het 3-10 dagen voordat ze op hun top zijn. Als je te lang wacht wordt het vruchtvlees zacht, droog en melig.
Je kan de peer eventueel in een papieren zak steken om sneller te rijpen.
Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook verwerken als dessert, gekookt in siroop, In stukjes door magere/halfvolle yoghurt of kwark, In salades, bijvoorbeeld bij eikenbladsla met ongezouten noten en verse geitenkaas, In een fruitsalade met sinaasappel, meloen en aardbeien, bij sorbetijs.
Schillen, in parten snijden en het klokhuis verwijderen. Daarna kun je hem koud of warm eten.
In Korea wordt de peer vaak gebruikt in marinades voor vlees, omdat de natuurlijke enzymen helpen het vlees mals te maken.
No waste
De schillen van de China peer zijn eetbaar (na grondig wassen) en bevatten veel vezels. Je kunt ze gebruiken om thee van te trekken of ze drogen voor een knapperige snack.
Info
Chef’s advies
Het schillen van de peren is wel een noodzaak gezien het overvloedig gebruik van pesticiden in China.
Probeer de peer licht te roosteren met een beetje honing en tijm voor een heerlijk bijgerecht.