CHARENTAIS-CAVAILLON
De Charentais wordt vooral in Frankrijk geteeld grotendeels in de departementen Deux-Sèvres en Vienne, met bijna 55 ton per jaar. Hoewel deze meloen zijn oorsprong heeft in de Charente-regio, wordt hij tegenwoordig wereldwijd gekweekt, met name in Zuid-Europa, Afrika en het Middellandse Zeegebied.
De Charentais-meloen groeit het best in zonnige, warme klimaten en vergt een rijke, goed doorlatende bodem. In Zuid-Europa, waar het klimaat perfect is voor deze vrucht, wordt hij tijdens de zomermaanden volop geteeld. Dit maakt Frankrijk en Italië tot toonaangevende producenten van de Charentais-meloen.
In Nederland werd de meloen al rond 1900 onder platglas geteeld, maar na 1940 werd staand glas (kassen) steeds meer gebruikt. De teelt gebeurt vlakvelds of aan touwen. Voor de bestuiving zijn bijen of hommels noodzakelijk.
De vruchten hebben meestal een iets afgeplatte bolvorm en wegen ca 1 kg. De schil is dun lichtgroen tot crème van kleur met een ondiepe segmentverdeling. Tussen de segmenten lopen donkergroene strepen. Het vruchtvlees is oranje van kleur, zeer sappig en aromatisch. De vrucht bevat in het midden vele, lichtbruine zaden.
De meloen wordt rijp geoogst. Ze worden ondergedeeld in 2 soorten:
- De gele charentais heeft de meeste smaak
- De groene charentais
Er bestaan +/- 25 variëteiten van deze meloen. Deze variëteiten lijken vrij veel op elkaar. De verschillen zitten meer in de kleur (de een wat lichter dan de andere) en het gewicht (charentais ca 1 kg tot de Luna van ca 2 kg zwaar). Qua smaak zijn ze allen aromatisch, sappig en muskusachtig.
Bekende varianten van de Charentais-meloen zijn onder andere de “Soleil” en “Jade Lady,” elk met hun eigen smaaknuances en textuurverschillen.
Het hoogseizoen voor Charentais-meloenen is van juni tot augustus, hoewel ze soms al in het late voorjaar beschikbaar kunnen zijn. Gedurende deze maanden zijn de meloenen op hun zoetst en meest aromatisch.
Voedingswaarde
De meloen bevat 90% water en is rijk aan betacaroteen en vitamine C, Mineralen: Kalium, magnesium, en calcium.
Glycemische index 62. Een cantaloupe uit Australië = 65 + 9, GL = 3 , Insuline index 127
De glycemische index wordt medebepaald door het rijpingsproces. Nutri-Score A
100 gr. | Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suiker | Vezels |
Vers | 51 kcal | 1.2g | 0g | 11.1g | 10.6g | 0.83g |
Hoewel de Charentais-meloen relatief weinig calorieën bevat, heeft hij een iets hogere glycemische index vanwege de natuurlijke suikers. Meloen is niet strikt koolhydraatarm, maar kan wel in beperkte hoeveelheden worden opgenomen in een koolhydraatbewuste of -beperkte voeding. Door het hoge water- en vezelgehalte is de meloen echter vullend en hydraterend, wat een pluspunt is bij gezond eten.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Meestal te vinden in de supermarkten en groentewinkels tussen april en oktober. Ze zijn op hun best van 14 juli tot 14 augustus.
Versmarkten en speciaalzaken bieden vaak de hoogste kwaliteit, vooral in de zomer.
Een rijpe meloen ruikt zoetig, voelt zwaar aan, ruikt goed. De onderkant geeft mee wanneer je hem licht indrukt en de steelaanzet moet beginnen te scheuren, het kleine steeltje gaat dan wat loszitten.
De schil van een Cavaillon meloen mag niet te egaal zijn van kleur. Een rijpe Cavaillon heeft duidelijke lijnen op de schil.
De houdbaarheid is beperkt. De meloen wordt rijp geplukt, rijpt thuis nog na en wordt snel overrijp. Eet de meloen een paar dagen na aankoop.
Bewaren
Bewaar ongesneden meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. De meloen kun je het best op de fruitschaal of op een koele plek bewaren.
Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, Het is raadzaam om de meloen strak in plasticfolie te wikkelen om uitdroging te voorkomen. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Gesneden meloen kan ook vacuüm worden verpakt en blijft op deze manier langer vers (tot 7 dagen).
Hoewel de structuur van de meloen door invriezen wat kan veranderen, kun je hem in blokjes invriezen voor smoothies of sorbet. Ingevroren blijft de meloen 8 tot 10 maanden houdbaar.
Bereidingswijze
Zoete verfrissende smaak en aroma. Een schijf meloen weegt zo’n 120 gram
Omdat de schil van een meloen op het land besmet kan worden met micro-organismen is het raadzaam een meloen eerst te wassen voor je deze aansnijdt. Halveer de meloen en snijd er schijven van.
Verwijder de pitten en de schil. Snijd de schijven eventueel in stukken. Ook kun je met een speciale meloenlepel bolletjes uitsteken.
De zaden kunnen worden gedroogd en geroosterd als een voedzame snack, vergelijkbaar met pompoenpitten.
Charentais-meloen is uitermate veelzijdig in de keuken:
Voorgerecht: Traditioneel geserveerd met prosciutto of andere gerookte ham, waarbij de zoetheid van de meloen contrasteert met het zoute van de ham.
Salades: Combineer met geitenkaas, munt, en een lichte vinaigrette voor een frisse zomerse salade.
Smoothies en sorbet: De meloen is een uitstekende basis voor smoothies en sorbets vanwege zijn sappigheid en zoetheid.
Salsa: Voeg blokjes Charentais-meloen toe aan een pittige salsa voor een fruitige twist.
Info
De cantaloupe-meloen wordt nogal eens verward met de netmeloen en de galia meloen (wat overigens ook een netmeloen is). Het grootste verschil is de kleur van het vruchtvlees; bij de cantaloupe is het vruchtvlees geel tot oranje van kleur, bij de netmeloen (en galia) is het vruchtvlees lichtgroen van kleur.
Smaakintensivering: Besprenkel de meloen met een beetje citroen- of limoensap en een snufje zout om de smaak nog meer naar voren te brengen.
Carpaccio: Maak een elegante meloen-carpaccio door dunne plakjes te snijden en te serveren met olijfolie, verse munt en een vleugje zwarte peper.
Grill: Grill schijven van de meloen voor een warme, licht gekarameliseerde twist. Dit werkt vooral goed in combinatie met zeevruchten zoals garnalen.
Chef’s advies
Ze bevatten een eiwit verterend enzym (cucumisine), dat verhindert dat gelatinegels opstijven, tenzij dat het enzym door koken gedenatureerd wordt of een overmaat aan gelatine wordt gebruik.