CANADESE KREEFT

De Canadese kreeft is afkomstig uit de Golf van Maine en van de Saint-Georges Bank. Ze leven hoofdzakelijk in de zone die grenst aan de getijdenzone, maar we vinden ze ook dieper terug, tot op 50 meter diepte. Ze gebruiken rotsen of zelf uitgegraven holen om zich te verschuilen. De toestand van de bestanden verschilt sterk tussen de verschillende regio’s, maar de bestanden uit de Golf van Maine en de Saint-Georges Bank worden duurzaam geëxploiteerd. Dankzij het zuivere en koude water van hun leefgebied, wordt de Canadese kreeft een vlezig dier met een stevig pantser.

De kreeft heeft een bruin tot olijfgroen exoskelet soms herkenbaar aan de talrijke zwarte, oranje, of rode spikkels. Ze kunnen lang leven meer dan 15kg wegen en tot 60 cm groot worden. Het heeft 5 paar waarvan de eerste drie zijn voorzien van een schaar. Het eerste paar vormen de grootste scharen. De ene (klikschaar) is krachtiger dan de andere (grijper-schaar). De scharen van de andere poten zijn alleen van dichtbij te zien. Op de kop zitten twee paar antennes, waarin het tastgevoel en het reukvermogen zit, en twee beweegbare steelogen.

Door het harde pantser vervellen kreeften in iedere groeifase. Daarna groeit het lichaam in een paar uur tijd en vormt de schaal zich opnieuw. Voor dit proces trekken ze zich terug in hun grotten, omdat ze zich na de rui niet kunnen bewegen en overgeleverd zijn aan roofdieren zoals kabeljauw, schelvis of bot. Ze voeden zich voornamelijk met kleine ongewervelde dieren, krabben, mosselen of aas. Ook kannibalisme van kleinere soortgenoten komt wel eens voor.

Voedingswaarde

Rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Kreeft is ook  een bron van vitamine B1.

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 79 kcal 16g 1.7g 0g 0g  

ZUCSU: De Canadese Kreeft, laag in koolhydraten en rijk aan proteïne, past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De Canadese kreeft is een stuk goedkoper dan de Europese zeekreeft. Ze zijn bijna het hele jaar verkrijgbaar. Canadese kreeften zijn bij ons in verschillende maten steeds levend te verkrijgen. Ze worden levend gehouden in grote waterbassins tot ze verkocht worden.

Het is belangrijk om alleen kreeften te kopen van duurzame visserijen die zich houden aan de minimale grootte-eisen. MSC-gecertificeerde kreeftenvisserijen doen er alles aan om de bestanden op een duurzaam niveau te houden, door bijvangsten tot een absoluut minimum te beperken en door hun vangstgegevens ter evaluatie beschikbaar te stellen aan wetenschappers.

Bewaren

Houd levende kreeften gekoeld in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld met natte doeken. Kreeftenvlees kan worden ingevroren voor toekomstig gebruik, maar vers geniet de voorkeur.

Bereidingswijze

De Candese kreeft staat bekend voor zijn zoete, sappige vlees en zijn taaie textuur.

Voordat je de kreeft kookt kun je het best het darmkanaal verwijderen. Vul een grote pan met zo’n 4 liter water en breng aan de kook (eventueel met bouillon).. Doe de kreeft er met zijn hoofd eerst in. Een kreeft van ongeveer een halve kilo is zo gekookt, je hebt er namelijk maar 5-7 minuten voor nodig. (+ 2 minuten per bijkomende 100g gewicht)

Dit in tegenstelling tot de Europese kreeft, die 20 minuten nodig heeft.

Hou rekening dat een kreeft een 25 à 30% van zijn gewicht verliest bij het koken.

No waste

Gebruik kreeftenschalen om een smaakvolle bouillon te maken voor soepen en sauzen.

Info

Omdat kreeften wereldwijd een gewilde delicatesse zijn, is de vraag overeenkomstig hoog. Met name de Europese en sommige Noord-Amerikaanse bestanden zijn ernstig bedreigd door overbevissing. Om deze reden is eind 2017 in het Verenigd Koninkrijk een moratorium ingesteld op de vangst van ei-dragende vrouwtjes en langoesten.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!