CAMARGUE RIJST

De teelt van de Camarguerijst is aan het einde van de 16de eeuw door Hendrik IV gelanceerd. Want dit Franse grondgebied is ideaal voor de teelt van deze graansoort door zijn kleine temperatuurverschillen, het intense licht en de mistral die de rijst droogt en beschermt tegen ziekten.

Camargue rijst gedijt in de vruchtbare gronden van de Camargue-regio, die wordt gekenmerkt door zijn moerassen, zoutpannen en uitgestrekte rijstvelden. Het unieke klimaat en de geografische ligging van de Camargue dragen bij aan de bijzondere eigenschappen van de rijst, waardoor het een unieke smaak en textuur krijgt.

Er zijn drie soorten Camarguerijst: de witte, de zwarte, en de bekendste, de rode rijst, die zijn kleur dankt aan een natuurlijke mutatie waardoor de aanwezigheid van een natuurlijk pigment genaamd anthocyanine in de zemelen bron van de opvallende rode kleur. Deze laatste is afkomstig van de biologische landbouwteelt en wordt na de oogst door de zon en de mistral-wind gedroogd.

Elk type heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, maar behoudt de kenmerkende voedingsstoffen en aroma’s van Camargue rijst.

De rijstoogst in de Camargue vindt plaats in de late zomer en vroege herfst, meestal tussen augustus en september. Dit is wanneer de rijstkorrels volledig zijn gerijpt en klaar zijn voor de oogst.

Dit kwaliteitsproduct, IGP sinds 2000, gaat perfect samen met vlees uit de streek, zoals de stierstoofpot “gardiane de taureau”, of een carpaccio van AOP Camargue-stier. Past ook heel goed bij vis.

De rode rijst heeft een rood/bruin vliesje om de korrel. Deze kleur wordt mede verkregen door de kleiachtige bodem waarop de rijstplant groeit.

De eigenlijke korrel is wit, en daarom is rode rijst alleen onbehandeld en ongeschild verkrijgbaar als natuurlijke rijst. Hij is het resultaat van een kruising van wilde rijst en een gecultiveerde rijstsoort. In Europa wordt deze rode rijst sinds 1980 verbouwd in de Franse streek Camargue.

Voedingswaarde

Camargue rijst is een voedzame keuze, rijk aan complexe koolhydraten, vezels, eiwitten en essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en B-vitaminen.

Glutenvrij.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Ongekookt (DH) 349 kcal 8.2g 3.3g 69g 0.8g 4.7g
Gekookt 140 kcal 3.3g 1.3g 28g <0.5g 1.9g
Rode rijst IGP 356 kcal 12.6g 2.8g 72g 0.5g 1.3g

ZUCSU: Camargue rijst is een goede keuze voor mensen die een gezonde koolhydraatbewuste voeding volgen vanwege de complexe koolhydraten, vezels en voedingsstoffen die het bevat. Het kan deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet als het met mate wordt geconsumeerd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Rode Camargue rijst heeft de IPG (Indication Géographique Protégée) verkregen. Deze beschermende geografische aanduiding, legt de afkomst van een product vast. Het is een Europees keurmerk dat de naam van het product beschermt in de hele Europese Unie.

Camargue rijst is verkrijgbaar bij gespecialiseerde voedingswinkels, delicatessenzaken en online retailers die zich richten op Franse en mediterrane producten. Kies bij voorkeur voor biologische rijst om de beste kwaliteit te garanderen.

Bewaren

Camargue rijst kan het beste worden bewaard in een luchtdichte container op een koele, droge plaats, zoals in een voorraadkast. Het is niet nodig om Camargue rijst te vacuüm verpakken of invriezen, omdat het goed zijn versheid behoudt bij de juiste opslag.

Bereidingswijze

Deze rijst moet lang koken, met een weektijd van ongeveer 2 uur, en een kooktijd van 30 tot 35 minuten.

Camargue rijst is veelzijdig en kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten, waaronder risotto, pilaf, salades, stoofschotels en desserts. De unieke textuur en nootachtige smaak van de rijst voegen een heerlijke dimensie toe aan elk gerecht.

Spoel de rijst voor het koken om overtollig zetmeel te verwijderen en een luchtige textuur te bereiken.

Drie soorten:

  • Witte Camargue Rijst: Delicaat en licht, perfect als bijgerecht.
  • Zwarte Camargue Rijst: Intens van smaak en rijk aan antioxidanten.
  • Rode Camargue Rijst: De ster van het gebied, met zijn natuurlijke rode kleur en nootachtige aroma.

Info

Een genootschap van Camargue-rijst(confrérie du riz de Camargue) is belast met de wereldwijde promotie van deze bekende graansoort.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!