JOBSTRANEN

Het is inheems in Zuidoost-Azië en in de verre oudheid geïntroduceerd in Noord-China en India, en elders in tuinen gekweekt als eenjarige.

Het is genaturaliseerd in de zuidelijke Verenigde Staten en de tropen van de Nieuwe Wereld. In zijn oorspronkelijke omgeving wordt het gekweekt in hoger gelegen gebieden waar rijst en maïs niet goed groeien.

Jobstranen zijn graansoorten die voornamelijk in Azië en Afrika geteeld worden. De harde, glanzende zaden zijn vaak parelgrijs of wit, hoewel er ook variëteiten zijn met een paarse of zwarte tint.

Jobstranen kunnen het hele jaar door worden gekocht, maar het oogstseizoen kan variëren afhankelijk van de regio. In sommige gebieden worden ze geoogst in de late zomer tot de vroege herfst.

Er zijn twee belangrijke variëteiten

  • De wilde variëteit ( Coix lacryma-jobi var. lacryma-jobi), heeft pseudocarps met een harde schaal – zeer harde, parelwitte, ovale structuren van 0.6-1cm groot die worden gebruikt als kralen voor het maken van gebedskralen of rozenkransen , halskettingen en andere voorwerpen.
  • De gekweekte variëteit (Coix lacryma-jobi var. ma-yuen)wordt geoogst als graangewas , heeft een zachte schaal en wordt medicinaal gebruikt in delen van Azië.

In heel Oost-Azië zijn de tranen van Job verkrijgbaar in gedroogde vorm en worden ze gekookt als graan.

Sommige soorten met zachte dop zijn gemakkelijk te dorsen en produceren zoete korrels

Voedingswaarde

Jobstranen zijn glutenvrij en dus geschikt voor mensen die glutenintolerant zijn. Hoog eiwitgehalte. Ze bevatten tevens essentiële aminozuren, zoals leucine, lysine en methionine.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
TerraSana 362 kcal 13g 5g 64g 1g 9g

ZUCSU: Jobstranen passen goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege hun hoge vezelgehalte en lage glycemische index.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Jobstranen zijn verkrijgbaar bij Aziatische speciaalzaken, natuurvoedingswinkels en online retailers. Kies bij voorkeur voor biologische jobstranen om de beste kwaliteit te garanderen.

Jobs tranen worden vaak verkocht als Chinese Alkmaarse gort .

Bij het kopen van jobstranen, kijk naar hele, ongebroken zaden die vrij zijn van schimmel of bederf. Ze moeten worden bewaard in een koele, droge plaats in een goed afgesloten container om hun versheid te behouden. Ze kunnen tot een jaar bewaard worden.

Bewaren

Jobstranen kunnen het beste worden bewaard in een luchtdichte container op een koele, droge plaats, zoals in een voorraadkast. Ze kunnen ook worden bewaard in de koelkast of zelfs in de vriezer om de versheid te behouden.

Bereidingswijze

Jobstranen kunnen worden gekookt en gebruikt als vervanging voor rijst, quinoa of andere granen in verschillende gerechten, zoals soepen, stoofschotels, salades en bijgerechten. Ze kunnen ook worden gemalen tot meel en gebruikt in bakrecepten voor brood, muffins en koekjes.

Deze graansoort is erg gelijkaardig aan gerst.

Job’s tranenkorrels worden veel als ontbijtgranen gegeten of gekookt tot pap. De zaden worden gekookt en zijn dan door de milde, prettige smaak een goede aanvulling in soepen,

De granen worden vaak verwerkt als drank of een dikke dessertsoep.

Van geroosterde zaden maak je een redelijke surrogaat-koffie en de zaden laten zich ook fermenteren tot bier of wijn.

Je kan er ook een gezonde thee van maken.

Info

Chef’s advies

  • Week de zaden voor het koken om de kooktijd te verkorten en een gelijkmatige textuur te bereiken.
  • Gekookte jobstranen kunnen een aangename, parelachtige textuur hebben, wat ze ideaal maakt voor salades en bijgerechten

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!