BIBIMBAP

Bibimbap wordt voor het eerst genoemd in een Koreaans kookboek uit de late 19e eeuw, Siui jeonseo, waar het wordt aangeduid als bubuimbap. Het is een integraal onderdeel van de Koreaanse culinaire traditie, vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden en familiebijeenkomsten. In Zuid-Korea wordt bibimbap beschouwd als een nationaal gerecht, en het is inmiddels ook wereldwijd geliefd.

Bibimbap wordt opgediend als een kom warme rijst met een aantal geselecteerde groenten, vlees, gebakken ei, en gochujang. Bibimbap kan ook als vegetarisch gerecht, dus zonder het vlees, gegeten worden. De ingrediënten worden door degene die het gerecht nuttigt zelf door elkaar geroerd alvorens hij het tot zich neemt. Het gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.

In de moderne Koreaanse keuken wordt bibimbap ook wel bereid met restjes groente en vlees van een eerdere maaltijd.

Origineel wordt bibimbap met een rauw ei geserveerd. Omdat het schaaltje (en de ingrediënten daarin) ontzettend heet zijn, gaart het rauwe ei naar mate je het geheel mixt. Authentieke Koreaanse sauzen zoals gochujang en doenjang voegen een onmiskenbare smaak toe aan je bibimbap.

Variaties

Bibimbap is het hele jaar door beschikbaar, aangezien de ingrediënten seizoensgebonden variëren.

Dolsot bibimbap

De bekendste variatie is waarschijnlijk dolsot bibimbap (dolsot betekent stenen pot), waar de ingrediënten opgediend worden in een verwarmde stenen pot. Het gebakken ei is vervangen door een rauw ei dat door de warmte van de pot automatisch gebakken wordt. Voor de rijst in de pot wordt gedaan, smeert men de bodem in met sesamolie waardoor de rijst onderin knapperig wordt.

Jeonju bibimbap

De bibimbap uit de stad Jeonju (hoofdstad van de provincie Noord-Jeolla) is beroemd in geheel Korea. De Jeonju-versie zou gebaseerd zijn op een recept uit het hof van de Koreaanse koning uit de Joseondynastie. Hier vind je tot wel 30 toppings!

Andere varianten:

zijn onder andere sannamul (met wilde groenten), jeyuk (met pittig varkensvlees) en haemul (met zeevruchten).

 

Voedingswaarde

Rijk aan vezels, eiwitten, vitaminen (A, C, K) en mineralen (ijzer, calcium).

Glycemische index 55, Glycemic load 20, Nutriscore : A of B afhankelijk van de ingrediënten.

1 portie van 500gr = +/- 600 kcal

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie  +/- 774,93 kcal 49.42g 31.84g 70.24g 10.47g 7.23g

ZUCSU: Bibimbap, rijk aan vezels en met een gematigde glycemische index, past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. Kies voor volkorenrijst voor extra voedingsstoffen en een lager glycemisch effect.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop de meest verse ingrediënten op lokale markten of Aziatische speciaalzaken. Zorg ervoor dat de groenten stevig en kleurrijk zijn, en het vlees van hoge kwaliteit is

BEWAREN

Verse groenten kunnen gewoon in de koelkast bewaard worden. Gekookte rijst kan worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Maak gebruik van luchtdichte containers om de sauzen te bewaren. Vacuüm verpakken van vlees helpt de versheid te behouden.

Bereidingswijze

Je kunt dit gerecht wel goed van tevoren klaarmaken zodat je aan het einde alleen nog de rijst hoeft te koken en een eitje moet bakken.

De magie gebeurt aan tafel, waar je alles door elkaar roert en geniet van een smaakexplosie.

Groenten die men vaak terug zal vinden in bibimbap zijn onder meer komkommer, asperge, mu (daikon), paddenstoelen, doraji (wortel van de ballonbloem) en gim (zeewier), maar ook spinazie, kongnamul (spruiten van de sojaboon) en gosari (varenstam). Het vlees kan eventueel weggelaten worden of vervangen door kip, tofu of vis.

Voeg kimchi toe voor een pittige kick of probeer Bibimbap met zeewier voor extra umami-smaak.

No Waste

Gebruik restjes groenten en vlees van eerdere maaltijden voor je Bibimbap. Overgebleven rijst kan in andere gerechten zoals soepen worden verwerkt.

Info

Chef’s advies

  • Meng de sauzen goed door de Bibimbap voor een gelijkmatige smaakverdeling.
  • Serveer het gerecht in een hete stenen kom voor een knapperige rijstkorst aan de onderkant.
  • Garneer met geroosterde sesamzaadjes en gehakte lente-ui voor extra smaak en textuur.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!