AHORN- ESDOORN SIROOP

Ahorn esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond en spelen een belangrijke rol in de plaatselijke herfstzeizoenspracht. Ahornbomen floreren in Noord-Amerikaanse bossen, vooral in regio’s met koude winters en warme zomers. Ze gedijen in de Verenigde Staten en Canada, waar hun sierlijke bladeren in de herfst getransformeerd worden tot een betoverend palet van rood, oranje en geel. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië. Het geslacht telt zo’n 120 soorten. In de winterperiode slaan deze bomen suiker op in hun wortels, die met het sap door de bastvaten naar boven stroomt in het voorjaar.

Door dit suikerhoudende sap af te tappen en te concentreren ontstaat esdoornsiroop. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop, gevolgd door de Verenigde Staten. 80% van alle esdoornsiroop komt uit Canada.

De geelgroene bloemtrossen lokken door de geur speciaal aasvliegen.

De vrucht, een gevleugeld nootje, of samara, is voorzien van een grote vleugel. Er zitten twee splitvruchten aan één steeltje; de vleugels staan tegenover elkaar en geven zo een goede verspreiding door de wind. De hoek die de vleugels ten opzichte van elkaar maken is, naast de vorm van de splitvruchtjes en de ligging daarvan, een belangrijk kenmerk voor het onderscheid van de soorten. De dubbele vrucht wordt soms ‘helikoptertje’ genoemd.

Het hout is zeer bruikbaar voor meubels en omdat het goed bestand is tegen slijtage ook voor vloeren.

Esdoornsiroop

De bomen die zich het beste lenen voor de productie van esdoornsiroop zijn de suikeresdoorn en de zwarte esdoorn. Het magische moment om ahornsiroop te oogsten is de lente, wanneer de temperaturen  ’s nachts onder het vriespunt komen en overdag stijgen en de sapstromen van de esdoornbomen ontwaken. Dit seizoensgebonden ritueel, bekend als “sugaring-off,” onthult de zoete nectar die de basis vormt voor ahornsiroop.

Sap verzameling vindt dan ook vooral plaats in de maanden februari, maart en april, afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Productieproces van de siroop

 • Tijdens het sapstroomseizoen boren ahornsiroop-producenten kleine gaatjes in de stammen van de bomen en plaatsen ze een tappunt of spile om het sap op te vangen.
 • Het sap druppelt uit het tappunt en wordt opgevangen in een container, meestal een emmer of plastic zak.
 • Het sap wordt verzameld en naar de suikerhut gebracht, waar het wordt gefilterd om eventuele onzuiverheden te verwijderen.
 • Vervolgens wordt het sap in een groot ondiep vat gekookt, dat bekend staat als een evaporator. De verdamping verwijdert het water uit het sap en zorgt ervoor dat het donkerder, dikker en zoeter wordt.
 • De vloeistof wordt regelmatig gecontroleerd om de juiste dichtheid te bereiken. Zodra de juiste dichtheid is bereikt, wordt de siroop afgekoeld en in flessen of kannen gedaan.

  Kwaliteitsgraden van de ahornsiroop

  Grade A Light Amber:

  Dit is de lichtste en meest delicate ahornsiroop, met een lichte kleur en een subtiele smaak. Het wordt vaak gebruikt als topping voor pannenkoeken, wafels en andere desserts.

  Grade A Medium Amber:

  Deze siroop is iets donkerder en heeft een iets sterkere smaak dan de lichtamber siroop. Het heeft een breder toepassingsgebied en kan worden gebruikt als topping, als ingrediënt in sauzen en marinades, en als zoetstof in gebakken goederen.

  Grade A Dark Amber:

  Dit is de donkerste van de Grade A ahornsiropen en heeft een sterkere en meer robuuste smaak. Het is vaak de favoriete keuze van chef-koks voor hartige gerechten, zoals geglazuurde groenten, gegrilde vleesgerechten en sauzen.

  Grade B:

  Dit is de donkerste en meest intense ahornsiroop. Het heeft een rijke, diepe smaak die kan variëren van kruidig tot rokerig. Het wordt meestal gebruikt als ingrediënt in hartige gerechten, zoals stoofschotels en marinades, en in gebakken goederen zoals koekjes en muffins.

  Merk op dat de Canadese classificatie van ahornsiroop kan verschillen van de Amerikaanse classificatie, afhankelijk van de provincie en de taal. Er zijn bijvoorbeeld vier graden van ahornsiroop in Quebec, Canada: Extra Light, Light, Medium en Amber.

  De C-kwaliteit wordt later op het seizoen gemaakt en bevat meer glucose en sucrose, hij heeft de donkerste kleur en een meer karamelachtige smaak. Hij bevat de meeste mineralen (mangaan en zink).

  Esdoornsiroop kan ook worden ingedikt tot alle vocht is verdampte en het enkel nog bestaat uit harde blokjes; esdoornsuiker. (87% suikers)

  Esdoornsiroop op ijs, sneeuw gestreken geeft een esdoorntoffee.  Deze heeft een heerlijke boterachtige structuur.

  Ahornboter is een smeerbare pasta die wordt gemaakt van pure ahornsiroop en bevat 86-87% suikers

Voor de productie van 1 liter siroop is ongeveer 40 liter sap nodig. Een volgroeide suikeresdoorn kan 40 liter sap per 4 tot 6 weken produceren.

Per boom worden afhankelijk van de grootte een tot drie taps gezet. Bomen moeten minimaal een diameter van 25 centimeter hebben en ten minste 40 jaar oud zijn voordat er sap uit getapt wordt.

Er zijn verschillende kwaliteitsgraden van ahornsiroop, die worden bepaald op basis van de kleur, smaak en helderheid van de siroop. In de Verenigde Staten worden de kwaliteitsgraden aangeduid met letters, terwijl in Canada kleurniveaus en smaakprofielen worden gebruikt.

 

Voedingswaarde

Ahornsiroop bestaat voor 68% uit koolhydraten, waarvan 80% sacharose en heeft hierdoor eerder een zacht zoete smaak. Het bevat ook mineralen zoals calcium, ijzer en mangaan.

De voedingswaarde van ahornsiroop varieert afhankelijk van de kwaliteit en de productiemethode.

De glycemische index = 54 en hiermede wel wat lager dan suiker, maar het  blijft voor grote glycemieschommelingen zorgen!! Deze siroop is niet gezonder dan kristalsuiker voor mensen met diabetes. Glycemic loed = 13

100 g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Siroop 269 kcal 0g 0g 67.38g 59.92g 0g
Suiker 346 kcal 0g 0g 86g 86g 0g
Boter 700-800 kcal

USDA

Ahornsiroop kan deel uitmaken van een gezonde voeding, maar met mate vanwege het hoge suikergehalte. Als bewuste consument is het raadzaam ahornsiroop te gebruiken als een speciale traktatie en te streven naar balans in de totale koolhydraatinname.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Verkrijgbaar in elke supermarkt het ganse jaar.

Let op het label en koop bij betrouwbare bronnen. Voor de hoogste kwaliteit ahornsiroop, zoek naar producten met aanduidingen zoals Grade A of Grade B, die de kleur en smaak aanduiden. Koop bij lokale producenten als mogelijk om versheid te waarborgen, bij voorkeur tijdens de lente- en vroege zomermaanden.

Esdoornsiroop wordt ook commercieel verkocht waar amper 10% echte esdoornsiroop inzit, de rest is versneden met gekarameliseerde suiker!!! Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor pure ahornsiroop, ahornsuiker in plaats van verwerkte siropen en suikers die additieven of extra suikers bevatten.

BEWAREN

Bewaar de ahornsiroop in de koelkast: ahornsiroop moet na opening in de koelkast worden bewaard om bederf te voorkomen. Het kan worden bewaard in de originele fles of in een afgesloten glazen pot.

Voorkom blootstelling aan lucht: ahornsiroop kan kristalliseren als het wordt blootgesteld aan lucht. Om dit te voorkomen, moet de fles na elk gebruik goed worden afgesloten.

Controleer de ahornsiroop regelmatig op schimmelvorming. Als er schimmel op de siroop verschijnt, moet de hele fles worden weggegooid.

Voor langere houdbaarheid is vacuümverpakking of bewaren in de diepvries een goede optie, zonder verlies van kwaliteit.

Bereidingswijze

Verwarm de ahornsiroop voor gebruik: ahornsiroop kan kristalliseren als het koud is. Om dit te voorkomen, kan de siroop voor gebruik lichtjes worden verwarmd door de fles enkele minuten in warm water te plaatsen. Het is echter belangrijk om de siroop niet te veel te verwarmen, omdat dit de smaak en textuur kan veranderen.

Ahornsiroop gaat verder dan ontbijt; het verrijkt sauzen, marinades en bakproducten. Ontdek het in cocktails, dressings en zelfs in hartige gerechten voor een verrassende zoete toets. Natuurlijk zoetmiddel lekker in gebak bij pannenkoeken wafels, ijs.

Ahornsiroop graad C bevat natuurlijke, ongeraffineerde suikers die nog vergezeld zijn van alle mineralen, sporenelementen en vitaminen van de natuurlijke omgeving hierdoor kan het een goed alternatief zijn voor de geraffineerde suiker in alle mogelijke bereidingen.

Kiemen en vruchten hebben een bitterzurige smaak, het sap van de boom is waterig zoet. De malse bladeren en bloemen smaken mild zurig tot zoet.

De bladeren en zachte bladstelen van de noorse esdoorn kunnen van maart tot april dienen als basis voor salades, soepen.

De bloemen kan je rauw eten en als decoratie gebruiken

Het sap van de boom kan eveneens vers gedronken worden

De onrijpe bleekgroene gevleugelde vruchten kun je onmiddellijk na de bloei in zout of azijn opleggen zoals pickles.

No waste

Om verspilling te voorkomen, hergebruik lege ahornsiroopflessen voor zelfgemaakte dressings of infused oliën.

Als je Ahornbladeren hebt, overweeg dan om ze te gebruiken als decoratie

Info

Bij het vallen van de zaden in het najaar en bij het uitkomen van de scheuten in de lente, sterven heel wat paarden aan atypische myopathie. Dit is een ernstige spierziekte die veroorzaakt wordt door het eten van zaden en scheuten van de gewone esdoorn, de vederesdoorn, de Japanse esdoorn en de witte esdoorn.

Chef’s advies

Experimenteer met ahornsiroop in zelfgemaakte granola, glazuur voor groenten of als suikervervanger in recepten.

Bij het koken met Ahornsiroop, houd er rekening mee dat het een sterke, kenmerkende smaak heeft. Een beetje gaat een lange weg!

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!