
Wat is die vijg eigenlijk ?
Vijgen zijn geen gewone vruchten; ze zijn natuurwonderen die eruitzien als een combinatie van een zoet snoepje en een sappige vrucht. Ze zijn in feite inwaarts gekeerde bloemen – ja, echt! – en groeien aan de Ficus boom.
Aan de buitenkant komen ze in kleuren als groen, paars, goud, en zelfs bruin – een feestje voor het oog en de smaakpapillen. Binnenin zijn ze sappig en bevatten ze talloze pitjes, maar die geven juist een leuke bite! Geen gedoe dus, je eet ze gewoon helemaal op, pitjes en al.
Vijgen zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt de groene Kadota, de donkerpaarse Black Mission en de goudkleurige Adriatic, om maar een paar te noemen. Wereldwijd vind je vijgenbomen in mediterrane gebieden, zoals Turkije, Griekenland, en Italië, maar ook in delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Kortom, ze houden van een zonnetje en een lekker warme plek.
Het mooie aan vijgen? Ze hebben niet maar één seizoen! Verse vijgen pluk je meestal in de zomermaanden tot in de vroege herfst. Gedroogde vijgen zijn echter het hele jaar beschikbaar en vormen een lekkere, geconcentreerde zoete snack.Voor die sappige, zongerijpte smaak kun je de vijg in Europa het beste scoren in de nazomer en vroege herfst. Van juli tot september is het vijgentijd! Dit is dé tijd om te genieten van verse, sappige vijgen die vol zijn van smaak
Voedingswaarde
Vijgen zijn van nature zoet, maar dat betekent niet dat ze direct op de ‘no-go’-lijst staan als je koolhydraatbewust eet. Ze bevatten ongeveer 19 gram koolhydraten per 100 gram en zitten vol vezels, die bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Bovendien zijn ze een bron van kalium, magnesium, vitamine B6 en antioxidanten. Gedroogde vijgen hebben wel meer suikers, dus misschien even oppassen als je je inname nauwkeurig bijhoudt.
Culinaire toepassingen
Aankoop/ Bewaren
Koop vijgen die lekker vol aanvoelen en een beetje zacht zijn, maar pas op voor overrijpe vijgen (die blijven vaak aan je handen plakken). Verse vijgen blijven zo’n twee dagen goed in de koelkast, terwijl gedroogde vijgen maanden meegaan in een luchtdichte verpakking.
Pro-tip van ZUCSU: Vries je verse vijgen in als je ze langer wilt bewaren! Ze zijn dan perfect voor smoothies of compotes.
Culinair
Vijgen werken heerlijk in zoete én hartige gerechten! . Zeg je ‘vijg’, dan zeg je ook ‘vrijheid’. Ze passen net zo goed in een salade als op je taart!
Wat dacht je van verse vijgen op een kaasplankje, gecombineerd met geitenkaas, walnoten en een scheutje honing? Of in een smoothie met banaan en spinazie voor een gezonde start van je dag? Voor een zwoele Italiaanse twist kun je vijgen grillen met prosciutto en balsamico.
Chef’s Tip:
Vijgen carameliseren snel bij lage temperaturen, waardoor hun natuurlijke suikers tot leven komen. Probeer ze eens te bakken in de oven op 180°C met een scheutje olijfolie en rozemarijn. Magie gegarandeerd!
Gebruik overrijpe vijgen in een stoofpotje of saus voor een extra smaakdimensie zonder suiker toe te voegen.
Heb je vijgen over? Maak er jam van! Met een scheutje citroensap en wat zoetstof zoals Ellphi dan heb je een heerlijke jam voor op toast, yoghurt of zelfs als topping op geroosterde groenten. Ook lekker: meng je overgebleven vijgen door een chutney met uien en balsamico; heerlijk bij geroosterde kip of tofu.