De Europese Unie legt regels vast voor de etikettering van levensmiddelen, in een taal die voor iedereen verstaanbaar is. Zo krijgen alle Europese consumenten de gelegenheid om hun aankopen met kennis van zaken te doen. Twee zaken zijn belangrijk voor mensen met diabetes: de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel.

Koolhydraten of suikers maken 50 tot 55 % van onze totale energie uit. Ze zijn dan ook noodzakelijk voor het normaal functioneren van ons lichaam. Deze energie halen we uit complexe koolhydraten zoals zetmeel; eenvoudige koolhydraten uit groenten en fruit zoals glucose, fructose, saccharose,….. . Maar we halen ook veel energie uit de toegevoegde suikers, de zogenaamde “verborgen” suikers in onze voeding.

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dat maximaal 10% van onze dagelijkse energie zou bestaan uit suiker. Dit komt overeen met ongeveer zes tot acht theelepels suiker. Die 10%-norm heeft betrekking op de monosacchariden zoals glucose,fructose en disacchariden zoals suiker die door de fabrikant in onze voeding wordt toegevoegd of door onszelf wanneer wij in de keuken staan. Verder heeft de 10%-norm ook betrekking op suikers in honing, siropen en fruitsappen. Enkel de suikers die van nature in onze voeding terug te vinden zijn zoals in fruit bijvoorbeeld vallen niet onder de 10%-norm.

Als we de gemiddelde voedingswaarden op het etiket bekijken zien we naast de totale hoeveelheid koolhydraten ook de melding “waarvan suikers x? gram”. Waar heeft dit betrekking op? Omdat er geen waarde voor deze suikers bestaan, heeft de Federatie van de Voedingsindustrie zelf enkele richtlijnen opgesteld. De voedingsrichtlijnen aangaande suikers in voedingsmiddelen zijn gebaseerd op de suikers aanwezig in groenten, fruit, zuivelproducten en op deze die extra aan onze voeding worden toegevoegd.

nutritional-facts-suiker

Omdat je nooit exact kan achterhalen of deze nu van nature aanwezig zijn of extra toegevoegd werden, is het beter om als consument de ingrediëntenlijst na te gaan. Via deze lijst kan je controleren of er al dan niet extra suiker werd toegevoegd.

Als voorbeeld nemen we magere natuuryoghurt. De ingrediëntenlijst is als volgt: magere melk, mager melkpoeder, levende fermenten.

De gemiddelde voedingswaarde (Bron Nubel voedseldatabank) is:

  Per 100g Per portie (125g)
Energie 191 KJ

53 Kcal

239 KJ

66 Kcal

Vetten

waarvan verzadigde vetten

1,0g

0,6g

1,2g

0,8g

Koolhydraten

waarvan suikers

7.1g

7.1g

8.9g

8.9g

Eiwitten 3.9 g 4.90g
Zout 0,1g 0,13g

Zoals u merkt maakt de ingrediëntenlijst geen melding van toegevoegde suiker. Maar volgens de gemiddelde voedingswaarde tabel bevat deze yoghurt toch suikers. Dat komt omdat yoghurt gemaakt is van melk en die bevat melksuiker. Het is deze suiker die vermeld wordt in de tabel van de gemiddelde voedingswaarde. Daarom is men als consument beter af om eerst de ingrediëntenlijst na te kijken op toegevoegde suikers en nooit de suiker die vermeld staat in de tabel van de gemiddelde voedingswaarde als enige criterium te gebruiken. Dit maakt de interpretatie gemakkelijker. Uiteraard blijven ook de andere voedingsstoffen even belangrijk om een bewuste keuze te maken bij de aankoop van onze voedingswaren.

Hyacinthe Voorspoels © diëtiste St. Maarten

Galerij

Deel dit artikel, kies uw platform!

recent posts