Diabetes is een wereldwijd probleem
De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt een wereldwijde toename van het aantal diabetici naar 300 miljoen in 2025. In vergelijking met de 135 miljoen in 1995 is dat een verdubbeling in 30 jaar tijd. In België is de situatie eveneens acuut. Op dit moment hebben 8% van de volwassen Belgen diabetes. Dat aantal zal verder oplopen tot 9,6% of 1 op 10 volwassen Belgen in 2030.
Vooral type 2-diabetes, dat nu al verantwoordelijk is voor 90% van de gevallen van diabetes, kent een enorme opmars. De oorzaken liggen bij een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Vooral de Westerse levensstijl met een hoge calorieopname, gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht is verantwoordelijk voor de toename van diabetes. Ook de veroudering van de bevolking in de geïndustrialiseerde wereld speelt hier een belangrijke rol. Type 2-diabetes neemt immers sterk toe met de leeftijd.
Wat is diabetes?
Diabetes Mellitus is een chronische ziekte die niet kan genezen worden. Het is een stoornis bij het verwerken van suiker (de broodnodige brandstof) voor het lichaam. Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Insuline is een hormoon dat de suiker (glucose) helpt bij het binnengaan van de cellen. Als het lichaam onvoldoende insuline produceert, en daardoor niet meer in staat is om de suiker naar behoren te verwerken, ontstaat een verhoging van het bloedsuikergehalte.
Diabetes behandelen is noodzakelijk. Op korte termijn kan een diabeet te maken krijgen met uitdroging of zelfs bewustzijnsverlies. Op lange termijn gaat dit gepaard met een verhoogd overlijdensrisico door hart en vaatlijden en met een verhoogd risico op blindheid en aantasting van de nieren.
Er bestaan twee belangrijke types diabetes
Type 1 treedt op wanneer er een ernstig tekort aan insuline in het lichaam bestaat. Dit wordt behandeld met insuline-injecties en met een gezonde levensstijl waaronder een gezonde voeding met veel variatie en aandacht voor koolhydraten.
Deze aandoening ontstaat meestal bij kinderen of jonge volwassenen (jonger dan 40 jaar), maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Van alle personen met diabetes wordt minder dan 10% getroffen door type 1. Bij diagnose zijn de symptomen meestal op korte tijd opgetreden en zijn ze doorgaans zeer uitgesproken. Het gaat vooral om veel plassen, dorst, vermageren en vermoeidheid.
Type 2 is de meest voorkomende vorm. Personen met type 2 diabetes maken wel nog insuline aan, maar in onvoldoende hoeveelheid. Bovendien werkt deze insuline onvoldoende in op de cellen. Het is zoals een sleutel die niet goed meer in een slot past. Dit type kan behandeld worden met alleen een gezonde voeding en een gezonde levensstijl en tabletten, of soms met een voedingsadvies en insuline-injecties.
Veel personen hebben weinig of geen klachten bij de diagnose van type 2. Ze kunnen er dus jarenlang mee rondlopen zonder het te weten.