NASU-AUBERGINE

De aubergine komt oorspronkelijk uit India en werd in het voorchristelijke tijdperk in China verbouwd. Tegenwoordig zijn China en India de grootste producenten van aubergines.

Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, heeft de nasu aubergine zich heden verspreid over verschillende delen van de wereld. Ze gedijen goed in warme, zonnige klimaten en worden vaak geteeld in landen met een mediterraan klimaat.

Japanse aubergine is kleiner in vergelijking met de aubergine die in onze contreien wordt gevonden. In Japan kennen we veel soorten aubergines die men op verschillende manieren kookt.

Het seizoen voor nasu aubergines loopt meestal van de zomer tot het vroege najaar. Tijdens deze maanden bereiken de aubergines hun optimale smaak en textuur, waardoor ze ideaal zijn om te oogsten en te consumeren.

Aubergines groeien in warme omstandigheden en worden in Zuid-Europese landen geoogst tussen juni en oktober. Bij ons worden ze in kassen geteeld, die de ideale groeiomgeving bieden voor de aubergineplant.

SOORTEN

KO-NASU (dwerg aubergine): 3 cm groot, wordt ook wel CHASEN-NASU genoemd. Het wordt vaak gebruikt in TSUKEMONO (de ingemaakte groente).

NAGA-NASU (lange aubergine): van 17 cm tot 30 cm. Het wordt vaak gebruikt voor YAKI-NASU (gegrilde aubergine).

MIZU-NASU: het is een aubergine die veel water bevat. Het wordt vaak gebruikt voor TSUKEMONO.

SHIRO-NASU: De witte variant.

SENNARI-NASU: 15cm lang. Het is zeer wijdverbreid en populair in de Kanto-regio van Japan.

MARU-NASU (ronde aubergine): rond en ongeveer 10 cm in diameter. Het wordt vertegenwoordigd door KAMO-NASU in Kyoto. Het wordt vaak gebruikt voor DENGAKU (gegrilde aubergine met misosaus).

BEÏ -NASU: dit is het Amerikaanse ras dat in Japan is verbeterd. Het is lang en rond zoals dat van Frankrijk.

Voedingswaarde

De aubergines bestaan voor ongeveer 90-95 procent uit water Ze bevatten mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en koper, en vitamines zoals foliumzuur, vitamine C, bètacaroteen en vitamine K.

Glycemische index 30 + 2    GL 1.7

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suiker
100gram 20kcal 1g 0g 3g 3g
Dengaku 176 kcal 3g 12g 9g  

ZUCSU: nasu aubergines zijn een uitstekende keuze voor een gezond koolhydraatbewust dieet. Ze zijn laag in calorieën en rijk aan vezels, waardoor ze een voedzaam en vullend ingrediënt zijn.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop nasu aubergines bij voorkeur bij Aziatische supermarkten of lokale boerenmarkten.

Aubergines als de nasu moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans. Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug.

Het hoogseizoen is de beste tijd om de meest verse en smaakvolle nasu aubergines te vinden.

BEWAREN

Bewaar ze niet in de koelkast, maar op een koele droge plaats (15-17°C), bijvoorbeeld in een voorraadkast. Bewaar de aubergines het liefst verpakt, dan zijn ze ca. 5-7 dagen houdbaar.

INVRIEZEN

Rauwe aubergines kun je bij -18°C 12 maanden in de diepvries bewaren. Vlak voor invriezen even 2 minuten blancheren (= kort verhitten). Bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje.

Bereidingswijze

Een nasu aubergine weegt 40-100 gram

De Japanse nasu staat bekend om zijn volle, zachte en nootachtige smaak. De nasu heeft een dunne schil. Dit maakt de nasu zeer geschikt om te poffen, te grillen of om in de oven te bereiden. Het vruchtvlees van de nasu blijft mooi wit van kleur na het opensnijden.

Verwijder het kroontje en snijd hem in plakjes of blokjes. Als je de aubergine gaat vullen, kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid.

Snijd ze in dunne plakjes en gebruik ze in tempura, voeg ze toe aan noedelgerechten of rooster ze voor een extra smaakdimensie.

Probeer ze in wokgerechten, stoofschotels, sushirollen.

Nasu dengaku: De aubergine wordt vaak bereid met misoglazuur en gegrild boven een vuur.

No waste

De bladeren van de nasu aubergine kunnen worden gebruikt om gevulde rolletjes te maken of als decoratief element in gerechten.

Info

Chef’s advies

Mannelijke aubergines hebben meestal minder zaden. Een goede manier om het geslacht van een aubergine te controleren, is door naar de onderkant te kijken. Slankere aubergines met een ronde inkeping aan de onderkant zijn meestal mannelijk. Rondere aubergines met een langwerpige inkeping zijn meestal vrouwelijk.

Het insnijden van het vruchtvlees van de aubergine zorgt ervoor dat de aubergine sneller en gelijkmatiger gaart en vooral lekker veel van de miso glaze opneemt.. Voor een rokerige smaak is het verstandig om de aubergine boven open vuur te grillen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!