CONGEE-KAYU
Congee, ook bekend als rijstepap of rijstporridge, is een eenvoudig maar veelzijdig gerecht dat in vele Aziatische keukens wordt gegeten, van China tot Indonesië en van India tot Korea. Het basisrecept bestaat uit rijst die wordt gekookt met veel water totdat het een romige en zachte papachtige consistentie krijgt.
In China veelal gegeten als ontbijt, het is zacht, bijna crème-achtig.doordat de rijst in een grote hoeveelheid water of bouillon wordt gekookt tot pap.
Congee maakt men door water te koken en als het water kookt, rijst toe te voegen, en dit langere tijd – soms tot vier uren – te laten garen, tot de rijst uiteengevallen is. Congee ziet er dan uit als witte, drassige brij. Congee zonder de toevoeging van andere ingrediënten is vrijwel smaakloos.
Er bestaan diverse soorten congee, ook verschilt het recept per streek. In de rijstepap worden soms pinda’s, uien, duizendjarig ei, kaneel, gedroogde zeedieren en zout toegevoegd voor de smaak. Luxe versies worden geserveerd met kreeft of coquilles, maar je ziet het ook regelmatig met geroosterde eend of bacon, gegarneerd met fijngesneden bosui en gehakte pinda’s.
Soorten Congee
Congee komt in vele vormen, afhankelijk van de regio en de toegevoegde ingrediënten.
Hier zijn enkele populaire varianten:
- Chinese Congee: Deze versie is vaak hartig en wordt vaak geserveerd met toppings zoals gesneden vlees, gezouten eendenei, pinda’s, ingelegde groenten, of gefrituurde deegstokken (youtiao).
- Kantonese Congee (Jook): Bekend om zijn extra romige textuur en vaak bereid met varkensvlees, gedroogde schelpdieren of gedroogde vis.
- Thaise Congee (Jok): Vaak gegeten als ontbijt, geserveerd met gember, lente-ui, varkensgehaktballetjes en soms een zachtgekookt ei.
- Filipijnse Congee (Lugaw): Wordt vaak bereid met kippenbouillon en geserveerd met gefrituurde knoflook en een schijfje citroen of calamansi.
- Indiase Congee (Kanji): Kan zowel zoet als hartig zijn, vaak geserveerd met specerijen zoals komijn en koriander.
- Japanse Okayu: Een mildere versie, vaak gegeten als lichte maaltijd voor zieken, vaak met eenvoudige smaakmakers zoals zout of sojasaus.
Een andere Japanse variatie noemt men Kayu. Deze congee maakt gebruik van een water-op-rijst-verhouding van 5 op 1 of 7 op 1 en voor ongeveer 30 minuten wordt gekookt. Kayu kan bereid worden met enkel rijst en water en wordt vaak gekruid met zout. Een ei kan door de rijstsoep heen geklopt worden om hem wat dikker te maken. Om de smaak te verrijken kunnen er ingrediënten toegevoegd worden zoals: stengelui, zalm, viskuit, gember en umeboshi (ingelegde vruchten van de Japanse abrikoos) komen het vaakst voor. Miso of kippenbouillon kan toegevoegd worden om de bouillon op smaak te brengen.
De meeste Japanse rijstkokers beschikken over een specifieke stand voor het koken van congee.
Voedingswaarde
De voedingswaarde van congee hangt sterk af van de ingrediënten en toppings die worden toegevoegd. De basis van congee, rijst en water, is echter vrij laag in calorieën en voedingsstoffen.
Witte rijst glycemische index: 70-90 GL 12-18 Congee op zichzelf krijgt een lage Nutri-Score vanwege het gebrek aan vezels, eiwitten en vetten. Dit kan echter worden verbeterd door het toevoegen van eiwitrijke of vezelrijke toppings zoals vlees, eieren, groenten, of peulvruchten.
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels | |
100g | 33 kcal | 0.7g | 0.1g | 7.2g | 0g | 0.1g |
Hoewel congee op basis van witte rijst een hoog koolhydraatgehalte heeft en een hoge glycemische index, kan het nog steeds in een koolhydraatbewust dieet worden opgenomen door aanpassingen te maken. Vervang witte rijst door bruine rijst of bloemkoolrijst voor een lagere glycemische lading en een hogere vezelinname. Daarnaast kun je de koolhydraten verminderen door congee te serveren met eiwitrijk voedsel zoals kip, vis, of tofu, wat helpt om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Congee zelf wordt meestal vers bereid en is in zijn basisvorm geen kant-en-klaar product. In Aziatische supermarkten zijn er echter instant congee-pakketten verkrijgbaar, die een snellere bereiding mogelijk maken. Voor de meest kwalitatieve congee gebruik je eenvoudige, ongeparfumeerde rijst van goede kwaliteit, zoals jasmijnrijst of Japanse kortkorrelige rijst.
Bewaren
Eenmaal bereid kan congee in de koelkast worden bewaard voor maximaal 3 dagen. Bewaar het in een luchtdichte container om uitdroging te voorkomen.
Vacuümverpakking kan de houdbaarheid verlengen tot een week, omdat het de blootstelling aan lucht minimaliseert.
Congee kan ook worden ingevroren. Verdeel de congee in porties en bewaar ze in diepvriesbestendige zakken of containers. Het kan tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer. Bij het opnieuw opwarmen moet je mogelijk extra water toevoegen om de gewenste consistentie te herstellen.
Bereidingswijze
Congee is uiterst veelzijdig en kan op verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van je smaak en de gewenste maaltijd:
- Ontbijt: Voeg gekookte eieren, gefrituurde deegstokken en een beetje sojasaus toe voor een hartig ontbijt.
- Lunch of Diner: Combineer congee met geroosterd varkensvlees, kip, of zelfs zeevruchten. In Korea wordt het vaak geserveerd met kimchi.
- Vegetarische Opties: Voeg gebakken tofu, champignons, en gefermenteerde bonen toe om het voedzamer te maken zonder dierlijke producten.
- Soepbasis: Gebruik dunne congee als basis voor een voedzame soep door bouillon en groenten toe te voegen.
Info
Chef’s advies
Gebruik Bouillon in plaats van Water: Dit geeft de congee direct meer smaak, zonder dat je extra kruiden hoeft toe te voegen. Kip-, rundvlees- of groentebouillon werkt goed.
Roeren voor Romigheid: Voor een extra romige textuur, blijf de congee regelmatig roeren tijdens het koken om de rijst te breken en zetmeel vrij te laten komen.
Spel met Textuur: Als je van een dikkere congee houdt, gebruik dan minder water. Voor een dunne, soepachtige consistentie, voeg extra water of bouillon toe.