CHU-TORO
Het bevindt zich net onder de huid en in de achterkant van de buik van de blauwvintonijn. Chu-toro is de perfecte balans tussen de magere Akami en de zachtere O-toro. Dit elegante stukje tonijn is perfect voor sashimi en sushi, maar het is ook heerlijk als steak. Chu-toro is zacht, boterachtig en smelt bijna op de tong, met een subtiele vetheid die het ideaal maakt voor liefhebbers van sushi en sashimi. Het is geliefd om zijn rijke, maar delicate smaak en textuur. Het is een veelvoorkomende keuze bij hoogwaardige sushi-restaurants, waar het vaak wordt geserveerd als sashimi of nigiri. De vetgraad van chu-toro varieert afhankelijk van het type tonijn en het dieet van de vis. De meest gewaardeerde soorten tonijn voor chu-toro zijn:
- Blauwvintonijn (Thunnus thynnus): De meest prestigieuze soort tonijn, vooral bekend om zijn rijke smaak en vetgehalte.
- Grote oogtonijn (Thunnus obesus): Minder vet dan blauwvintonijn, maar nog steeds gewaardeerd voor de delicate smaak.
- Geelvintonijn (Thunnus albacares): Minder vettig, vaak iets droger, maar wordt ook gebruikt voor chu-toro vanwege zijn beschikbaarheid.
De beste tijd om chu-toro te verkrijgen is afhankelijk van het seizoen waarin tonijn op zijn vetst is. Blauwvintonijn is meestal op zijn vetst in de late zomer en herfst, wanneer hij zich heeft volgegeten voor de migratie. Tonijn wordt wereldwijd gevangen, maar de seizoensgebonden variaties in vetgehalte maken bepaalde tijden van het jaar geschikter voor de beste sneden.
De Shock Fresh techniek houdt in dat verse vis snel na de vangst wordt ingevroren tot -60°C. Deze van oudsher Japanse techniek zorgt ervoor dat de celstructuur onaangetast blijft en daarbij de kwaliteit en smaak van de vis gewaarborgd wordt. Verder zorgt Shock Fresh dat deze vissoort gedurende het hele jaar leverbaar is.
Voedingswaarde
Chu-toro is rijk aan omega-3-vetzuren, hoogwaardige eiwitten, vitamine D, en mineralen zoals selenium.
Nutri-Score A vanwege het hoge eiwitgehalte en de aanwezigheid van gezonde omega-3-vetzuren,
Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten | |
100g | 200-240kcal | 20-25g | 15-20g | 0g |
Chu-toro past perfect in een koolhydraatbewuste of zelfs koolhydraatarme voeding. Het bevat geen koolhydraten, is rijk aan gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten. Door de hoge concentratie aan omega-3-vetzuren ondersteunt het ook de gezondheid van hart en hersenen, wat bijdraagt aan een evenwichtig dieet. Let echter op de porties, vooral in combinatie met rijst bij sushi, omdat de rijst het koolhydraatgehalte aanzienlijk kan verhogen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
De meest kwalitatieve chu-toro komt van wilde tonijn, met name blauwvintonijn uit duurzame visserijen. Bij het kopen van chu-toro is het belangrijk om op de versheid te letten, aangezien tonijn snel bederft. De kleur van het vlees moet roze-rood zijn, met een gelijkmatige marmering van vet. Vermijd stukken met een grijze of doffe kleur.
Chu-toro is te vinden bij gespecialiseerde vismarkten, Japanse supermarkten en hoogwaardige restaurants. In sommige regio’s kun je het ook online bestellen van duurzame visboerderijen.
Bewaren
Verse chu-toro moet zo snel mogelijk worden geconsumeerd en kan maximaal 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard, goed afgedekt of vacuüm verpakt om uitdroging te voorkomen.
Vacuümverpakt kan chu-toro tot 3 dagen vers blijven in de koelkast.
Chu-toro kan worden ingevroren, maar de textuur kan iets veranderen na het ontdooien. Voor de beste resultaten: vries het in bij temperaturen lager dan -20°C, en consumeer binnen 2 maanden. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast.
Bereidingswijze
Chu-toro wordt voornamelijk rauw gegeten in de Japanse keuken, waar de smaak en textuur optimaal tot hun recht komen.
- Sashimi: Gesneden in dunne plakjes en geserveerd met sojasaus en wasabi.
- Nigiri sushi: Chu-toro wordt op een bedje van sushi-rijst gelegd en licht geborsteld met sojasaus.
- Tataki: Kort dichtgeschroeid aan de buitenkant en rauw vanbinnen, geserveerd met ponzu saus.
- Grillen: Chu-toro kan licht gegrild worden voor een subtiel rokerige smaak, maar het wordt zelden doorgekookt om de sappigheid te behouden.
Info
Chef’s advies
Let op: zodra tonijn gevangen is, verliest het snel zijn roodheid en zal het enigszins bruinen. Dit is geen teken dat de vis niet vers is, het is hoogstens een teken van zuurstoftekort waardoor het ijzer in de eiwitten gaat oxideren. Wij adviseren om de tonijn binnen twee weken na aankoop te consumeren; dit is niet de uiterlijke THT-datum.
Subtiele smaakversterkers zoals yuzu, ponzu of een lichte dressing van sesamolie kunnen de natuurlijke vetheid van chu-toro accentueren zonder het te overweldigen.
Laat het op kamertemperatuur komen voordat je het serveert, zodat de boterachtige textuur optimaal tot zijn recht komt.
Snijden met een scherp mes is essentieel om de delicate structuur van het vlees niet te verstoren.