CHAROLAIS
Het Charolais-ras komt oorspronkelijk uit Saône-et Loire, land van Nievré in de Bourgogne streek. Het rund uit de streek van Charolles werd in de negentiende eeuw gekruist met witte shorthorns. Een eerste stamboek werd opgericht in 1864 in Nevers. Na de Tweede Wereldoorlog geraakte dit ras ook internationaal verspreid. Het ras werd voornamelijk ingezet in de landbouw als trekdier voor het ploegen van de velden, maar vanaf midden vorige eeuw wordt het nog alleen gefokt voor de vleesproductie.
De vacht van de Charolais is egaal wit tot crèmekleurig, in de winter is het haar gekroesd. Kenmerkend is de kleine, elegante kop met de grote ogen en de flinke wangen. De dieren hebben een goed karakter en zijn gemakkelijk in de omgang. De schofthoogte gaat van 135 tot 155 cm. De stieren kunnen tot 1400 kg wegen. De koeien wegen tussen 700 en 900 kg.
Charolais is één van de betere vleestypes bij runderrassen.
Dit van oorsprong Franse ras is laat rijp, vrij grofgebouwd met een zeer geringe neiging tot vetaanzet.
De dieren kunnen onder sobere omstandigheden gehouden worden. Ze bereiken hoge eindgewichten. In de wintermaanden is het een groot verwerker van ruwvoer dat vaak in eigen bedrijf wordt geproduceerd. Bijvoeren met krachtvoer is vaak overbodig.
Het geboorteverloop bij de charolais is zeer stierafhankelijk. Het zijn vaak grote kalveren, die meest natuurlijk worden geboren. De kruislingkalveren zijn eenkleurig vaal, met een witachtige kop.
Het ras wordt wereldwijd geëxporteerd en ook vaak als kruisingsras ingezet om de groei en vlees-rendement te verhogen. Zo is een groot deel van de Ierse veestapel vaak een kruising van de Charolais met Hereford en Angus runderen en is het Brazilaanse Canchim-ras ontstaan uit een kruising tussen Charolais en rassen zoals de Zebu.
Hoewel er binnen het Charolais-ras weinig varianten zijn, worden ze wereldwijd op verschillende manieren gefokt en gehouden. Grasgevoerd Charolais-vlees is bijzonder populair vanwege de meer natuurlijke voeding van de dieren, wat bijdraagt aan een unieke smaak en textuur. In sommige landen worden de dieren ook afgemest op graanvoeder, wat zorgt voor een meer marmering in het vlees en een zachtere textuur.
Charolais runderen die uit de streek rond het dorp Charolles komen mogen zich voortaan ‘boeuf de Charolles’ noemen.
Voedingswaarde
Charolais bevat essentiële eiwitten, vitaminen en mineralen.
Nutri-Score C omwille van het vetgehalte.
100g | Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Vezels |
Steak | 116 kcal | 20.6g | 3.69g | 0g |
Charolais-rundvlees past uitstekend in een koolhydraatbewust dieet. Het vlees bevat geen koolhydraten en is rijk aan eiwitten, wat het een perfecte keuze maakt voor mensen die hun koolhydraatinname willen beperken. Bovendien levert het belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en zink, wat het een voedzame toevoeging maakt aan een gezonde voeding. Let echter op de portiegrootte en het vetgehalte, vooral als je de calorie-inname wilt beheersen.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Charolais-vlees is te koop bij gespecialiseerde slagers, boerderijwinkels en hoogwaardige supermarkten die gefocust zijn op kwaliteit. Je kunt ook rechtstreeks bij boerderijen kopen die Charolais-runderen fokken, wat vaak resulteert in verser vlees van hogere kwaliteit.
Het vlees van vaarzen is donkerder en smaakvoller als dat van stieren. Het ras heeft de neiging om weinig vet aan te kweken waardoor het groot, stevig maar toch mager is.
Doordat deze dieren grazen op uitgestrekte weilanden bezaaid met kruiden en luzerne krijgt het vlees een kruidig parfum. Het tamelijk grofvezelig vlees heeft een donkere kleur, het is zeer mals en vol van smaak.
Bewaren
Vers Charolais-rundvlees kan 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van 0-4°C.
Gevacumeerd rundvlees kan aanzienlijk langer worden bewaard, tot 10 dagen in de koelkast, zonder verlies van versheid.
Charolais-vlees kan worden ingevroren voor maximaal 6 maanden zonder dat de kwaliteit noemenswaardig wordt aangetast. Zorg ervoor dat het vlees goed verpakt is om vriesbrand te voorkomen.
Bereidingswijze
Dit rundvlees staat bekend om zijn fijne marmering en malse structuur, wat het geliefd maakt bij topchefs en vleesliefhebbers.
Charolais-rundvlees is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van het stuk vlees dat je hebt.
- Steaks: De malsheid en smaak van Charolais maken het perfect voor steaks zoals ribeye of entrecote. Grillen of bakken met minimale kruiden is vaak voldoende om de natuurlijke smaak te benadrukken.
- Stoofpotten: Charolais-vlees is ook ideaal voor stoofschotels en braadstukken. Door het vlees langzaam te garen, wordt het boterzacht en krijgt het een rijke smaak.
- Hamburgers: Het gehakt van Charolais maakt sappige hamburgers die rijk van smaak zijn, vooral wanneer gemengd met kruiden en specerijen.
- Tartaar: Voor een luxueuze ervaring kun je Charolais-vlees ook gebruiken voor een klassieke steak tartaar, waarbij de natuurlijke smaak van het rauwe vlees tot zijn recht komt.
Info
Chef’s advies
- Charolais-vlees is ideaal voor slow cooking, waarbij het vlees op lage temperaturen lang wordt gekookt om alle smaken naar boven te halen.
- Omdat Charolais van nature een rijke smaak heeft, hoef je geen zware kruiden te gebruiken. Eenvoudige smaakmakers zoals zout, peper en knoflook laten het vlees schitteren.
- Grasgevoerd voordeel: Kies waar mogelijk voor grasgevoerd Charolais-vlees. Dit vlees bevat meer omega-3 vetzuren, wat gezonder is en het vlees een diepere smaak geeft.