AGRIMONIE

Agrimonia, een kruidachtige graslandplant, komt van nature voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond tot Schotland, Scandinavië) tot Noord-Afrika. In Nederland is hij vrij algemeen in Zuid-Limburg, langs de grote rivieren en de aangrenzende laagveengebieden, in Zeeland en in de duinengordel. In België is hij vrij algemeen over heel het land, vooral in het Maasgebied.

De gewone agrimonie staat op de Vlaamse Rode Lijst (planten) aangeduid als ‘achteruitgaand’ en op de Nederlandse Rode Lijst (planten) als ‘sterk afgenomen’.

De plant verspreidt een lekkere geur. Wijkt sterk af van andere leden van de rozenfamilie, typisch zijn echter de bladvorm en de grote hoeveelheid looistoffen.

Bekende soorten

De gewone agrimonie, ook Zangerskruid, Leverkruid, Verkeerde Klis, Drakenbloed, Edelleverkruid genoemd, komt voor in heel Europa tot in Schotland en zuidelijk Scandinavië, verder tot in Midden-Azië en Noord-Afrika. Hij is vooral te vinden op dijken, spoorweg- en wegbermen, holle wegen, bosranden, tussen laag struweel, langs akkerlanden en hooilanden. Het is een mooie graslandplant die opvalt tijdens de bloei door de lange en slanke stengel met daaraan een tros met heel veel gele tot goudgele bloemen van ca 1,5 cm in doorsnee. De gewone agrimonie is ruim voorzien van bladeren, variërend in grootte van bijna 20 cm onderaan tot slechts 10 cm bovenaan.

De bloemen zijn klein en staan dicht op elkaar. Elk bloempje wordt ondersteund door een gedeeld steunblaadje. Uit de kelkbuis ontwikkelt zich na de bloei een schijnvrucht, die aan de buitenzijde over de volledige lengte gegroefd is en bezet met haken. De bloeitijd is van juni tot september.

De gewone agrimonie staat op de Vlaamse Rode Lijst (planten) aangeduid als ‘achteruitgaand’ en op de Nederlandse Rode Lijst (planten) als ‘sterk afgenomen’.

De welriekende agrimonie (Agrimmonia procera), bevat etherische olie de gewone agrimonie niet.

De Agrimonia gryposepala ook bekend als ‘hooked agrimony’, is veelvoorkomend in Noord-Amerika.

Agrimonia pilosa: Veelvoorkomend in Azië.

Voedingswaarde

Agrimonie bevat flavanoiden, tanninen,vitaminen (Vit C, B6 en K).

Agrimonie past goed in een koolhydraatbewust dieet, aangezien het geen koolhydraten bevat en rijk is aan antioxidanten en mineralen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Koop verse of gedroogde agrimonie van betrouwbare kruidenspecialisten. Gedroogde agrimonie vind je in de bio-winkel en de webshops.

Oogst: Men kan de plant het best plukken wanneer de bloemen net bloeien.

Bewaren

  • Droog en koel bewaren in een luchtdichte container.
  • Vacuumverpakking kan de houdbaarheid van gedroogde agrimonie verlengen.
  • Agrimonie hoeft niet ingevroren te worden, maar kan in de diepvries worden bewaard voor langdurige opslag.

Bereidingswijze

De zaden van de agrimonie zijn eetbaar. Er kan meel van worden gemaakt.

De meest gebruikte toepassing is evenwel het zetten van een smaakvolle geurige thee te zetten. De thee heeft een aangename zoete abrikoosachtige geur: 1 theelepel kruid op 250 ml water, opgieten, laat dit 15 minuten trekken.

Combineer agrimonie met andere kruiden zoals munt of kamille om de bittere smaak te verzachten.

Maak een siroop van agrimonie-extract door het te mengen met honing en citroen.

Info

Wanneer men met de thee van agrimonie gorgelt zou men luider gaan spreken en zingen en is daarom ook bekend onder de naam Zangerskruid.

Agrimonie heeft geen eigen inheemse naam gekregen, behalve in Friesland, waar ze heel toepasselijk Giele (= gele) fakkel wordt genoemd.

Je kan ook uit de plant een gele kleurstof trekken.

De schijnvruchten van de gewone agrimonie bezitten kleine weerhaakjes, waarmee ze zich aan de vacht van passerende dieren vasthechten.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!