Hoe wordt de bloedsuikerspiegel gemeten?
Dat gebeurt met glucosestrips en een bloedsuikermeter. Met behulp van een priklancetje wordt een druppel bloed uit de zijkant van de vinger geprikt. Dat bloed wordt op de glucosestrip aangebracht dat in de meter is geschoven. Deze bloeddruppel wordt door de teststrip opgezogen. Na enige tijd geeft de bloedsuikermeter het bloedsuikergehalte weer. Dat zijn de glycemiewaarden die worden uitgedrukt in mg per dl.
Als bij een nuchtere bloedname de glycemiewaarde minder dan 110 mg per dl bedraagt dan is deze normaal. Ook een glycemiewaarde van minder 140 mg per dl, twee uur na de maaltijd, is normaal.
Bij een nuchtere glycemiewaarde tussen 110 en 125 mg en tussen 140 en 199 mg twee uur na de maaltijd, wordt gesproken over een gestoorde glucose intolerantie en is medisch onderzoek aanbevolen.
Wie een glycemiewaarde heeft van meer dan 126 mg bij een nuchtere bloedname of meer dan 200 mg twee uur na de maaltijd, heeft diabetes mellitus.
Hypo: Problemen bij een te lage bloedsuikerspiegel
Klam zweet, hevig beven, duizeligheid... Het kunnen symptomen zijn van een te lage bloedsuikerspiegel ofwel een hypoglykemie. Bij een ‘hypo’ is er te veel insuline in het bloed ten opzichte van de hoeveelheid suiker. De oorzaken zijn heel divers: het overslaan van een maaltijd of een tussendoortje, meer insuline injecteren dan nodig, het drinken van alcohol op een lege maag… Ook de symptomen zijn heel divers en kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen zelfs bij één en dezelfde persoon niet altijd dezelfde zijn. Het kan zich onder meer uiten in zweten, beven, hartkloppingen, bleek worden, koude voeten, duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, angst, agressiviteit, afwezigheid of onscherp zien.
Indien mogelijk wordt de suiker gemeten en wordt druivensuiker (dextrosetabletten), suikerwater, een suikerklontje of frisdrank zoals een cola (geen light) ingenomen om de bloedglucose snel te laten stijgen. Het zal een tiental minuten duren voor de symptomen weg zijn. Als dat niet het geval is moet een nieuwe portie snelwerkende suikers worden ingenomen.
Hyper: Problemen bij een te hoge bloedsuikerspiegel
Bij een hyperglykemie of een te hoge bloedsuikerspiegel loopt de bloedsuikerwaarde in het bloed sterk op. Deze ‘hyper’ ontstaat geleidelijk met een verloop over enkele uren tot dagen. De symptomen zijn veel plassen, veel dorst en veel vermoeidheid. In een restaurant zorgt dat niet meteen voor een acuut probleem, maar mensen met diabetes die constant een te hoge bloedsuikerspiegel hebben, lopen wel ernstige gezondheidsrisico’s. Op korte termijn kan dit leiden tot uitdroging en verzuring van het bloed, op lange termijn tot beschadiging van hart- en bloedvaten, nieren en ogen.