
Algemeen
Sinds de jaren 1920 wordt Pietrain als ras bewust gefokt vanwege een genetische mutatie die zorgt voor extreem gespierde achterhams (‘double-muscling’) Boeren selecteerden dieren met deze myostatine-mutatie,(dikbilfactor) vanwege hun hoge vleesopbrengst, wat in 1950 leidde tot officiële erkenning van het ras . Het ras wordt gezien als het meest gespierde varkensras ter wereld.
De Piétrain ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires, die na de Eerste Wereldoorlog werden ingevoerd wegens een gebrek aan fokvarkens. Tot dan waren vleesvarkens niet alleen in trek om hun vlees, maar ook wegens hun vet. Toen na de Tweede Wereldoorlog de welvaart steeg, nam ook de vraag naar varkensvlees van hoge kwaliteit toe.
Piétrain-varkens worden gekweekt op gespecialiseerde fokbedrijven, met strenge aandacht voor genen, klimaat (voorkeur voor gematigde temperaturen tussen 15–30 °C) en voeding. Ze hebben voldoende bewegingsruimte en specifieke voeding nodig — met eiwitrijke, goed verteerbare energiebronnen — om hun gespierde bouw optimaal te ontwikkelen
Piétrain-runderen zijn middelgroot tot groot: reuzen van ca. 300 kg (beren) en 280 kg (zeug). Ze bereiken een schofthoogte van 82 centimeter en worden gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Ze zijn kortbenig en robuust, met een kenmerkende witte vacht met donkere vlekken . Pietrain biggen groeien razendsnel, en een big kan per dag wel 500 gram groeien. Er is geen variatie in vlek- of kleurtypes, wel zijn er foklijnen ontwikkeld die resistent zijn tegen stress‑syndromen zoals PSE (malignant hypothermia) .
Het ras is niet seizoensgebonden: fok en slacht plaatsvinden onafhankelijk van jaargetijden, maar fokprogramma’s en vleesbeschikbaarheid verlopen het hele jaar door.
Pietrain Rehal is een kruising met stressresistente Large White (Yorkshire) varkens. De Piétrain Rehal is het meest voorkomende varkensras in België en omvat meer dan 90% van de varkensstapel in België.
Voedingswaarde
Piétrain-vlees is extreem mager (66–83 % vleesspier met slechts een dun vetlaagje) . Het is stevig van structuur, minder sappig dan vetter varkensvlees, maar rijk aan hoogwaardige bouwstoffen en micronutriënten. De vetverhouding (omega-3/-6) is gunstig, en het vlees bevat minder cholesterol dan sommige andere vleessoorten.
Nutri-Score: A–B dankzij hoog eiwitgehalte, weinig vet en restloos geen koolhydraten.
Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten | Vezels | |
100g (lende) | Ca 242 kcal | 27g | 14g | 0g | – |
Met O g koolhydraten, hoge eiwitten en relatief laag vet is Piétrain ideaal in low-carb, keto of eiwitrijke diëten. Hoge nutrientendichtheid, lage suikerimpact — perfect binnen bewuste eetpatronen.
Aankoop – waar en wanneer?
Voor topkwaliteit Piétrain-vlees zoek je naar gespecialiseerde slagers, biologische boeren of lokale vleescoöperaties. Labels zoals “Belgian Piétrain” of stress-resistente lijnen zijn een kwaliteitsgarantie. Vlees is jaarlijks beschikbaar dankzij continue fok, maar frisser op markten na de zomer- en winterslacht.
Bewaren
- Koelkast (0–4 °C): vers vlees 3–5 dagen, vacuümverpakt tot 10–14 dagen.
- Diepvries (–18 °C): rauw of aangebakken vacuümverpakt tot 12 maanden, zacht ontdooien in de koelkast voor beste textuur.
Culinaire toepassingen
Het vlees is uitermate mager en bovenmaats gespierd, vandaar ook de naam dikbilvarken. Het bevat weinig intramusculair vet in tegen stelling tot bv. het Duroc- of Ibericovarken.
Piétrain-vlees komt tot zijn recht in vele bereidingen:
- Malse biefstukken (filet/piccata): kort schroeien, medium-rare serveren
- Gehakt voor steaks of gehaktballen: ervaar de pure varkenssmaak
- Geroosterd / pulled pork: lage en langzame kooktechniek compenseert droog vlees
- Stoof: combinatie met vetrijke ingrediënten voor sappigheid
Tips/No-waste
- Laat vlees op kamertemperatuur opwarmen voor bereiding.
- Voeg vetrijke elementen toe (boter, spek, room) om malsness te verhogen.
- Laat na bakken rusten — zo behouden sappen zich.
- Marineer licht in olie met kruiden om de textuur smeltender te maken.
- Overgebleven stukjes gebruiken in bouillon of fond
- Vetranden separat invriezen voor extra smaak
- Restvlees verwerken in gehaktmengsels of sauzen
Mogelijke misleidende claims
“Vetvrij”: er is wel vet, maar beperkt.
“Supersapje”: door weinig vet kan vlees droog zijn — extra vet toevoegen is geen zwakte, maar slim.
“Protein booster”: vlees is eiwitrijk, maar bouw steun met gevarieerde voeding voor een uitgebalanceerde voeding.