En jij? Jij staat op het punt haar te leren kennen. (Jij bofkont.)

Wat  is het eigenlijk?

Akkerkool is zo’n plant waar je achteloos langsloopt tijdens een wandeling en denkt: “Oh kijk, weer zo’n veldbloemetje.” Maar schijn bedriegt. Ze hoort bij de composietenfamilie (denk: madeliefje meets postelein) en groeit overal waar de grond een beetje los en voedselrijk is – van akkers tot tuinen, van stadsgroenten tot wilde bermen. Niet zelden op plekken waar de natuur zegt: “Kom, we beginnen opnieuw.” Een pionierplant dus, met smaak.

Er zijn geen rassen of soorten van akkerkool zoals bij bijvoorbeeld sla – het is gewoon akkerkool, recht voor z’n raap. En dat is eigenlijk al cool genoeg.

Voedingswaarde: goed nieuws voor team koolhydraatbewust

Laten we het beestje bij de naam noemen: akkerkool is geen caloriebom. Per 100 gram levert het zo’n 20 kcal, een handje vezels, een snufje bitterstoffen en een hoop micronutriënten waar je darmflora enthousiast van begint te klappen.

Akkerkool bevat amper koolhydraten (ongeveer 1 à 2 gram per 100 g), en door z’n vezelrijkdom zorgt het juist voor een verzadigd gevoel. Glycemische index? Verwaarloosbaar. Glycemische lading? Nog lager. Nutri-score? Officieel niet berekend, maar hij zou zonder twijfel trots een A dragen.

 

Waar vind je de beste?

Je zult ‘m niet snel bij de supermarkt tussen de zakken rucola aantreffen, maar… dat is juist de charme. Akkerkool is een wildplukparel. In april-mei spot je jonge blaadjes op zonnige akkers, moestuinranden of stadsgroentestroken. Plukken mag – met mate en met respect. Of zaai ‘m zelf: de zaden zijn online te vinden bij ecologische zaadwebshops.

🧺 Chef-tip: pluk ‘m jong, het blad is dan zacht en licht nootachtig van smaak. Naarmate hij ouder wordt, krijgt hij pit (en een klein bittertje).

Hoe gebruik je akkerkool in de keuken?

Denk: veldsla met lef. Of spinazie met een buitenbeentje-energie. Rauw in salades, in groene smoothies, of licht geblancheerd zoals spinazie. Wist je dat sommige chef-koks akkerkool gebruiken in plaats van rucola op pizza’s of als groentevulling in lentequiches?

👨‍🍳 Tips van de chef:

  • Combineer met citrus (citroen of sinaasappel) om het blad op te laten lichten.
  • Blende met walnoten en knoflook voor een verdomd goede wilde pesto.
  • Bak mee in een omelet met wat feta of geitenkaas.
  • Of maak een soep met jonge akkerkool, doperwtjes en munt: lentekick gegarandeerd.

♻️ No waste-tip: Heb je oudere, stuggere blaadjes? Droog ze en verwerk in een kruidenzout. Of composteer ze en geef terug aan de aarde – zo blijft het kringetje rond.

Misleidende Claims

Hoewel akkerkool gezond is, zie je af en toe creatieve beweringen opduiken: “zuivert het bloed”, “detox-effect”, “geneest huidproblemen”…
Tja, mooi bedacht – maar wetenschappelijk? Meh.
Akkerkool is géén magisch kruid, maar wel een voedzaam en natuurlijk ingrediënt. En eerlijk: da’s al waardevol genoeg.

 

Het is tijd dat we akkerkool weer uit de vergetelheid halen. Geen superfood uit de Amazone, geen poeder met een ingewikkelde naam – maar gewoon een fris, lokaal blaadje met karakter. Recht uit de natuur, recht in jouw keuken.

Dus waar wacht je nog op? Ga naar buiten, pluk een beetje lente, en laat akkerkool jouw bord opfleuren.

 

 

Galerij

Deel dit artikel, kies uw platform!

recent posts