ZURING

Al meer dan 5000 jaar geleden was zuring populair en werd het gebruikt door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Er zijn vele zuringen (200) die sinds mensenheugenis inheems zijn in onze streken. Het is inheems in Europa en Noord-Azië. Zuring groeit in weilanden, bermen en velden. De plant kan wel een halve meter hoog worden. Zurkel is snelgroeiend en vraagt weinig onderhoud, kan zelfs in een pot geteeld worden. De bladeren van zurkel zijn langwerpig meestal pijlvormig en hebben voetslippen, vliezige tuitjes rondom de stengel dat bij ieder blad als een soort steunblaadje dient. In warme zomers zal zuring in de loop van het groeiseizoen steeds meer bittere bladeren leveren.

Zuring groeit in het wild en wordt ook gekweekt als een tuin- of moestuinplant. Het komt voor in veel gematigde streken over de hele wereld en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems.

Zodra het buiten niet meer warm is, zal de smaak van het gewas snel verbeteren. Zurkel heeft een lichtzure smaak door de aanwezigheid van het oxaalzuur en ascorbinezuur (vit. C). De zure smaak, varieert van mild tot scherp, afhankelijk van de soort.

SOORTEN

Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en smaakprofielen, maar ze delen allemaal een frisse en zure smaak.

TUINZURING (R. rugosus) is zuring met de meest verfijnde smaak en een groot regeneratievermogen van nieuwe jonge bladeren. Deze zuring wordt omwille van zijn culinaire toepassingen traditioneel aangeplant in de moestuin. Het blad blijft lekker zacht al worden de bladeren en de plant ouder.

BLOEDZURING (R. sanguineus) is een smakelijke zuring met prachtig roodgenerfd blad. Zeer gewild als sierlijke borderplant alsook als garnituur bij allerlei gerechten. Deze zuring wordt momenteel veel geteeld voor de verkoop aan horeca. De smaak en kwaliteit van het blad gaat achteruit naarmate dat de bladeren en de planten ouder worden.

SPINAZIEZURING (R. patientia) is een zeer interessante zuringsoort met een enorm grote opbrengst aan bladeren en een goede bladkwaliteit. De bladkwaliteit gaat weinig achteruit wanneer de bladeren en de planten ouder worden. Minder geschikt voor rauw gebruik vanwege zijn iets stuggere bladeren. De smaak is eerder mild.

VELDZURING (R.acetosa) is een zuring die best genietbaar is, proeft minder zuur dan de overige soorten. Het is de eerste zuring die in april begint te bloeien tot in juni. Hij heeft gladde bladeren. Hij is het meest gekend.

Voedingswaarde

De planten bevatten oxaalzuur. Zuring is rijk aan vitamine C, vitamine K, ijzer, magnesium en antioxidanten.

/100 gr Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Bonduelle 19 kcal 1.7g 0.3g 0.9g   2.9g
Delhaize 28 kcal 2.5g 0.5g 8g 0.5g 2.7g
Vers 23 kcal 2g 0.7g 3.2g   2.9g

Zuring is een uitstekende keuze voor een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege zijn lage caloriegehalte en koolhydraatgehalte.

Voordelen / Nadelen

Gezien het oxaalzuur wordt zuring afgeraden aan personen met nier- of blaasstenen en reumapatiënten.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Zurkel is vers verkrijgbaar van februari tot november. Verse zuring is verkrijgbaar op boerenmarkten, in sommige supermarkten en bij groenteboeren. Kies bij aankoop voor bladeren die stevig en heldergroen zijn, vermijd verlepte of verkleurde exemplaren.

Men kan zurkel eveneens in conserven en in bokaal aankopen. Vers moeten de blaadjes er fris uitzien en niet verlept. Zuring is soms ook verkrijgbaar op een markt of bij een groentespecialist.

Bewaren

Geoogst blad is enige dagen houdbaar in de koelkast, Wikkel de bladeren in vochtig keukenpapier en bewaar ze in een plastic zak om uitdroging te voorkomen.

Bladeren kunnen ook gedroogd bewaard worden voor later gebruik.

Invriezen

Beste manier om zuring te bewaren. Blad fijnsnijden en in water invriezen. Gestoofde zurkel kan je ook invriezen

 

Bereidingswijze

Met zurkel worden gerechten meer op smaak gebracht. Gebruik zuring als vervanger voor citroensap in gerechten voor een unieke zure smaak. Voeg het toe aan dressings, marinades of sauzen voor een frisse en levendige smaak.

Je kan zurkel zowel koud (de blaadjes zijn lekker in sla) als warm bereiden.

De jonge blaadjes zijn het lekkerst om te verwerken in gerechten. Oudere bladeren zijn niet meer zo mals en verliezen hun mooie groen-rode kleur.

Zurkel bereid je zoals spinazie: Was de zuring goed, doe de stelen eraf en stoof de blaadjes in wat vetstof. Combineer zuring met aardappelen voor een verrassende puree.

Bereidingstijd

  • Stoven ca 10 min.
  • Bakken ca 2 min.

Wat betreft smaak is zuring ideaal om gerechten een frisse touch te geven. Zeker in combinatie met ingrediënten als boter, eieren, room, heftige kazen als Gruyère, doperwten, aardappelen en uien is zuring je beste vriend in de keuken.

Gebruik overgebleven zuringbladeren om pesto, salsa verde of groene sauzen te maken.

Info

Chef’s advies

  • Stoven ca 10 min.
  • Bakken ca 2 min.

Wat betreft smaak is zuring ideaal om gerechten een frisse touch te geven. Zeker in combinatie met ingrediënten als boter, eieren, room, heftige kazen als Gruyère, doperwten, aardappelen en uien is zuring je beste vriend in de keuken.

Gebruik overgebleven zuringbladeren om pesto, salsa verde of groene sauzen te maken.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!