RODE MUL – Gewone zeebarbeel

De gewone zeebarbeel voelt zich thuis in de warmere wateren van de Middellandse Zee en de omliggende Atlantische Oceaan. In rotsachtige kustgebieden en zanderige bodems danst deze vis door de golven, op zoek naar voedsel. Hij heeft een gelijkaardige verspreiding als de gestreepte., maar komt zuidelijker voor. In het Engels Kanaal en in de Noordzee is deze soort eerder zeldzaam. Beide soorten komen voor in de Middellandse Zee.

De rode mul onderscheidt zich van de gestreepte mul door een steiler kopprofiel en geen strepen of stippen. De eerste rugvin is uniform van kleur. Hij is ook enkele cm kleiner.

Hij is oranje van kleur met op zijn rugzijde bruiner gekleurde schubben, de buikzijde is wit. Ook deze soort heeft twee baarddraden om de bodem dicht bij de kust af te tasten naar voedsel op een diepte van 300m.

Zeebarbeel leeft op de bodem van de oceaan, op een diepte van 10 tot 400 meter. Daar voedt hij zich met wormen, schaaldieren, weekdieren en andere kleine ongewervelde dieren. Zeebarbeel wordt gewoonlijk zo’n 30 à 40 cm groot, weegt 1 kg en wordt 11 jaar oud.

Mul is een enorm gegeerde vissoort en wordt sinds de jaren ’90 intens bevist. Nauwkeurige data ontbreken voor de populaties in de Atlantische Oceaan, maar er wordt een algemene daling van de biomassa van deze soorten vastgesteld. In de Middellandse Zee is er een heel hoge visserijdruk op alle zeebarbeelpopulaties waardoor ze allen maximaal bevist of overbevist worden.

Wetenschappers hebben verschillende beleidsadviezen gegeven, maar er zijn tot heden nog geen officiële quota of regelgevingen. De IUCN-status van de rode mul is  tot heden niet-bedreigd.

Voedingswaarde

Zeebarbeel is een gezonde vis, die rijk is aan eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine B12, selenium, fosfor en jodium. Opvallend meer vet in de Franse  tov. Italië, invloed van de temperatuur ?

Nutri-score = A.

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Vers (F) 158 kcal 18.4g 9.37g 0g
Gestoomd 143 kcal 24.1g 5.2g 0g
Vers (I) 123 kcal 15.8g 6.2g 0g

ZUSCU: Met een laag caloriegehalte en rijk aan eiwitten past de Zeebarbeel naadloos in een gezond, koolhydraatbewust dieet. De omega-3 vetzuren dragen bij aan een evenwichtige voeding.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Zeebarbeel is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste periode is van augustus tot april. Rode mul is een vissoort die alleen voortkomt uit wildvangst en waar dus geen aquacultuur van is

Om de meest kwalitatieve zeebarbeel te verkrijgen, bezoek lokale vismarkten tijdens het hoogseizoen. Kies vis met heldere ogen, een frisse geur en stevig vlees. Het hoogtepunt voor aankoop is vroeg in het seizoen wanneer de vis op zijn best is. De schubben moeten goed vastzitten en de kieuwen moeten rood zijn. Zeebarbeel kan het best zo snel mogelijk na de aankoop worden geconsumeerd, omdat de vis snel bederft.

In Europa wordt hij in de handel/visvangst meestal niet onderscheiden van de gestreepte mul die het meest voorkomt. De meeste mullen die gebruikt worden voor consumptie zijn gemiddeld 25 centimeter.

Koop geen zeebarbeel die kleiner is dan 17 cm (of 50 g). Een mooi exemplaar heeft fijne schubben.

BEWAREN

Verse zeebarbeel bewaar je het beste door deze te koelen, bij voorkeur op een bedje van ijs. Voor langdurige versheid is vacuüm verpakken een uitstekende optie. Vermijd echter het bewaren van vis in de vriezer, omdat dit de textuur negatief kan beïnvloeden.

Als je hem toch wenst in te vriezen kan je dit nadat hij is schoongemaakt, gewassen, drooggedept en verpakt in een diepvrieszak of -bak. In de diepvries blijft hij tot drie maanden goed.

Bereidingswijze

Zeebarbeel heeft een fijne, witte en stevige vleesstructuur en een delicate, zoete smaak. Doordat de kop relatief groot is blijft er weinig visvlees over. De zeebarbeel is een veelzijdige vis die zich leent voor diverse bereidingswijzen.

De vis kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gepocheerd, gefrituurd of rauw worden gegeten. Mulfilet kan perfect gebakken worden op de huid, nadat deze ontschubt is.  De baktijd is ongeveer 10 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de vis. De vis is gaar als het vlees makkelijk loskomt van de graat.

Of je het nu grilt, bakt of stoomt, de subtiele smaak komt tot zijn recht. Combineer het met mediterrane kruiden zoals oregano en citroen voor een ware smaakexplosie.

NO WASTE

Gebruik visgraten en restjes om een smaakvolle visbouillon te maken. Zo gaat er geen kostbaar stukje van deze heerlijke vis verloren.

Info

Chef’s advies

Zeebarbeel heeft een fijne en delicate smaak, die niet te veel moet worden gemaskeerd door sterke kruiden of sauzen. Een eenvoudige bereiding met citroen, knoflook, peterselie en olijfolie is voldoende om de vis tot zijn recht te laten komen.

– Zeebarbeel kan ook worden gebruikt om een heerlijke bouillabaisse te maken.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!