WORTELPETERSELIE

De wortelpeterselie of penwortel is een vergeten groente, een variëteit van de peterselie. Oorspronkelijk komt peterseliewortel uit het Middellandse Zeegebied. In het oude Griekenland werd het als een heilige plant beschouwd. De Romeinen brachten de groente naar de rest van Europa. Vooral in Polen, Duitsland en Nederland werd wortelpeterselie veel gekweekt als wintergroente.

Men is begonnen deze wortel te eten in Hamburg in de 16e eeuw (daarom ook bekend als wortel van Hamburg). Vervolgens werd het veel als wintergroente gegeten in Duitsland, Polen, België en Nederland.

Hij is zo’n 15 cm lang, crèmekleurig en is door veredeling vlezig en goed eetbaar geworden. Hij heeft het uiterlijke van een pastinaak. Er bestaan ook korte en bolle soorten.

Wortelpeterselie wordt geoogst vanaf oktober.

Voedingswaarde

De wortelpeterselie is rijk aan caroteen, vit. B2 en C.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Vers 24 Kcal 2.0g 0.6g 2.7g 0.8g 3.1g

ZUCSU: Wortelpeterselie is een ideale groentesoort voor mensen die een koolhydraatarm of koolhydraatbewust dieet volgen. Deze vergeten groente is geschikt om te bakken en te gebruiken als koolhydraatarm alternatief voor gebakken aardappeltjes, maar je kunt er ook heerlijke koolhydraatarme puree van maken.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Wortelpeterselie is verkrijgbaar bij speciaalzaken, biologische boeren en supermarkten.

Wortelpeterselie is verkrijgbaar vanaf het einde van de zomer tot vroeg in het voorjaar. De grootste toevoer is van oktober tot en met februari. De wortels moeten stevig en droog zijn. Het loof moet frisgroen en niet verlept zijn.

Bewaren

Met loof is peterseliewortel 4 dagen houdbaar in de koelkast. Zonder loof zelfs iets langer. Wortelpeterselie wordt snel slap, bewaar hem dan ook best niet langer dan 3-4 dagen. Enkele dagen tot een week in een vochtige doek of losjes verpakt in een plastic zak in de groentelade van de koelkast.

Wil je peterseliewortel invriezen? Blancheer de wortel dan 2-4 minuten en vries dan in. In de vriezer is peterseliewortel bij minimaal 18°C tot 12 maanden houdbaar.

Bereidingswijze

De smaak is fijner en doet denken aan pastinaak en knolselder. Wortelpeterselie voegt een verfijnde twist toe aan zowel hartige als zoete gerechten.

Borstel de wortels goed schoon onder stromend water. Snijd vervolgens een plakje van de onder- en bovenkant.

Wortelpeterselie is zeer veelzijdig in de keuken. Het kan worden gekookt, gestoofd, gebruikt in stamppotten, rauw (geschaafd) in salades, in soepen met prei en linzen, en in puree eventueel met (zoete) aardappel. Het blad kan op dezelfde manier als bladpeterselie worden gebruikt. Wortelpeterselie is ook heerlijk in soep of aardappelpuree.

No waste

Het blad van de wortelpeterselie kan worden gebruikt zoals je gewone peterselie gebruikt. Gooi het dus niet weg! Het kan worden gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten.

Wortelpeterselie-schillen kunnen worden verwerkt tot heerlijke chips.

Bereidingstijd

Koken Blancheren Stoven
+/- 10 min 2-4min +/- 12 min

Info

Niet te verwarren met pastinaak:

Om ze van elkaar te onderscheiden, moet u letten op de wortelhals. Bij de pastinaak valt de bladaanzet in een kuiltje en bij de wortelpeterselie op een heuveltje.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!