TAUGÉ – SOJASCHEUTEN

Taugé is het Indonesische woord voor spruit of kiem en kan dus in principe van allerlei soorten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het ontkiemde mungbonen, ook in Vlaanderen, waar ze dus foutief sojascheuten worden genoemd.

Mungbonen (zie aldaar) zijn oorspronkelijk afkomstig uit India, waar ze al duizenden jaren worden verbouwd. Tegenwoordig worden ze in veel landen verbouwd, waaronder China, Thailand, en diverse landen in Zuidoost-Azië. Deze planten gedijen goed in warme, vochtige klimaten en groeien snel, waardoor ze het hele jaar door beschikbaar zijn. In de jaren 70 begonnen creatieve hippies andere spruitgroenten te ontdekken, maar taugé was al lang een bekend ingrediënt in Aziatische gerechten.

Taugé is de spruitgroente van de katjang idjo boon. De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje.

Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. De teelt duurt 5 tot 10 dagen, dat is afhankelijk van de temperatuur en de gewenste lengte van de spruiten.

Bij massaproductie in fabrieken wordt gewoonlijk gebruikgemaakt van kunstmatig licht, meestal met gloei- of fluorescentielampen. Ook dan 4 u in volle belichting en daarna 18 u duisternis, gedurende een week, omdat het effect van kunstmatig licht pas bereikt wordt over een langere periode.

Voedingswaarde

Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en mineralen zoals koper, fosfor en ijzer.

Ze hebben een lage glycemische index en glycemic load. Nutri-score A.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
In bokaal 33 kcal 2.6g 0.1g 4.6g 3.7g 1.4g
Vers 48 kcal 5g 1g 3g 0g 3.5g
Gekookt 50 kcal 6g 1g 4g 0g 0.3g

Nubel-Nevo

ZUCSU: Met hun lage caloriegehalte, hoge vezelgehalte en langzaam verteerbare koolhydraten zijn ze een uitstekende keuze voor mensen die hun koolhydraatinname willen beperken zonder afbreuk te doen aan voedingswaarde.

Voordelen / Nadelen

Taugé kan je zelf telen. Je kunt mungbonen in de meeste toko’s, betere groentehandels en zelfs tuincentra kopen. Let er wel op dat het hele mungbonen zijn, geen gespleten bonen. Reken erop dat je met 100 gram boontjes al snel een pond taugé kunt kweken. Je moet op vijf dagen tot een week rekenen.

Met een halve tot één eetlepel heb je meestal al genoeg.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Taugé is het gehele jaar verkrijgbaar, omdat de boontjes en zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht. De beste kwaliteit vindt je vers op de markt of in de toko. Het is vooral populair in de lente en zomer.

Meestal worden ze op de markt gebracht in bakjes, zakjes van 125/250 gr.

Verse taugé hoort wit en stevig te zijn, hooguit de worteltjes iets verkleurd. Koop dus alleen taugé die wit, droog en stevig is.

Als de taugé bruin, slap of slijmerig/glibberig wordt kun je het maar beter weggooien.

Bewaren

Taugé kun je bewaren in de groentelade van de koelkast, maximaal tot en met de uiterste houdbaarheidsdatum

Taugé kan je uitstekend invriezen. Eerst 1-2 minuten blancheren en daarna blijft het maandenlang goed in de vriezer. Wel is de taugé na het invriezen minder knapperig.

Bereidingswijze

Taugé heeft een kruidige, nootachtige smaak. Taugé wordt als garnering gegeten of in roerbakgerechten

Taugé is vaak slap als je het hebt gekocht. Het is dan verstandig om de taugé minstens een uur voor gebruik in ijskoud water te zetten. Zo vullen de stengeltjes zich geheel met water en kun je zelfs de meest slappe taugé nog flink oppeppen.

Hoewel taugé rauw gegeten kan worden, wordt taugé voor salades vaak eerst even met kokend water overgoten zodat het echte super-rauwe er net af is (en de meeste bacteriën zoals salmonella en E-coli vernietigd).

Je kan de groente ook even kort blancheren gedurende 5 sec. om daarna meteen terug gekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te bewaren.

Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken (cfr. supra).

Bij het wassen in ruim water komen de groene velletjes van de mungboon bovendrijven en kun je die er makkelijk uitscheppen, maar noodzakelijk is dat niet.

Je kan taugé ook roerbakken in olie.

Bereidingstijd

Koken Roerbakken Magnetron Stomen
0.5-1 min 1-2 min 2-3 min 3-5 min

No waste

Als u taugé over heeft, kunt u ze toevoegen aan groentesoepen of roerbakgerechten.

Info

Let op, als je in een Belgisch recept sojascheuten ziet staan zal men meestal gewoon scheuten van mungbonen bedoelen, taugé dus.

Chef’s advies

Taugé is niet erg sterk van smaak, maar voor de fijnproever kun je het nootachtige mooi naar boven halen door taugé te combineren met verse gember.

Voeg tauge pas op het laatste moment toe aan warme gerechten om hun knapperigheid te behouden.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!