SPRINGROLL

Ricepaper Springrolls, oftewel, rijstvel loempia’s worden gevuld met frisse, knapperige ingrediënten die je in een lekker sausje dipt. Ze heten simpelweg zo omdat ze gevuld zijn met lentegroenten. Het is een gezonde en lichtere variant van de gefrituurde loempia. Als je ergens springrolls op het menu ziet staan, worden meestal de koude rolletjes met geweekte rijstvellen bedoeld. Doorheen de doorschijnende rijstvellen kun je de ingrediënten al zien.

In de Vietnamese keuken zijn de lenterolletjes nog steeds heel populair. Het gerecht werd er verder ontwikkeld en verfijnd, volgens de lokale smaken en ingrediënten. De groenten worden kort gekookt of gebakken daarna gemarineerd met lichte sauzen en geserveerd met rijst of noedels. Door het minimale bakken en de vele groenten ziet men de Vietnamese keuken als de gezondste van de Aziatische keukens.

De chả giò is een gerecht uit de Vietnamese keuken dat ook in de westerse wereld grote bekendheid geniet. Het is een kleine loempia, gevuld met gewoonlijk gekruid gehakt, groenten en vermicelli of glasmie. Het grote verschil met andere loempia’s is dat chả giò gevouwen wordt in nat rijstpapier (bánh tráng). Deze wordt gefrituurd wordt en vaak geserveerd met een saus. Doordat het rijstpapier vochtig is wordt deze in de frituur extra krokant. In Europa wordt deze gegeten als snack en als voorafje.

Chả giò rế is een variant waarbij de rolletjes nog kleiner zijn en gewikkeld in rijstvermicelli-papier (bánh hỏi). Deze zijn kleiner en brosser.

Gỏi cuốn is een variant gevuld met garnalen. Deze wordt rauw gegeten.

De ingrediënten voor springrolls zijn gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen worden aangepast aan lokale producten, waardoor ze een veelzijdig gerecht zijn.

Voedingswaarde

De voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en de bereidingswijze van de springroll. De glycemische index en glycemische belasting kunnen variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en bereidingswijze

Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
1 springroll +/- 148 kcal 3.7g 6.2g 19g 0.9g 0.9g

ZUCSU: Springrolls zijn licht en bevatten gezonde koolhydraten uit groenten en rijstpapier. Ze passen perfect in een gezond dieet.

Hoewel traditionele springrolls koolhydraten bevatten, kunnen ze worden aangepast om te passen in een koolhydraatbewust dieet. Bijvoorbeeld, door het gebruik van koolbladeren in plaats van rijstpapier, en door het kiezen van koolhydraatarme vullingen

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hoewel springrolls het hele jaar door kunnen worden genoten, zijn ze vooral verfrissend en licht tijdens warme seizoenen. Verse ingrediënten zoals krokante komkommers en sappige mango’s zijn op hun best, wat de lente en zomer tot ideale seizoenen maakt voor het bereiden van deze smakelijke lekkernij.

Voor de hoogste kwaliteit is het raadzaam om ingrediënten bij lokale markten of speciaalzaken te kopen, waar versheid en variëteit gegarandeerd zijn.

Kant en klare springrolls zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten, Aziatische levensmiddelenwinkels en online.

Bewaren

Springrolls zijn het lekkerst wanneer vers bereid, maar als je ze wilt bewaren, kun je ze voorzichtig in vochtig keukenpapier wikkelen en in de koelkast bewaren. Vermijd vacuümverpakking, omdat het de tere rijstpapieren kan beschadigen. Invriezen wordt niet aanbevolen, omdat het de textuur van de vulling kan beïnvloeden.

 

Bereidingswijze

De gevulde rijstvelrolletjes lenen zich uitstekend voor een vulling van de lekkerste seizoensgroenten.

Vellen één voor één in een platte schaal met handwarm water 10 tot 40 seconden weken of tot ze zacht zijn, maar niet te zacht.

Het leuke van Vietnamese springrolls is dat er geen vast recept is. Je kan ze namelijk vullen met al je favoriete ingrediënten. Er bestaan ontzettend veel variaties. Gebruik verse groenten, kruiden, fijne noedels en rollen maar!

Je kan ze bv. beleggen met:

 • een eiwit (bv garnaal, omelet, tofu of kip)
 • knapperige groenten (bv taugé, julienne van wortel, komkommer, kool)
 • kruiden (bv koriander, Thaise basilicum basilicum, munt)
 • noodles (bv rijstvermicelli of glasnoedels)

Alles koud en alles gaar uiteraard. Leg de vulling onder het midden, vouw onderkant over de vulling, vouw zijkanten naar binnen en rol dan strak op. Tot gebruik onder plastic folie wegzetten. Serveren met zoete chilisaus of nuoc cham (sausje van limoensap, vissaus en suiker waarover later meer).

Een springroll maken volgens Paradise Vietnam

 • Meng alle ingrediënten (fijngehakt varkensvlees, krab of garnaal, wortels, paddenstoelen vermicelli, spruiten, ei, ajuin en lenteuien) in een grote kom.
 • Leg een (rond)rijstvel op een vochtige tot natte warme doek. Het riijstvel zal voldoende water opnemen om soepel te worden;
 • Leg een soeplepel van het mengsel op het vel.
 • Plooi het vel éénmaal over het vulsel en daarna de beide zijden naar binnen.
  • Rol de springrol verder op tot een kleine cilinder.
  • Bak de springrolls in een pan met olie gedurende een 8-10 minuten.
  • Laat de rol op wat keukenpapier uitlekken.
  • Serveer met het desgewenste sausje.

  No waste

  Rijstpapier dat moeilijk hanteerbaar is geworden, kan worden gebruikt in roerbakgerechten of soepen.

Info

Chef’s advies

Bij het maken van springrolls, begin met minder vulling dan je denkt dat je nodig hebt. Je kunt altijd meer toevoegen. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten hebt gesneden en voorbereid voordat je het rijstpapier nat maakt.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!