SOEP

Er bestaan meerdere soorten soepen en soep wordt over de hele wereld gegeten (zie kooktechnieken). Soep kent geen grenzen. Van de dampende potten in Aziatische keukens tot de verfijnde bouillons in Franse brasseries, deze lekkernij heeft overal ter wereld een thuis gevonden. Het is de universele troostvoeding die grenzen overstijgt. Voor de bereiding van soep wordt vaak uitgegaan van bouillon: een aftreksel van vlees (vaak kip of rund) met bot dat enkele uren met kruiden wordt gekookt.

De bouillon kan zo worden gegeten, maar dient ook als basis voor soepen waaraan andere ingrediënten als tomaten en groenten worden toegevoegd. Na enige tijd koken met de ingrediënten kunnen deze zeer fijn met de vloeistof worden vermalen zodat een homogene velouté wordt verkregen.

Als bondgenoot in een bewuste levensstijl is soep de ambassadeur van gezond genieten. Laag in koolhydraten en rijk aan voedingsstoffen, past het naadloos in een koolhydraatbewuste voeding.

Soorten

 • Niet-gebonden soepen: consommé, bouillon….
 • Gebonden soepen: pureesoep, roomsoep, veloutésoep, schaaldierensoep, harira
 • Streekgebonden soepen: specifiek voor een bepaald land/streek
 • Maaltijdsoepen waaraan vaak rijst, aardappelen of vermicelli toegevoegd wordt.
 • Seizoensgebondenheid voegt een extra dimensie toe aan de soepervaring.
 • Koude soepen: gazpacho, vichyssoise…

In de hedendaagse restaurantkeuken is de bereiding van de klassieke soepen als voor- of tussengerecht steeds minder gangbaar. Soepen worden als minder uitdagend ervaren.

Soepen zijn ook een goed middel bij no wast om afsnijdsels en resten te verwerken. Het mooie aan soep is dat je volop ingrediënten kan combineren.

Een warme soep in de winter en een koude soep in de zomer.

 

Voedingswaarde

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Heldere groenten 16 kcal 2.4g 0.8g 1.8g 0g 0.5g
Gebonden Groenten 41 kcal 1g 2.9g 3g 0.8g 0.5g
Vis 32 kcal 2g 1.4g 3g 0.5g 0.1g

ZUCSU: het is belangrijk om te letten op de ingrediënten die worden gebruikt in de soep. Soepen die veel aardappelen, pasta of rijst bevatten, kunnen hoger zijn in koolhydraten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Soep kan worden gekocht bij verschillende leveranciers, waaronder groothandels en supermarkten. Er zijn ook soepmakers beschikbaar voor degenen die hun eigen soep willen maken.

Je kan ook kant en klare soep in blik, poedervorm en diepvries krijgen.

BEWAREN

Of het nu gaat om de verfijnde smaken van een zelfgemaakte minestrone of de exotische aroma’s van een Tom Kha, ontdek de kunst van het bewaren. Van traditioneel in de koelkast tot avant-garde in de vacuümverpakking of de diepvries, bewaar de essentie van jouw soep voor toekomstige smaakavonturen.

Soep kan 2 dagen in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur tussen 4 en 5 °C. Als de soep na 2 dagen nog niet is geconsumeerd, kan deze worden ingevroren, waar hij tot 3 maanden goed blijft.

Bereidingswijze

Reken op 250 ml soep per persoon. Soep kan je makkelijk op voorhand klaarmaken, zodat jij op het moment zelf veel tijd kan doorbrengen met je tafelgenoten.

Soep wordt gebruik als starter van een maaltijd of als een hartverwarmende lunch of tussendoortje.

 • Soep maak je best in een kookpot met een dikke bodem. Zo kan je eerst de uien fruiten en daarna bouillon toevoegen.
 • In de plaats van room kan je ook kruidenkaas gebruiken om een romige soep te krijgen.
 • Ga je soep maken, gebruik dan altijd seizoensgroenten. Deze geven de beste smaak.

Soep kan heel alledaags zijn, maar tegelijk ook heel feestelijk naargelang de afwerking.

Info

Soep bestaat vooral uit water. De samenstelling van het gebruikte water is bijgevolg van belang. Het totaal aan vaste stof (TVS) dat dat water bevat is van invloed op het oplossingsvermogen van het water en de hoeveelheid ingrediënten die nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen.

Het soort water zal dus in hoge mate de smaak en het aanzicht (en dus de waardering) bepalen: gemaakt met dezelfde ingrediënten geeft soep gemaakt van hard leidingwater een andere beleving dan soep gemaakt met bronwater met een gunstiger TVS. Water met een laag TVS en een gunstige zuurgraad zal groenten ook gelijkmatig gaar maken (ook binnenin) en niet, zoals bij water met hoog TVS of hard water, van buiten zacht en week en van binnen hard of half rauw. Het oplossingsvermogen van water heeft dus invloed op aroma en smaak.

Chef’s advies

 • Serveer je meerdere voorgerechten? Dan komt soep altijd na een koud voorgerecht en vóór een warm voorgerecht.
 • Verwerk in je presentatie dezelfde ingrediënten als in je soep.
 • Rooster de groenten vooraf om de soep naar een hoger niveau te tillen.
 • Voeg de korst van een stuk Parmezaanse kaas en een stevige ‘runderbavette’ toe voor extra veel smaak9.
 • Gebruik dagverse groente en fruit en unieke recepten voor de bereiding.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!