SLANGENKOPVIS

De familie Channa omvat meer dan 50 soorten die wijdverspreid voorkomen in Azië, van zuidoost Iran en oostelijk Afghanistan oostwaarts door Pakistan, India, zuidelijk Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos, Maleisië, Sumatra, Indonesië, Vietnam, Korea, en China tot en met een deel van Siberië. . De bekendste soort is de noordelijke snakehead (Channa argus), die ook wel de Frankenfish wordt genoemd, omdat hij als een invasieve soort wordt beschouwd in sommige delen van de wereld, zoals de Verenigde Staten. Daarnaast komen 3 soorten van de verwante familie Parachanna lokaal voor in delen van Afrika. De familie Parachanna (uit delen van Afrika) is als aparte familie onderkend vanwege een meer primitieve implementatie van het ademapparaat.

Fossielen van 50 miljoen jaar oud duiden op een oorsprong in de zuidelijke Himalaya (India en oost-Pakistan). Vanaf 15 miljoen jaar geleden hebben de dieren zich met de zich uitbreidende intertropische klimaatzone verder verspreid naar delen van Europa, Afrika en een groter gebied van Azië.

Snakeheads zijn te vinden in zeer uiteenlopende wateren en watercondities. Ze komen voor in tropische, subtropische en gematigde gebieden.

Slangenkopvissen zijn niet afhankelijk van het zuurstofgehalte in het water. Veel (niet alle) soorten kunnen voor een periode ook sterk uiteenlopende temperaturen en waterwaarden verdragen. Echter, ze zijn zeer kwetsbaar bij plotselinge veranderingen daarin.

De Channa soorten kennen grote verschillen in formaat.

De onofficiële term dwerg slangenkopvissen is door aquariumhouders bedacht om een groep van Channa soorten te duiden die niet groter worden dan 25 cm: C. bleheri, C. cachua, C. orientalis, C andrao. Deze soorten zijn vanwege de beperkte omvang en het relatief vreedzame karakter ook het meest geschikt voor het houden in een aquarium.

De meeste anders soorten worden maximaal 30-90 cm. Vijf soorten (A. argus. C. barca, C. marulius, C. micropeltes and C. striata) kunnen zelfs 100 cm om groter worden en kunnen als monstervissen worden beschouwd die nauwelijks geschikt zijn voor het houden in een aquarium.

Slangenkopvissen hebben een lang uitgerekt lichaam en zijn herkenbaar aan een lang doorlopende rugvin, een grote platte kop en een bek gevuld met tanden. Slangenkopvissen staan er om bekend dat ze korte afstanden over land kunnen migreren om andere water te vinden, gebruikmakend van de mogelijkheid om lucht te ademen.

Om over land te bewegen krommen ze hun lichaam in een s-vorm, om zich dan met kracht te strekken en zich daarmee naar voren te stuwen. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen slangenkopvissen 2 tot 4 dagen buiten het water overleven. De vis voedt zich met plankton, insecten en weekdieren wanneer ze nog jong zijn, terwijl de volwassen exemplaren karpers of kikkers eten. In zeldzame gevallen eten de vissen ook kleine zoogdieren zoals ratten.

Slangenkopvissen hebben net als de meeste vissen kieuwen om zuurstof uit het water te halen. Jonge dieren en volwassen dieren kunnen aanvullend ook zuurstof uit de lucht halen.

Volwassen exemplaren zijn grote, predatorische, piscivore vissen. Dit kan een grote impact hebben op de aanwezige visgemeenschap en voedselwebben vanuit een top-down mechanisme.

Tegenwoordig worden slangenkopvissen als grote bedreiging voor lokale ecosystemen beschouwd. Zeker bij gebrek aan natuurlijke vijanden (zoals de mens) zijn ze zeer invasief en destructief. Grote soorten worden al geslachtsrijp na 2-3 jaar, paren tot wel 2-5 keer per jaar, en produceren dan tot wel 15.000 eieren per keer. Sinds 2002 is het in veel staten van de VS verboden om een levende slangenkopvis te bezitten. Ook in Europa geldt dat een importvergunning is vereist voor C. argus, omdat deze soort in staat is in onze koudere wateren te gedijen.

Slangenkopvissen zijn belangrijke consumptievissen, met name in India, zuidoost Azië, China en in mindere mate Afrika. Al eeuwen wordt er grootschalig op gevist. De laatste decennia worden bepaalde soorten (C. maculata, P. obscura, C. striata, C. argus) voor consumptie gekweekt. Soms worden ze gebruikt door viskwekers om “pestvis” als Tilapia te reduceren.

In Zuidoost-Azië zijn markten vaak overspoeld met slangenkopvissen. Vissers en verkopers maken dankbaar gebruik van de eigenschap van de vis om te overleven in slechts een dunne film water.

Hierdoor kan gedurende de hele dag verse vis worden geboden, een mooie bijkomstigheid in de niet altijd hygiënische omstandigheden van een warme markt.

De grotere soorten, zoals de Channa striata, de Channa maculata en de Parachanna obscura worden gekweekt voor consumptie.

Voedingswaarde

De vis bevat een hoog gehalte omega-3-vetzuren, vitamine B12, selenium en fosfor.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Vers 97 kcal 19.6g 1.9g 0g 0g 0g
Gedroogd 57 kcal 4g 0g 12g

ZUCSU: Snakehead vis is een voedzame keuze voor een gezonde koolhydraatbewuste voeding, omdat het weinig koolhydraten bevat en rijk is aan eiwitten en gezonde vetten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Snakehead is een vis die niet overal verkrijgbaar is, maar vooral in Aziatische landen en markten.

Terwijl de snakehead vis het hele jaar door beschikbaar kan zijn, is hij op zijn best tijdens de warmere seizoenen, vooral in de lente en de zomer. Opteer voor heldere ogen en een frisse geur om de kwaliteit te waarborgen.

De vis wordt vers, gedroogd en diepgevroren verkocht op de plaatselijke markten.

Bewaren

Bewaar verse snakehead in de koelkast en consumeer zo snel mogelijk. Voor een langere houdbaarheid kan de vis vacuüm verpakt en ingevroren worden.

In de koelkast kun je hem maximaal twee dagen bewaren, in een luchtdichte verpakking of onder een laag ijs. In de vriezer kun je hem maximaal zes maanden bewaren, in een goed afgesloten diepvrieszak of bak. Zorg ervoor dat je de vis goed ontdooit voordat je hem gaat bereiden, bij voorkeur in de koelkast of onder koud stromend water.

Bereidingswijze

De sappige en stevige textuur van snakehead maakt het een uitstekende keuze voor larb. Het kan ook gegrild, gestoomd of gebakken worden, en zijn neutrale smaak maakt het perfect om verschillende kruiden en marinades op te nemen.

Slangenkopvis is zeer bekend in Vietnam, ze worden aldaar cá lóc, cá quả of cá chuối genoemd en worden  gewaardeerd in bereidingen in kleipotten, gestoomde en ingelegde bereidingen. Het vlees is smakelijk aromatisch met een lichte zoetheid.

In het culinaire spectrum speelt deze vis de hoofdrol in het exotische gerecht genaamd Snakehead Larb, een verrukkelijke Aziatische salade doordrenkt met smaak en textuur.

In Indonesië worden slangenkopvissen ikan gabus genoemd, die als hoofdbestanddeel van traditionele gerechten zoals Betawis’ pucung gabus worden geserveerd en als een delicatesse worden beschouwd

No waste

Gebruik eventuele visrestjes om een smaakvolle visbouillon te bereiden. De graat en kop kunnen ook dienen als basis voor een rijke vissoep. Doe ze in een grote pan met water, laurierblad, peperkorrels, zout, ui, wortel, selderij en peterselie. Breng aan de kook en laat ongeveer een uur zachtjes koken. Zeef de bouillon en gebruik hem voor soepen, sauzen of risotto.

Info

Enkele zeldzame en bontgetekende soorten (zoals C. barca) behoren tot de meest kostbare aquariumvissen in de handel.

Chef’s advies

Marineer de snakehead vis met een combinatie van sojasaus, gember en knoflook voor een diepe umamismaak. Voeg verse kruiden zoals koriander en munt toe voor een verfrissende toets.

Je kunt de huid van de snakehead ook eten, als je hem goed schoonmaakt en schraapt. Je kunt de huid frituren tot hij krokant wordt, en dan bestrooien met zout, peper en citroensap. Je kunt de huid ook roken of drogen, en dan vermalen tot een poeder dat je kunt gebruiken als smaakmaker.x x x

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!