SKREI

In de winter trekken de geslachtsrijpe kabeljauwen van de Barentszzee naar Noorwegen, meer bepaald naar de Lofoten  (> 800km), omdat het water daar warmer en voedselrijker is. De Skrei voedt zich met garnalen, inktvis en makreel dat er in overvloed aanwezig is in het zuivere water rondom de Lofoten. De ideale habitat dus om kuit te schieten en het nageslacht in de watten te leggen. Die eitjes drijven dan op de warme golfstroom weer naar het noorden om uit te groeien tot uit de kluiten gewassen vissen, die wel 12 kg kunnen wegen. De skrei doet er tussen de 5 en 7 jaar over om geslachtsrijp te worden.

Na deze rustperiode vertrekt de kabeljauwschool dan weer naar zijn plaats van herkomst.

Tijdens die trektocht eet de kabeljauw minder en anders en dat zorgt ervoor dat zijn vlees magerder, witter en steviger wordt. In de Lofoten voedt hij zich voornamelijk met garnalen, inktvis en makreel die overvloedig aanwezig zijn in het zuivere water. De ideale premisse voor lekkere en magere visfilet…

De vangst is aan strenge regels onderworpen en is gebonden aan quota. Omdat deze hagelwitte vissoort altijd rond Valentijn wordt aangeboden, krijgt hij vaak ook de naam ‘love fish’.

De aankomst van de skrei op de Lofoten is een jaarlijks weerkerend natuurwonder waar de lokale vissers dagenlang naar uitkijken, want niemand kan precies voorspellen wanneer hij aankomt. Gewoonlijk is dat ergens eind januari, vaak bij volle maan, maar het kan ook in februari of zelfs pas in maart zijn. Wanneer de skrei er is, is het feest en kan de vangst beginnen.

De skreivangst is vooral iets voor kleinere, traditionele visserijbedrijfjes: de vis wordt meestal aan de lijn gevangen, slechts in mindere mate met netten. Door het lijnvissen wordt de vis niet beschadigd, maar het is zwaar werk. Het extreem ruwe klimaat en de krachtige stroming rond de Lofoten maakt de vangst bovendien niet ongevaarlijk voor de vissers.

Om skrei te mogen vangen moet men een vergunning bezitten en men mag pas gaan vissen vanaf 6 uur in de morgen tot 6 uur in   de avond. Het toezicht hierop is zeer streng.

Slechts zo’n 10% van de gevangen skrei wordt vers aangeboden. Op de Lofoten wordt de skrei nog steeds als vanouds verwerkt. De kop wordt afgesneden en aan een spies gestoken. De tong wordt uit de kop gehaald. De tong is een delicatesse in de Lofoten. De rest wordt verwerkt tot stokvis en klipvis: de eerste wordt in de wind gedroogd, de tweede eerst gezouten, geperst en dan gedroogd.

De kwaliteit van de Skrei kabeljauw wordt gegarandeerd door een officieel label. Het label wordt toegekend door een onafhankelijke instantie. Het garandeert de eindklant een aantal kwaliteitspunten, waaronder:

  1. Een vis met onberispelijke uiterlijke kenmerken (helder en stevig vlees).
  2. Een perfect beheerste koudeketen (koeling tussen 0 en 4 graden, vanaf de visvangst tot verpakking en levering).
  3. Een geoptimaliseerde verpakking voor transport (ijs geplaatst onderin de doos en rond de nek van de vis).
  4. Een perfecte traceerbaarheid van de vis (viszone, naam van de vissersboot, tijdstip van aankomst van de vis bij de eenheid voor bewerking en verpakking).

Toonbeeld van duurzame visserij.

Skrei is zo duurzaam als het maar kan. Vissers zijn gebonden aan strenge quota en ook de periode waarin er gevangen mag worden zijn beperkt. Alleen leveranciers geregistreerd bij de Norwegian Seafood Export Council kunnen aanspraak maken op het kwaliteitslabel van Skrei kabeljauw.

Het label wordt aangebracht op de eerste vin van de vis en toont aan dat het om echte Noorse skrei gaat.

Voedingswaarde

Skrei is een vis van topkwaliteit. Hij is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Vers 72 kcal 16.4 0.7 0g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Uiterlijk kan men weinig tot geen verschil zien tussen de Skrei en de ‘gewone’ kabeljauw. Dat kan ook niet want het is deze zelfde vissoort. Om verwarring te voorkomen wordt de skrei voorzien van een speciaal label dat op de kop of rug van de vis is bevestigd.

Skrei wordt verkocht met herkomstlabel en is verkrijgbaar van januari tot eind maart (soms iets langer). Hij is maar beperkt verkrijgbaar.

Skrei die volgens de regels gevangen en geëxporteerd is en van goede kwaliteit is, herken je aan z’n keurmerk. De vishandelaar kan de herkomst van de vis bewijzen door middel van een officiële verklaring waarin onder meer staat waar in welke viszone hij gevangen is en door welke vissersboot.

Skrei wordt duurzaam gevangen volgens MSC-certificering.

In de periode dat Skrei leverbaar is, dient men er rekening mee te houden dat deze duurder is dan de “gewone” kabeljauw (ofschoon ook niet overal)

Skrei is te krijgen in moten, filet of haasje.

BEWAREN

Bewaar Skrei in de koelkast op 0-4 °C voor optimale versheid. Vacuüm verpakken of invriezen kan de houdbaarheid verlengen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Bereidingswijze

Skrei is een magere stevige spierwitte vis. Het heeft een milde, delicate smaak en een stevige textuur. Niet alleen het visvlees zelf is een topper, ook de tong, wangetjes, lever en kuit van de skrei worden beschouwd als een ware delicatesse.

Skrei kun je gebruiken in alle bereidingen waar je kabeljauw voor zou gebruiken. Je kunt hem bakken, grillen, stomen, drogen, roken, frituren en zouten.

Zoals bij de betere kabeljauw valt het vlees ook in ‘schelpen’ van elkaar, maar dan zonder die paarlemoeren weerschijn.

Info

Over de skrei bestaan vele opinies: een delicatesse t.o.v. de gewone kabeljauw, overgewaardeerd? Het betreft een vis in zijn paaiperiode, periode wanneer de vis meestal op zijn minst is. Is er een verschil? Proef en kies!

Skrei smaakt niet hetzelfde als kabeljauw, dit komt door het andere voedsel waardoor het visvlees lichter van kleur wordt en een stevigere structuur krijgt. Ieder zijn voorkeur! Beide hebben hun fans.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!