SCHELVIS

De schelvis vinden we in hoofdzaak IN DE Noord-Atlantische Oceaan aan de Europese kusten van Rusland, rond IJsland, de Barentszzee, rond de Faeroereilanden, ten westen van Noorwegen en Schotland, de Keltische Zee, de Ierse Zee en het noordelijk gedeelte van de Noordzee op diepten schommelend van 10 tot 450 meter, maar vooral tussen 80 en 200 meter. De vis is minder algemeen in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada en de VS.

De schelvis is gemiddeld 35 centimeter en kan een lengte bereiken van 112 centimeter met een gewicht van 16 kilogram. De vis kan maximaal 20 jaar oud worden. De vis is van boven donkergroen tot bruin met zilvergrijze flanken en een witte buik. Ze hebben een kleine mond met een korte kindraad eronder. Kenmerkend is de grote ovale donkere vlek onder de eerste rugvin aan beide flanken onderaan de zijlijn en achter de kieuwen deze wordt ook al eens Petrusduim (duim van Sint-Pieter) genoemd. Ook de zijlijn is zwart.

De schelvis is een zoutwatervis die voorkomt in gematigde kustwateren op een diepte van 10 tot 200 meter, dicht bij de bodem.

De schelvis voedt zich voornamelijk met kreeftjes, visjes, mosselen en borstelwormen.

Hoewel schelvis het hele jaar door verkrijgbaar is, wordt het vaak beschouwd als een wintervis. In de koudere maanden bereikt schelvis zijn hoogste kwaliteit en smaak.

In Engeland is schelvis op vrijwel alle menukaarten terug te vinden als (gerookte) haddock.

De vis wordt gefileerd, licht gezouten, eerder kort koud gerookt en opvallend geel gekleurd met bixine (annatto), een kleurstof die ook in boter wordt gebruikt. De finnan haddock (ook wel finnan haddie ) is een populaire delicatesse maar hier in België moeilijk te vinden.

Schelvis is een belangrijke commerciële vissoort, die al eeuwenlang wordt gevangen en gegeten. Hij wordt vooral gevangen met sleepnetten, lijnen en haken.

De visserij op schelvis is aan een geheel van beschermingsmaatregelen onderworpen:

  • Een Totale Toegestane Vangst (TAC) van 64 977 ton
  • Onze schelvis komt uit IJsland en heeft altijd het MSC-duurzaamheidslabel. Een minimum aanlandings-maat van 30 cm werd ingevoerd om het bestand van de schelvis te beschermen behalve in het Kattegat en het Skagerrak waar deze 27 cm bedraagt.
  • In de Barentszzee en in de wateren rond Spitsbergen moeten sleepnetten voorzien zijn van een ontsnappingsrooster om jonge vissen een overlevingskans te geven.

Voedingswaarde

Schelvis is rijk aan vitamines zoals B12, niacine en foliumzuur, evenals mineralen zoals selenium en jodium. Het is ook een uitstekende bron van omega-3 vetzuren

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
Vers 75 kcal 18.2g 0.2g 0g
Lever (blik) 517 kcal 4.5g 55g 1g
Haddock gerookt 116 kcal 25.33g 0.96g 0g
Gepaneerd, gefrituurd 207 kcal 16.93g 10.71g 9.85g
Magnetron 100 kcal 22.3g 1.2g 0g
Gestoomd 93 kcal 21.8g 0.6g 0g

ZUCSU: Schelvis is een uitstekende eiwitbron en past goed in een gezond en koolhydraatbewust dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop schelvis bij voorkeur bij viswinkels met een goede reputatie.

Schelvis is het hele jaar door tegen een matige tot interessante prijs verkrijgbaar. Het seizoen van schelvis loopt van september tot januari.

Schelvis vinden we zowel in vers als in diepvries in de vorm van filet en rugstukken. Aangezien schelvis veel en grote schubben heeft, wordt hij vooral als visfilet verkocht.

De beste aanvoer-tijd ligt tussen oktober en februari. In de winkel moeten ze een minimale lengte van 30 cm hebben.

Kies vis met heldere ogen, een frisse geur en stevig vlees.

Er zijn 14 schelvisvisserijen met een MSC-keurmerk die opereren in de Noord-Atlantische Oceaan (Canadese wateren, Barentszzee, Noordzee, en in de IJslandse en Noorse wateren).

De soort wordt in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ook sterk geapprecieerd in de vorm van koud gerookte filets op vel (‘haddock’).

BEWAREN

Bewaar verse schelvis in de koelkast op 0-4 graden Celsius. Voor langere houdbaarheid kan schelvis worden ingevroren, bij voorkeur vacuüm verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Bereidingswijze

Schelvis heeft net als kabeljauw vast visvlees, hoewel het iets zachter is van structuur. De kleur van de filets is wit/crème. Schelvis is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid, waaronder bakken, grillen, stomen of pocheren. Het milde vlees maakt het ideaal om te combineren met smaakvolle sauzen en kruiden.

Omwille van zijn lossere structuur is het raadzaam, als u filet wilt, de huid van de vis eraan te laten zitten. De smaak is sterker dan de kabeljauw.

Schelvis is voor alle bereidingen geschikt. De lever is een delicatesse met maar liefst 44% gezonde vetten. Hij wordt vaak gebruikt voor de bereiding van vissoepen.

In het Verenigd Koninkrijk is de soort populair en wordt erin vele ‘Fish and Chips’-kramen die het land telt geserveerd.

No Waste

Gebruik visresten en graten om een smakelijke visbouillon te maken. Maak optimaal gebruik van de schelvis door ook de lever te benutten voor het bereiden van leverpaté.

Info

Door middel van de otelieten (hoorbeentjes) kan op een half jaar nauwkeurig geschat worden hoe oud de schelvis is. Een schelvis van 1,5 kg is 6 jaar oud.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!