SALANOVA

Salanova vindt zijn oorsprong in de moderne tuinbouw en is het resultaat van zorgvuldige veredeling. Het gedijt goed in gematigde klimaten en groeit bij voorkeur in goed doorlatende, vruchtbare bodems.

Salanova zijn slasoorten die speciaal ontwikkeld zijn voor de professionele teelt. Deze multi-leaf sla bevat wel twee tot vier keer meer bladeren dan gewone sla. Daarnaast zijn de blaadjes ongeveer even groot en hebben ze dezelfde vorm.

Deze slasoort maakt geen compacte krop maar bestaat uit kleine losse blaadjes van dezelfde vorm en grootte, die met één snijbeweging uit elkaar vallen, ze bevatten  twee tot vier keer meer blad dan gewone sla. Dat is superhandig voor de professionele telers, want zij hoeven nu maar één krop te telen om dezelfde opbrengst te krijgen.

Het blad van een krop Salanova sla blijft na het plukken langer knapperig dan andere soorten.

Ook is het allemaal ongeveer even groot en heeft dezelfde vorm. Dat is ook precies wat hun klanten willen: een salade van allemaal kleine blaadjes ziet er immers veel leuker uit.Omdat de kroppen niet in z’n geheel geoogst worden , maar er  telkens wat blad van geplukt wordt, kan er maandenlang geoogst worden van één enkele krop.

Er bestaan verschillende soorten.

Voedingswaarde

Het bevat vitamine A, C en K, evenals mineralen zoals kalium en foliumzuur.

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 15 kcal 1.4g 0.3g 1g 0.9g 1.3g

 

ZUCSU: Salanova is een uitstekende keuze voor een koolhydraatbewuste voeding. Het bevat geen koolhydraten en is rijk aan vezels

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Salanova is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het piekseizoen ligt vaak in de lente en de zomer, wanneer de sla zijn maximale versheid en smaak bereikt. Koop Salanova op lokale markten of bij gespecialiseerde groenteboeren.

Salanova koop je vaak met de kluit nog aan de krop. Let erop dat de blaadjes er fris en mals uitzien. Er zijn verschillende varianten te koop waarvan de Salanova Groen (groene botersla) en Salanova Rood (rode botersla) waarschijnlijk het meest bekend zijn.

Bewaren

Leg de sla, met de verpakking er omheen, in de groentenla van je koelkast. De compacte vorm maakt het gemakkelijk op te bergen, maar vermijd overmatige blootstelling aan vocht om verwelking te voorkomen.

Wil je Salanova langer bewaren? Als je Salanova met kluit hebt gekocht, houd dan de wortelkluit bij voorkeur vochtig. Je kunt hem ook in een pot planten. De sla blijft dan zo’n 10 dagen goed.

 

Bereidingswijze

Salanova is mals en zacht van smaak. Het is veelzijdig en kan worden gebruikt als basis voor salades, als topping voor broodjes of wraps, en zelfs als decoratief element in culinaire presentaties. De individuele bladtoppen maken het handig voor snelle maaltijden.

Je kan salanova rauw gebruiken, verwerkt in een stamppot, soep.

Het unieke van deze Salanova is het keukengemak: “1x snijden…klaar!” De kropjes worden net boven de wortel gesneden, schoongemaakt en op de snijplank iets hoger afgesneden: in 1 snede vallen de hapklare stukjes sla uiteen en heb je heerlijke versie slablaadjes van gelijke grootte en direct klaar om te eten!

Daarnaast kun je ook een gedeelte van de slablaadjes eenvoudig van de stronk snijden of plukken, zodat je het overige gedeelte later kunt eten.

Was de sla altijd voor gebruik en laat ze goed uitlekken, bijvoorbeeld in een slacentrifuge.

No waste

Gebruik eventuele restjes Salanova in groene smoothies of voeg het toe aan soepen en stoofschotels. De compacte vorm minimaliseert verspilling.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!